shutterstock_2352139379-810x500.jpg

Senátor Joe Manchin nepodporí Harrisovú v prezidentských voľbách s odvolaním sa na jej sľub zrušiť filibuster

10
Kultúra smrti

Senátor za Západnú Virgíniu Joe Manchin kritizoval viceprezidentku Kamalu Harrisovú a vyhlásil, že ju nebude podporovať v prezidentských voľbách v roku 2024.

Manchin je bývalý demokrat, ktorý sa teraz označuje za nezávislého, hoci sa stále hlási k svojej bývalej strane. Kritizoval Harrisovú za to, že chce ukončiť filibuster v Senáte, aby mohla prijať národný propotratový zákon. Zatiaľ čo na prijatie zákona v Senáte je potrebných len 51 hlasov, na ukončenie rozpravy je potrebných 60 hlasov. Demokrati majú v súčasnosti v Senáte väčšinu 51:49.

ČÍTAJTE: Kamala Harrisová v predvolebnej platforme sľubuje, že podpíše federálny pro-potratový zákon, pro-LGBT ‘zákon o rovnosti’

“Myslím si, že by sme mali odstrániť filibuster pre Roe,” Harrisová povedala v utorok pre Wisconsin Public Radio. “A dostať nás do bodu, v ktorom by sme potrebovali 51 hlasov, aby sme skutočne vrátili do zákona ochranu reprodukčnej slobody a možnosť každého človeka a každej ženy rozhodovať o svojom vlastnom tele a nie aby im vláda hovorila, čo majú robiť,” dodala, eufemisticky narážajúc na ničenie nevinných nenarodených detí počas celého tehotenstva.

Harrisová už predtým podporila zrušenie filibustera.

“Hanba jej,” povedal Manchin, ktorý odchádza do dôchodku, pre CNN.

“Vie, že filibuster je svätý grál demokracie. Je to jediná vec, ktorá nás udržiava v rozhovore a spolupráci. Ak sa toho zbaví, potom to bude snemovňa na steroidoch,” povedal podľa CNN.

“To sa nestane,”povedal na otázku o podpore Harrisovej. “Myslím si, že to v podstate môže zničiť našu krajinu, a moja krajina je pre mňa dôležitejšia ako akákoľvek jedna osoba alebo akákoľvek jedna osoba’ideológia. … Myslím si, že to’je tá najstrašnejšia vec.”

Harrisová’svojím sľubom získala podporu pennsylvánskeho senátora Boba Caseyho, pro-potratový demokrat, ktorý príležitostne hlasoval za obmedzenie potratov a zabíjanie novorodencov.

“Dlhodobo som presvedčený, že pravidlo 60 hlasov bolo prekážkou pokroku v celom rade oblastí vrátane volebných práv, ktoré sme sa snažili schváliť v roku 2022,” povedal Casey pre CNN. “A v procese snahy o schválenie zákona sme sa snažili zmeniť toto pravidlo. Aby sme mohli schváliť volebné práva. Myslím si, že to isté platí aj pre práva žien’, práva zamestnancov’, takže aj pre opatrenia na zníženie násilia páchaného strelnými zbraňami so zdravým rozumom."”

Manchin podporuje rozsudok Roe v. Wade napriek tomu, že je ‘pro-life’

Manchin má zmiešané skúsenosti v otázke potratov. Povedal, že bol “hlboko sklamaný” v roku 2022, keď Najvyšší súd zrušil rozsudok Roe v. Wade.

Aj keď sa označil za “pro-life” katolíka, povedal, že podporuje zákon, ktorý umožňuje zabíjanie detí v maternici vo všetkých 50 štátoch s malými, ak vôbec nejakými obmedzeniami.

“Ako katolík som bol vychovaný pro-life a vždy sa budem považovať za pro-life. Prišiel som však na to, že moja definícia pro-life nemusí byť pre niekoho iného’definíciou pro-life,” Manchin vyhlásil v júni 2022.

“Verím, že by sa mali robiť výnimky v prípadoch znásilnenia, incestu a keď je ohrozený život matky,” uviedol Manchin. “Ale aby bolo jasné, podporujem legislatívu, ktorá by kodifikovala [takzvané] práva Roe v. Wade, ktoré boli predtým chránené.”

Zástancovia života však upozorňujú, že okruhy počatia niekoho’ho nemajú vplyv na jeho právo na život. Okrem toho medicínski odborníci potvrdili, že priamy potrat, ktorý nie je nikdy a za žiadnych okolností ospravedlniteľný, nie je nikdy potrebný na záchranu života matky’. Navyše, rozsudok Roe v. Wade neumožňoval interrupciu len v tých obmedzených prípadoch, ktoré Manchin citoval, ale prakticky z akéhokoľvek dôvodu.

V minulosti podporil federálny zákaz interrupcií v 20. týždni, ale aj podporoval poskytnutie stoviek miliónov dolárov z peňazí daňových poplatníkov potratovému gigantu Planned Parenthood.

V roku 2018 sa postavil proti hlasovaciemu opatreniu v Západnej Virgínii, ktoré deklarovalo, že v ústave štátu nie je “právo na potrat”. “Pretože neobsahuje výnimky incestu, znásilnenia a života matky,” povedal Manchin počas rozpravy.

Ak však poznamenal LifeSiteNews, opatrenie nezakazovalo potraty, ale skôr hovorilo, že táto otázka by mala byť ponechaná na voličoch a zákonodarnom zbore, nie na štátnych súdoch.