gaffigan_sunglasses_getty-810x500.jpg

Pro-LGBT a protitrumpovský komik Jim Gaffigan bude moderovať večeru Al Smith, ktorú povedie kardinál Dolan

7
Kultúra smrti

Ľavicový komik Jim Gaffigan, ktorý sa sám označuje za katolíka a je známy ako "nikdy netrúbiť", bude budúci mesiac moderovať večeru Al Smith v New Yorku.  

Podujatie naplánované na 17. októbra bolo v roku 2020 vysielané naživo kvôli COVID-19. V roku 2016 účastníci pretrpeli nepríjemný večer, keď sa Donald Trump a Hillary Clintonová navzájom ostro napadli, čo mnohých katolíkov prinútilo tvrdiť, že podujatie by sa malo ukončiť. V predchádzajúcich rokoch si prezidentskí kandidáti navzájom rozprávali vtipy, keď sa peniaze vyzbierané na podujatí, ktorého cena je 5 000 dolárov za tanier, udeľovali charitatívnym organizáciám spojeným s newyorskou arcidiecézou, ktorú vedie kardinál Timothy Dolan. Či sa podobný ohňostroj chystá aj tento rok’pre 1 500 účastníkov, môžeme len hádať, keďže medzi Trumpom a Kamalou Harrisovou sa počas ich prvej a jedinej debaty tento mesiac láska nestratila.  

Na večer bude kontroverzne dohliadať Gaffigan, pro-LGBT vtipkár, ktorý túto zbierku viedol už v roku 2018. V roku 2020 Gaffigan spustil protitrumpovskú tiradu na Twitteri tvrdí, že je “klamár a zločinec.” Obvinil ho tiež, že nie je “kresťan ani slušný človek” a dokonca legendárnemu futbalovému trénerovi Notre Dame Lou Holtzovi povedal, aby “f—- odišiel.” 

Okrem toho Gaffigan a jeho manželka Jeannie vyjadrili podporu mnohým morálnym postojom v rozpore s katolíckym učením.  

V roku 2017 Gaffigan tweetol solidaritu s radikálnym pro-potratovým pochodom žien vo Washingtone, D.C. 


V roku 2017 zobral svoje malé deti na newyorský’LGBT “Pride Parade.” Na sociálnych sieťach napísal, že je’tak hrdý na svoje homosexuálne deti.” 


Na mnohých “sprievodoch hrdosti,” sú neoblečení dospelí, ako aj sexuálne akty, ktoré sa vykonávajú na otvorenom priestranstve 

V roku 2020 Jeannie Gaffiganová uverejnila článok pre ľavicový výstup America magazín, v ktorom sa pokúsila ospravedlniť katolíkov, ktorí hlasovali za pro-potratového kandidáta Joea Bidena. Zúčastnila sa aj na iniciatíve “Katolíci za Bidena”, pričom v ďalšom článku vysvetlila, ako jej katolícka viera a materstvo ovplyvnili jej hlasovanie za Bidena 

V roku 2012 v epizódetelevízneho seriálu Portlandia Gaffigan hral “Donalda,” muža, ktorý pobozká svojho homosexuálneho obchodného partnera “Stu” na pery. Prednú stranu potravinového vozíka podniku, ktorý prevádzkujú, tvorí obrovský obrázok dvoch nahých mužov vo vani plnej guláša. Na obrázku má Gaffigan na hlave klobúk s nápisom “Oregon” dúhovými písmenami.  

V roku 2015 Gaffigan a jeho manželka vytvorili The Jim Gaffigan Show,ktorý vystupovalaaktívna homosexuálna postava, ktorej príťažlivosť a sexuálna angažovanosť s inými mužmi je vykreslená ako normálna a zdravá. 

Katolícka cirkev učí, že homosexuálne akty sú vážne nemorálne a nikdy ich nemožno schvaľovať. K osobám, ktoré prežívajú príťažlivosť k rovnakému pohlaviu, ktorá je podľa učenia Cirkvi “objektívne narušená”, treba pristupovať s “úctou” ako k Božím deťom. Sú povolaní žiť cudne. 

Gaffigan je absolventom jezuitmi vedenej Georgetownskej univerzity. Katolícky svet ho často pasuje za komika, ktorý “približuje katolicizmus masám.” Má ocenenia od Katolíckej tlačovej agentúry, Aleteia a National Catholic Register. Keď pápež František v roku 2015 navštívil USA, Gaffigan bol vyznamenaný ako osamelý komik v zahrievacom vystúpení pred jeho vystúpením na Festivale rodín. Gaffigan a ďalší liberálni, za katolíkov sa považujúci komici, ako napríklad Stephen Colbert, boli pozvanív lete tohto roku do Vatikánu na audienciu u Františka.  

Vzdor jeho očividnému presadzovaniu postojov, ktoré sú úplne v rozpore s katolíckym morálnym učením, Gaffigan má naďalej dobré postavenie v umiernených katolíckych inštitúciách. V roku 2019 ho arcidiecéza Omaha objednala na vystúpeniena svojom podujatí ArchOmaha Unite, “živej, radosťou naplnenej jednodňovej katolíckej párty”, ktorej cieľom bolo podporiť “jednotu.” ortodoxných katolíkov v arcidiecéze sťažovali miestnemu ordinárovi arcibiskupovi Georgeovi Lucasovi bezvýsledne.  

V klipe, ktorý tento mesiac zverejnil na svojom konte X, je vidieť, ako Gaffigan zľahčuje, že cez víkendy vynecháva omšu — čo je v prípade, že to robí zámerne, hriešne — a že je katolík, pretože ho k tomu núti manželka. 


Večeru Al Smitha organizuje arcidiecéza New York. Je pomenovaná na počesť Ala Smitha, katolíka, štvornásobného demokratického guvernéra štátu New York na začiatku 20. storočia, ktorý bol v roku 1928 nominantom svojej strany’na post prezidenta. Kandidáti uchádzajúci sa o Biely dom sa na tomto podujatí zúčastňujú od 60. rokov 20. storočia.