Twins-at-Recovering-Tradition-Conference-810x500.jpg

Ženy na konferencii Návrat k tradíciám idú príkladom a sú Kristom pre ostatných

0
Kultúra života

Dve veľmi vďačné účastníčky boli medzi stovkami, ktoré sa nedávno zišli na tradičnej konferencii katolíckych žien o živote viery v rozbitom modernom svete. A hoci účastníčky boli povzbudené vo svojich úlohách autentických žien, viera, ktorú preukázali dámy stojace za konferenciou, mala väčší vplyv ako dvojdňové podujatie.

Katolícka konferencia Návrat k tradícii žien’sa konala koncom augusta v katolíckom kostole Panny Márie z hory Karmel v Littletone v štáte Colorado. Zúčastnilo sa na nej približne 270 žien z najmenej 10 štátov USA a Kanady a mnoho ďalších žien z celého sveta sa zúčastnilo prostredníctvom živého prenosu.

Mei a jej sestra-dvojča Melanie boli medzi tými, ktoré na konferenciu pricestovali zo zahraničia. Mladé ženy prišli s priateľom z Kalifornie, aby sa zúčastnili na podujatí a pomáhali pri jeho organizácii.

Mej a Melanie lákala myšlienka obnovenia tradícií, ako aj prednášajúci a možnosť naučiť sa, ako žiť cnostný život. Boli však tiež šťastné, že sa môžu opäť pripojiť k ženám, príkladom modlitby a viery, ktoré ich sprevádzali pri smrti ich priateľa’

“Boli pre nás obrovskými modlitebnými bojovníkmi,” povedala Melanie.

Mejina priateľka Tina žila v tejto oblasti a ochorela na rakovinu, čo Melániu podnietilo k tomu, aby vyhľadala komunitu s latinskou omšou, ktorá bola najbližšie k nemocnici v Colorade, kde sa Tina liečila, pretože ju plánovali navštíviť.

“A tak sme prišli sem,”povedala Mei o Panne Márii z hory Karmel.

Po návšteve sestier zostala Mei v Colorade, aby bola s Tinou.

Kedysi, keď Mei zostala po svätej omši na spoveď, jedna zo žien z modlitebnej skupiny Panny Márie Bolestnej ju oslovila a spýtala sa jej, či by sa k nej nechcela pridať.

“Bolo to v čase, keď som bola naozaj osamelá [a] veľmi som potrebovala niekoho, na koho by som sa mohla obrátiť,” povedala Mei.

Všetko, čo sa vtedy dialo, Mei nemala na mysli, aby sa pridala k nejakej skupine.

Napriek tomu povedala: “Potrebovala som spoločenstvo.”

Keď sa prvýkrát pripojila k týždennej modlitebnej skupine, ostatné ženy jej povedali, že chcú navštíviť Tinu v nemocnici.

“To sa ma naozaj dotklo, pretože sme tam boli naozaj osamelé,” spomína Mei

Ženy z modlitebnej skupiny vzali Mei pod svoje krídla. To’tak spoznala Return to Tradition zakladateľka a hlavná organizátorka konferencie Jane Brennanová a ostatní’s hlavnou skupinou.

“Boli’pre mňa ako druhé mamy,” povedala Mei. “Nikdy som’nestretla skupinu žien, ktoré by boli také úprimné, také múdre a zábavné, charitatívne a láskavé.”

Je presvedčená, že tento vzťah vznikol vďaka Božej prozreteľnosti.

“Boh vedel, že potrebujem ľudí, ako sesterstvo,” povedala Mei. “Skutočne mi vyšli v ústrety.”

Ženy ju sprevádzali modlitebnými novénami, zdieľali knihu, ktorú vytvorili pod názvom Behanie ku Kristovi.

Zabezpečili, aby kňaz odslúžil za Tinu posledné pomazanie, a začali ju častejšie navštevovať v nemocnici.

“Priniesli veľa útechy a priniesli aj veľa sviatostí,” spomína Mei.

Povedala, že pre jej priateľku bolo ťažké pochopiť, že sa jej život blíži ku koncu, ale ženy z Panny Márie Karmelskej aj tam prešli.

“Naozaj sa s ňou vedeli porozprávať, previesť ju cez to,” povedala Mei.

