tusk-810x500.jpg

Poľská ľavicová vláda si protiústavne berie na mušku katolícku výučbu náboženstva v školách

7
Kultúra smrti

Súčasná poľská vláda má zrejme na muške katolícku vieru, ktorá krajinu udržiava už viac ako tisíc rokov, utešuje a posväcuje národ napriek vojnám, rozdeleniam a komunistickej diktatúre.

Vláda na čele s bývalým predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom strieľa na ústavné právo rodičov, aby ich deti boli v školách vyučované katolíckej viere. Súdy zasiahli, ale Tuskova vláda mieni pokračovať napriek tomu, že jej pokus o podkopanie katechézy bol pozastavený.

RELEVANTNÉ: Uväznený poľský kňaz je politickým väzňom novej vlády, tvrdí právnik

 

Marek Puzio, hlavný analytik Inštitútu právnej kultúry Ordo Iuris so sídlom vo Varšave, poslal LifeSiteNews exkluzívne vyhlásenie týkajúce sa pohŕdania poľskou vládou Ústavným súdom:

V Poľsku sú hodiny náboženstva v školách nepovinnou hodinou, ktorá sa organizuje na žiadosť rodičov alebo dospelých študentov. Takéto riešenie rešpektuje ústavné právo rodičov vychovávať svoje deti podľa vlastného presvedčenia. Okrem toho konkordát, ktorý od roku 1998 upravuje vzťahy medzi Poľskom a Svätou stolicou, ukladá štátu určité povinnosti v oblasti vyučovania náboženstva na verejných školách, najmä povinnosť organizovať hodiny náboženstva pre tých, ktorí o takéto hodiny prejavia záujem.

Poľský ústavný súd preto rozhodnutím z 29. augusta 2024 vyhovel žiadosti prvého predsedu Najvyššieho súdu tým, že pozastavil uplatňovanie ustanovení vyhlášky ministra školstva z 26. júla 2024, ktorou sa menia podmienky a spôsob organizovania výučby náboženstva vo verejných materských školách a školách.

Uvedená vyhláška obsahuje okrem iného ustanovenia, ktoré umožňujú spájať žiakov rôznych ročníkov na hodinách náboženstva, a to aj v situáciách, keď je na náboženstvo prihlásených viac ako 6 žiakov danej vekovej kategórie. Predchádzajúce nariadenia vylučovali možnosť vytvárania skupín so žiakmi rôznych vekových kategórií, ak by danú vekovú kategóriu navštevovalo aspoň 7 žiakov náboženstva.

Zmeny, ktoré prináša nová vyhláška, by tak mohli viesť k zníženiu počtu hodín náboženstva na školách, a tým aj k zníženiu počtu učiteľov, a k rozšíreniu situácie, keď sa v jednej skupine budú vyučovať žiaci rôzneho veku, t. j. na rôznych stupňoch vývoja.

Podstatné je, že poľský minister školstva’sa rozhodol zaviesť navrhované zmeny vyhláškou, čo znamená, že zmeny sú de facto založené na rozhodnutí jednej osoby, ktoré bolo prijaté bez dosiahnutia potrebnej dohody s orgánmi cirkví a iných náboženských spoločností. Za takúto dohodu totiž nie je možné považovať len to, že sa cirkvám ponúkla možnosť vyjadriť nezáväzné stanovisko. Pritom poľský minister školstva je priamo viazaný článkom 12 ods. 2 poľského zákona zo 7. septembra 1991 o vzdelávacom systéme dosiahnuť v takýchto otázkach konsenzus.

Ako zdôraznil prvý predseda Najvyššieho súdu, vyhláška ministra školstva’porušuje aj článok 25 ods. 3 poľskej ústavy a z neho vyplývajúcu zásadu konsenzuálnej úpravy vzťahov medzi štátom a cirkvami a inými náboženskými združeniami.

Náš Ústavný tribunál, ktorý ešte len rozhodne o ústavnosti ustanovení vyhlášky ministra školstva’z 26. júla 2024, preto uznal za opodstatnený návrh prvého predsedu Najvyššieho súdu’na vydanie predbežného opatrenia, ktorým sa pozastaví uplatňovanie napadnutých ustanovení vyhlášky.

Tvrdením, že rozhodnutie Ústavného súdu nemá právne účinky a nemalo by sa dodržiavať, poľská ministerka školstva Barbara Nowacka podkopáva princípy demokratického právneho štátu a deľby moci. Vyhlásenia ministerstva školstva v tejto veci môžu viesť len k chaosu v uplatňovaní práva v Poľsku a k situácii, že v niektorých poľských školách sa budú uplatňovať doterajšie predpisy o organizácii vyučovania náboženstva, zatiaľ čo iné školy budú zohľadňovať zmeny vyplývajúce z nariadenia ministerky školstva, ktoré pozastavil Ústavný tribunál.

Začiatkom tohto mesiaca Cirkev v Poľsku vydala protiopatrovací list s názvom “So starostlivosťou o vlasť,” v ktorom vymenovala spôsoby, ktorými Tuskov režim porušuje svedomie národa’. Podľa anglicky písanej spravodajskej stránky Notes from Poland, patria medzi ne napr:

… nevhodné zaobchádzanie so zatknutými, zavedenie ‘práva’ na usmrtenie ľudskej bytosti rozšírením možnosti vykonať interrupciu až do deviateho mesiaca života dieťaťa’, odklon od morálnych hodnôt v mnohých oblastiach spoločenského života, šírenie nenávisti, podpora antagonizmov, riadenie konfliktov v spoločenskom priestore, marginalizácia významu náboženstva, odňatie práva na praktizovanie viery a odstránenie náboženských symbolov z verejnej sféry.

Dokument pripomenul, že kresťanstvo bolo vždy základom poľského života, a uviedol: “Pamätajme, že Poľsko je naším spoločným domovom a kresťanské dedičstvo je jeho základom už po stáročia.”

Polsko sleduje svoj “krst” až do roku 966 n. l., keď bol pokrstený Meško I., prvý vodca toho, čo sa stalo poľským národom.

POKRAČOVANIE: Polský premiér Donald Tusk rozvracia demokraciu, aby presadil potraty v Poľsku