Fr.-Maurizio-Chiodi-e1723142138701-810x500.jpg

Pápež František vymenoval kňaza podporujúceho antikoncepciu a LGBT za poradcu vatikánskeho doktrinálneho úradu

57
Kultúra smrti

Pápež František vymenoval pátra Maurizia Chiodiho, heterodoxného kňaza, ktorý opakovane poprel katolícku náuku o antikoncepcii, homosexualite a ďalších morálnych otázkach, za poradcu Dikastéria pre náuku viery (DDF), vatikánskeho oddelenia zodpovedného za ochranu učenia Katolíckej cirkvi.

Chiodi, ktorého pápež František predtým vymenoval za člena Pápežskej akadémie pre život, pri mnohých príležitostiach tvrdil, že umelá antikoncepcia je morálne prípustná, čo je v rozpore s riadnym a všeobecným Magistériom Cirkvi’.

Čítajte: Profesor vyčíta novému členovi Akadémie pre život’‘katastrofálne’ schvaľovanie antikoncepcie

V prednáške na Pápežskej Gregorovej univerzite v roku 2017 zašiel tak ďaleko, že tvrdil, že niektoré situácie si dokonca “vyžadujú” antikoncepciu, pričom sa odvolával na kontroverznú apoštolskú exhortáciu pápeža Františka’ Amoris Laetitia.

Katolícka cirkev však antikoncepciu vždy odsudzuje ako “morálne neprijateľnú,” ako učí Katechizmus Katolíckej cirkvi, a vo svojej podstate zlú.

Po predchádzajúcich pápežoch, ako napríklad Pius XI a Pius XII, pápež Pavol VI. v Humanae Vitae vyhlásil, že Cirkev “učí, že každý manželský akt si musí nevyhnutne zachovať svoj vnútorný vzťah k plodeniu ľudského života.”Ďalej odsúdil “akékoľvek konanie, ktoré buď pred pohlavným stykom, v okamihu pohlavného styku alebo po ňom má výslovne zabrániť plodeniu — či už ako cieľ alebo ako prostriedok.”

Pápeži Ján Pavol II. aj Benedikt XVI. sa jasne potvrdili učenie Humanae Vitae. 

PREČÍTAJTE SI: Prominentný morálny teológ obhajuje neomylnosť katolíckeho učenia o antikoncepcii

Chiodi, ktorý bol v roku 2019 tiež vyzvaný na vyučovanie etiky na Pápežskom inštitúte Jána Pavla II. v Ríme, tiež podporil homosexuálne vzťahy “za určitých podmienok,” s tým, že môžu byť “najplodnejším spôsobom” pre ľudí s homosexuálnymi sklonmi “žiť dobré vzťahy.”

Katolícka cirkev učí v súlade so Svätým písmom a stálou Tradíciou Cirkvi, že homosexuálna aktivita je smrteľne hriešna a je “hriechom, ktorý volá do neba” a že homosexuálne sklony sú “objektívne neusporiadané.”

Chiodi je jedným z 28 nových konzultorov, ktorých pápež František vymenoval do Dikastéria pre náuku viery a ktorí “sa budú stretávať s doterajšími konzultormi DDF, aby v pravidelných intervaloch radili vedeniu a členom dikastéria””, informovala Katolícka tlačová agentúra.