Untitled-8-810x500.png

Skutočný dôvod, prečo Kamala Harrisová vynechá večeru Al Smitha, ktorú vedie kardinál Dolan

21
Kultúra smrti

Prečo Kamala Harrisová odmietla pozvanie vystúpiť na večeri Al Smitha?

Dôvod, ktorý uviedol jej volebný štáb - že potrebuje stráviť čas kampaňou v kľúčových štátoch - možno rýchlo odmietnuť ako nepresvedčivý. Najpozoruhodnejšou črtou Harrisovej kampane je neochota kandidátky objavovať sa v kampani, s výnimkou starostlivo pripravených podujatí. Na prvý pohľad by sa večera u Ala Smitha mohla z tohto hľadiska javiť ako ideálna príležitosť; neboli by tam žiadne ťažké otázky, iba odľahčený prejav, ktorý by si mohli autori prejavov vopred pripraviť.

Ale pozrite sa na to bližšie. Ak by sa objavila za stolom vedľa kardinála-arcibiskupa z New Yorku a vymieňali by si vtipy, žiadny novinár by nemohol nekomentovať nesúrodosť situácie. Keď sa politickí odborníci pozrú na kardinála Dolana - alebo na Katolícku cirkev vo všeobecnosti -, okamžite si spomenú na odpor voči potratom. Viceprezident Harris je, samozrejme, horlivým zástancom neobmedzených potratov na požiadanie. Akákoľvek zmienka o ich rozdielnych názoroch na túto tému by však narušila príjemnú atmosféru večere. Jej najhorlivejší priaznivci by boli sklamaní, keby sa Harrisová kardinálovi nepostavila; ak by to však urobila, previnila by sa proti slušnosti a stratila by sympatie mnohých katolíckych demokratov.

V tejto súvislosti by mala Harrisová problém podpichnúť svojho rivala, “upiecť” ho v obvyklom duchu večere. Ak je Donald Trump najväčšou hrozbou pre americkú demokraciu od občianskej vojny, ako ho obvinil prezident Biden, bolo by nevhodné vtipkovať o jeho farbe vlasov, gestách rúk alebo hre golfu. Aj v tomto prípade by boli najstraníckejší demokrati sklamaní, keby Harrisová nevyužila ďalšiu príležitosť démonizovať svojho súpera; nerozhodnutých voličov by však odradilo, keby pokazila náladu príjemnej príležitosti. Nemohla by’vyhrať.

Čítajte: Pro-LGBT, protitrumpovský komik Jim Gaffigan bude moderovať Al Smith Dinner, ktorý vedie kardinál Dolan

A čo stratí Harrisová vynechaním Al Smith Dinner? Tradičná múdrosť je, že príde o šancu uchádzať sa o hlasy katolíkov. Viceprezidentka Harrisová a konzultanti jej kampane to však vedia lepšie. Vedia, že žiadny “katolícky hlas neexistuje.”

Očividne existujú katolícki voliči, ktorí tvoria približne štvrtinu amerického elektorátu. Predstavujú kľúčový segment voličskej verejnosti a prieskumy ukazujú, že sú viac-menej rovnomerne rozdelení vo svojich politických sympatiách. Bližší pohľad na výsledky prieskumov naznačuje, že sú rozdelení aj v tom, ktoré politické otázky považujú za najdôležitejšie.

Katolícki biskupi USA (teda väčšina z nich) už desaťročia tvrdia, že interrupcie by mali byť prvoradou otázkou v mysliach voličov’. Politici a ich poradcovia však počítajú hlasy a za tie roky sa naučili, že verejné vyhlásenia biskupov’ voľby nerozhodujú.

Ak ide o serióznych katolíkov – tých, ktorí pravidelne navštevujú omšu a prijímajú sviatosti – otázka potratov je skutočne rozhodujúca. Harrisova kampaň si však uvedomuje, že týchto voličov nemôže osloviť. U zbožných katolíkov nestratí svoje postavenie tým, že sa neukáže na charitatívnej večeri v New Yorku. Už ich stratila svojím nadšením pre zabíjanie nenarodených, podporou administratívy, ktorá väzní aktivistov za život, pre svoje otázky, či veriaci katolík môže byť kvalifikovaný na funkciu sudcu. Ak by skutočne existovali organizované “katolícke hlasy”, Kamala Harrisová by ich už dávno stratila.

Ale mnohí katolícki voliči, ktorí sa sami označujú za katolíkov, sa nedajú ovplyvniť vyhláseniami svojich biskupov”. Zjavne sú presvedčení, že o morálnych otázkach by mali rozhodovať sami, nehľadiac na akékoľvek nepohodlné učenie svojej Cirkvi. Ich neochota brať vážne porušovanie ľudskej dôstojnosti sa časom ešte posilnila: príkladom prominentných politikov (Biden, Pelosiová atď.), ktorí zdanlivo beztrestne porušujú cirkevné učenie, prelátov a politikov, ktorí skrývajú problematiku potratov pod objemný “bezproblémový odev.”

A teraz, po poslednom šokujúcom verejnom vyhlásení pápeža Františka, musí každý, kto verí, že Katolícka cirkev učí s morálnou autoritou, zápasiť s pontifikovým ”tvrdením, že všetky náboženstvá sú cestami k Bohu. Ak Cirkev – a jedine Cirkev – nie je vedená Duchom Svätým, potom neexistuje žiadny presvedčivý dôvod, aby veriaci považovali učenie Cirkvi za rozhodujúce, žiadny dôvod očakávať, že katolíci budú zmýšľať rovnako, žiadny základ pre “katolícke hlasovanie.”

Prevzaté so súhlasom Katolíckej kultúry.