RELATED:

Týždeň, keď sa dozvedeli, že Tina zomiera, prišli po dvoch a modlili sa s nimi, vzývali Pannu Máriu v rôznych predstavách, povedala Mei.

“Modlilo sa za ňu viac ako 90 ľudí,” spomínala. “Urobili veľmi veľa, aby jej pomohli […] mať svätú smrť.”

Tina zomrela vo februári po mesiacoch pokračujúcej modlitby a sviatostnej podpory Panny Márie z hory Karmel.

“Bolo to krásne, ale ťažké,” povedala Mei. “Ale oni tam boli. Vedeli, ako sprevádzať bez toho, aby zasahovali; boli v tom naozaj dobré.

Mei povedala, že je vďačná za to, ako ženy podporovali Tinu aj ju.

“Ani neviem, prečo to urobili; sú jednoducho veľmi milujúce,”povedala.

Bolo to niečo také silné, že sa jej to ťažko opisuje.

“Bola to obrovská milosť, ktorú som sa cítila taká nehodná prijať,” povedala Mei. “Akoby boli nástrojmi Božej”vôle.”

Povedala, že jej tiež pomohli dobre trpieť za Tinu”dušu.

“Bolo to pokorujúce. Mám ich jednoducho veľmi rada,”Mei povedala.

Dámy majú Mei a jej sestru Melanie, ktorá sa neskôr vrátila do Littletonu, stále pod svojimi krídlami.

Po Tininej’smrti a pred odchodom sestier domov im ženy napísali listy, v ktorých sa s nimi lúčili a pozvali ich späť na konferenciu.

Mei a Melanie si spočiatku nemysleli, že by sa mohli vrátiť na stretnutie, a Mei povedala, že sa plánuje modliť z domu za jeho úspech. Ale ženy z Kongregácie Panny Márie na hore Karmel im pomohli zariadiť, aby mohli prísť na konferenciu, a členka základného tímu hostila sestry u seba doma.

“Som im veľmi vďačná,”povedala Mei. “Vďaka nim sa nevzdávam.”

Mei uvažovala o rehoľnom živote, ale v poslednom čase s tým zápasila a od viery odpadávala. Dámy včas zakročili.

“[Boh’ma svojou ohromujúcou láskou prinútil, aby som mu dala všetko,” povedala Mei. “Skutočne mi tú [lásku] prostredníctvom nich ukázal.”

“Nehovoria mi, že’nie som dosť,” dodala.

Mei prirovnala tieto dámy’k štedrosti Krista s jeho Cirkvou a povedala, že sú napodobeninami Dobrého pastiera, ktorý sa vracia pre tú jednu zatúlanú ovečku.

“Do všetkého, čo robia, dávajú všetko, milujú zo všetkého, čo’majú,”povedala. “Neviem, ako to vysvetliť, ale sú to naozaj Božie ženy. Tak veľmi im záleží na jednom človeku.”

“Robia všetko pre to, aby priviedli k Bohu viac ľudí.”

Tento rok’konferenciu už po tretíkrát zorganizovali laické ženy vo farnosti FSSP (Kňazské bratstvo sv. Petra), viedla ju 10-členná základná skupina s pomocou desiatok dobrovoľníkov z farnosti a s podporou vedenia farnosti.

Každoročné podujatie ponúka prednášateľov, ukážky, predajcov, spoločenstvo, svätú omšu, ruženec, spoveď a mariánsku procesiu. Pozýva ženy, aby sa vrátili k tradičnej katolíckej kultúre a prijali Boží’plán pre muža a ženu uprostred chaosu a zmätku vo svete.

Prístup ku konferencii je jednoduchý a priamočiary: jedným slovom, katolicizmus. Tohtoročnou’témou bola krása.

Krásu konferencie posúvajú na novú úroveň dámy, ktoré podujatie pripravujú, a ich modlitebná skupina v prinášaní Krista druhým.

Plánuje sa budúcoročná konferencia Návrat k tradícii’s termínom 22. - 23. augusta 2025. Rast podujatia’spôsobil, že osobná registrácia je vypredaná v dostatočnom predstihu. Registration information is available HERE.

RELATED: ‘Horlivosť za duše’: Katolícke ženy bojujú za vieru konferenciou ‘Návrat k tradícii’