Sr.-Simone-Campbell-810x500.png

Ľavicová mníška bagatelizuje zlo potratov počas virtuálneho podujatia "Katolíci za Harrisa

7
Kultúra smrti

Disidentskí katolíci, vrátane heterodoxnej sestry Simone Campbellovej, tento týždeň počas úvodného virtuálneho stretnutia "Katolíci pre Harrisovú" zľahčovali učenie Cirkvi o zle potratov, aby na Kamalu Harrisovú, ktorá sa vyhýbala objasneniu, či podporuje nejaké obmedzenia potratov, vrhli pozitívnejšie svetlo.

“Naša katolícka viera si nevyžaduje zákaz potratov … ide“o ochranu života vo všetkých jeho štádiách. Musíme dôverovať’svedomiu ľudí,” povedal Campbell v stredu počas telefonátu Zoom v zjavnej snahe prirovnať otázky ako bývanie a imigrácia k zabitiu nenarodeného dieťaťa.


Katolícka cirkev vždy učila, že potrat je vo svojej podstate zlo, pretože ukončuje život nevinného dieťaťa. Považuje sa tiež za jeden zo štyroch hriechov, ktoré volajú do neba po pomste. Duchovní na celom svete rutinne poučovali veriacich, že potrat je “predčasný” problém hlasovania.

Politický operátor Alex Nason viedol podujatie, ktoré bolo naplánované pred niekoľkými týždňami, ale odložené. Okrem Campbella, ktorý sa preslávil po organizovaní neslávne známych “Mníšok v autobuse” zájazdov, ktoré v roku 2010 presadzovali demokratické tézy, vystúpilo aj niekoľko ďalších vysokopostavených osôb vrátane Joea Donnellyho, veľvyslanca Baracka Obamu’pri Svätej stolici.

Vystúpila aj profesorka a komentátorka MSNBC Anthea Butlerová a pro-potratová kongresmanka z Connecticutu Rosa DeLaurová, ktorá divákom povedala, že jej “viera ma vedie k podpore Kamaly Harrisovej”. DeLauro má väzby na komunistické skupiny v USA.

Podľa Catholic News Agency výzva organizovala Harrisova kampaň v spolupráci s Katolíci volia spoločné dobro, neziskovou organizáciou podporovanou Voľte spoločné dobro. Do väčšieho úsilia o to, aby katolícki voliči podporili pro-LGBT Harrisa, je zapojený aj účet X s názvom “Katolíci pre Harrisa”, ktorý bol spustený v júli. Zdá sa, že skupinu založil Christopher Hale, bývalý Obamov úradník, ktorý bol v roku 2013 vymenovaný za výkonného riaditeľa Katolíkov v Aliancii za spoločné dobro podporovaných Georgom Sorosom, ale neskôr v nemilosti odstúpil kvôli obvineniam z finančných pochybení. V roku 2020 neúspešne kandidoval do Kongresu ako samozrejmý “pro-life demokrat”.


Butler, ktorý vyučuje na Pensylvánskej univerzite, počas hovoru opakoval liberálne tvrdenia, že Donald Trump je hrozbou pre demokraciu. “Kamala Harrisová je spolu s Timom Walzom tou najlepšou osobou, ktorá nás môže dostať na miesto, kde demokracia zostane zachovaná, po prvé, a po druhé, že my ako katolíci budeme môcť skúmať a vyjadrovať svoju vieru spôsobom, ktorý je v súlade s učením Katolíckej cirkvi,” povedala.

Harrisová sa počas svojho pôsobenia vo verejnej funkcii opakovane zamerala na katolíkov, ako aj na Američanov podporujúcich život. Ako generálna prokurátorka Kalifornie nakázala orgánom činným v trestnom konaní vykonať razie v dome pro-life novinára Davida Daleidena. Ako americká senátorka napadla Trumpovho kandidáta kvôli jeho členstvu v skupine katolíckych Kolumbových rytierov. Harrisová hlasovala aj proti legislatíve, ktorá by vyžadovala poskytovanie lekárskej starostlivosti pre deti narodené živé po nepodarených potratoch. Počas jej pôsobenia vo funkcii viceprezidentky FBI špehovala katolíkov , ktorí sa zúčastňujú na tradičnej latinskej omši.  Katolíckemu otcovi siedmich detí Markovi Houckovi tiež v roku 2022 za vlády Bidena-Harrisovej agenti FBI vykonali raziu v jeho dome po tom, čo sa angažoval v pro-life aktivizme.

Ďalší účastníci hovoru uviedli štandardné tézy o tom, že Trump by sa nestaral o migrantov a že je proti robotníckej triede, hoci takéto tvrdenie zrejme vyvracia skutočnosť, že odborová organizácia Teamsters v tomto volebnom cykle nepodporila demokratického prezidentského kandidáta, čo sa stalo prvýkrát v jej histórii. Väčšina členov skupiny’plánuje voliť Trumpa.

V roku 2016 Campbell, ktorý vedie sieť Lobby for Catholic Social Justice,  zvolal významného pro-potratového lídra’rozprávanie jej vlastného príbehu o potrate na tohoročnom’Národnom konvente Demokratickej strany “dojemné a presvedčivé” a zároveň uviedol “Nemyslím si, že je’dobrou politikou zakazovať potraty.”Cecile Richardsová, bývalá prezidentka Americkej federácie pre plánované rodičovstvo, bola od roku 2010 členkou správnej rady siete. Získala tiež granty v celkovej výške viac ako 300 000 dolárov od radikálnej Fordovej nadácie.

V roku 2020 Campbell spolu s pro-LGBT kňazom otcom Jamesom Martinom viedol modlitby na DNC. Katolíckym médiám povedala, že otázka, či by sa malo bojovať proti potratom, je nad jej “platovú triedu.”

Trumpova kampaň začiatkom mesiaca oznámila, že obnovuje koalíciu Katolíci pre Trumpa, ktorá mu v roku 2020 pomohla získať katolícku podporu. Trump mal tento víkend vystúpiť v Národnej svätyni Panny Márie Čenstochovskej v Doylestowne v Pensylvánii, ale tieto plány boli zrušené.

Dva nedávne prieskumy verejnej mienky, jeden vykonaný EWTN, druhý Pew Research, ukazujú protichodné údaje o tom, ktorého prezidentského kandidáta podporujú katolícki voliči. EWTN zistila, že Trump medzi katolíkmi zaostáva za Harrisom v pomere 50 ku 43 percentám, pričom 6 percent nie je rozhodnutých. Pew uvádza, že 52 percent katolíkov podporuje Trumpa v porovnaní so 47 percentami, ktoré sú naklonené Harrisovej.

Pápež František kontroverzne zvážnel v súvislosti s U.USA voľby na palube pápežského lietadla na ceste z Oceánie, keď povedal, že nevie, či je “menšie zlo” Trump alebo Harrisová, pretože jeden je proti migrantom a druhý je za potraty.