Untitled-38-810x500.png

Odborník na ochranu života vyvracia správu, ktorá spája úmrtia matiek s obmedzeniami interrupcií

16
Kultúra života

Keď sa blíži november, potratoví aktivisti pracujú nadčas, aby šírili lži a propagandu o zákonoch za život. 

Na začiatku tohto mesiaca napríklad kampaň Harrisovej-Walzovej tvrdila, že žena, ktorá zomrela v dôsledku komplikácií po legálnom potrate v Georgii, v skutočnosti zomrela kvôli zákonom za život - čo je presný opak pravdy. Spomínaná žena si vzala potratové tabletky na zabitie dvojčiat v 9. týždni, potrat sa nepodaril a následkom toho dostala sepsu - čo je známy vedľajší účinok potratových tabletiek. 

Na internete sa teraz šíri nejasný príbeh televízie NBC s názvom “Dramatický nárast úmrtí tehotných žien v Texase po zákaze potratov”. Podľa NBC: “Exkluzívna analýza zistila, že počet úmrtí matiek v Texase sa od roku 2019 do roku 2022 zvýšil o 56 %, zatiaľ čo v celej krajine za rovnaké obdobie len o 11 %.” 

Vzhľadom na skutočnosť, že krajiny podporujúce život, ako napríklad Malta, majú najlepšie výsledky v oblasti zdravia matiek na svete, sa táto správa zdá byť podozrivá. Oslovil som Dr. Michaela New z Charlotte Lozier Institute a opýtal som sa ho, ako číta tieto nové (veľmi neúplné) údaje. 

ČÍTAJ: Mníšky, náboženské skupiny žalujú New York za to, že ich nevyňal z povinnosti poistenia potratov 

Jonathon Van Maren: Aký je váš názor na Gender Equity Policy Institute, inštitút, ktorý tvrdí, že pro-life zákony v Texase viedli k nárastu úmrtnosti matiek? 

Dr. Michael New: Gender Equity Policy Institute je nezisková organizácia so sídlom v Kalifornii, ktorá nemá žiadne predchádzajúce skúsenosti ani so zberom, ani s analýzou údajov o úmrtnosti matiek z Texasu alebo z iných miest. Existujú iné organizácie, ktoré majú skúsenosti so zberom a analýzou údajov o verejnom zdraví. Inštitút pre politiku rodovej rovnosti však nie je jednou z nich. To je jeden z dôvodov, prečo som skeptický k ich tvrdeniu, že úmrtnosť matiek v Texase sa v rokoch 2019 až 2022 zvýšila o 56 percent. 

JVM: Existuje precedens pre takéto tvrdenia?" 

Nový: Ano, v roku 2016 časopis Obstetrics and Gynecology zverejnil štúdiu, ktorá tvrdila, že miera úmrtnosti matiek v Texase sa v rokoch 2010 až 2012 zdvojnásobila. Autori štúdie síce vyjadrili skepsu voči svojim zisteniam – uviedli, že takýto nárast je nepravdepodobný mimo vojny, prírodnej katastrofy alebo vážneho ekonomického rozvratu. 

Zástancovia legálnych potratov a ich spojenci v mainstreamových médiách sa však vrhli do boja. Rýchlo obvinili zníženie štátneho financovania plánovaného rodičovstva. A to aj napriek tomu, že údajný nárast úmrtnosti matiek nastal ešte predtým, ako sa škrty vo financovaní skutočne prejavili. 

Dôležitejšie je, že štátna pracovná skupina, ktorá preskúmala jednotlivé úmrtné listy, zistila, že mnohé úmrtia súvisiace s tehotenstvom boli nesprávne započítané. Celkovo bola texaská materská úmrtnosť v roku 2012 o viac ako 61 % nižšia, ako sa uvádzalo v článku Obstetrics and Gynecology. Žiaľ, tieto aktualizované údaje získali len zlomok mediálneho pokrytia hlavného prúdu, ktorému sa dostalo pôvodnému článku Obstetrics and Gynecology. 

JVM:Aký je váš názor na tieto tvrdenia? Majú jurisdikcie s pro-life zákonmi zvyčajne horšie zdravotné výsledky matiek?" 

Nové: Som skeptický voči týmto tvrdeniam z niekoľkých dôvodov. Po prvé, Inštitút pre politiku rodovej rovnosti verejne nezverejnil správu a zverejnil veľmi málo údajov. Svoje zistenia jednoducho prezradil sympatickému médiu NBC News. To je červená vlajka. 

Po druhé, ak vezmeme ich tvrdenia za bernú mincu, texaská úmrtnosť matiek v rokoch 2021 až 2022 skutočne klesla o 35 percent. V roku 2022 platil celý rok texaský zákon o srdcovom tepe. V lete 2022 vstúpila v Texase do platnosti legislatíva, ktorá chránila všetky predčasne narodené deti.  Stručne povedané, počas roka s najsilnejšou pro-life ochranou klesla texaská materská úmrtnosť o 254 percent. 

Po tretie, existuje množstvo výskumov, ktoré dokazujú, že krajiny so silnými pro-life zákonmi majú aj nízku materskú úmrtnosť. Poľsko, ktoré má jedny z najsilnejších pro-life zákonov v Európe, má aj jednu z najnižších mier materskej úmrtnosti. Predtým, ako Írsko v roku 2018 legalizovalo potraty, bola ich miera materskej úmrtnosti nižšia ako v Anglicku, Škótsku a Walese. V Čile miera materskej úmrtnosti naďalej klesala po tom, ako v roku 1989 uzákonili silnú ochranu detí pred narodením. 

ČÍTAJTE: Mike Pence’think tank dokazuje, že Kamala Harrisová klame o neskorých potratoch 

JVM:Podľa vášho názoru používajú aktivisti za potraty údaje klamlivo, aby ovplyvnili verejnú mienku? 

Nový: Aborční aktivisti určite používajú údaje klamlivo, aby ovplyvnili verejnú mienku. Potratoví aktivisti často tvrdia, že pro-life zákony sú neúčinné pri ochrane nenarodených detí; viaceré štúdie však ukazujú, že výskyt potratov je citlivý na ich právny status. 

Potratoví aktivisti navyše tvrdia, že chemické potraty sú bezpečné. Naopak, kvalitné výskumy využívajúce komplexné databázy zdravotnej starostlivosti ukazujú, že chemické potraty majú štyrikrát vyššiu mieru komplikácií ako chirurgické potraty. A napokon, potratoví aktivisti často tvrdia, že zákony za život vedú k zlým výsledkom v oblasti verejného zdravia. Tieto tvrdenia však často neobstoja pri skúmaní. 

JVM: Ako by mali na tieto titulky reagovať zástancovia života?  

Nové: Zástancovia života musia byť skeptickí voči každej štúdii, ktorá tvrdí, že pro-life zákony spôsobujú zlé výsledky v oblasti verejného zdravia. Existuje množstvo údajov, ktoré ukazujú, že krajiny môžu mať zavedené silné pro-life opatrenia a pozitívne trendy v oblasti verejného zdravia.