Calley-Means-810x500.png

Odborník na zdravie varuje Senát, aby "nedôveroval" takmer každej inštitúcii v oblasti výživy a chronických chorôb

13
Kultúra života

V rámci pútavej diskusie za okrúhlym stolom v americkom Senáte, ktorá bola zameraná na stav amerického zdravia a výživy, hovorili odborní panelisti pravdu o veľkej farmácii a veľkej medicíne, za ktorú sú podľa hostiteľa podujatia, senátora Rona Johnsona, bežne “zosmiešňovaní, očierňovaní a rušení”.

V rámci prezentácie “Americké zdravie a výživa: Senátor Johnson prisľúbil, že diskusia bude “hľadať odpovede na otázky, ktoré nás odrádzajú od toho, aby sme ich vôbec kládli.”

“Priemerná dĺžka života sa za posledných 100 rokov nezvýšila. Na chronické problémy vynakladáme 90 až 95 % všetkých výdavkov na zdravotníctvo, a to’nič neprinieslo,” vysvetlil Calley Means, muž, ktorý pomohol nadviazať puto medzi bývalým prezidentom Donaldom Trumpom a Robertom F. Kennedym ml.

“Pokiaľ ide o chronické ochorenia, ktoré nám strpčujú život, mali by sme nedôverovať takmer každej inštitúcii, pokiaľ ide o výživu alebo rady týkajúce sa chronických ochorení,” tvrdil Means, ktorý predtým pracoval ako konzultant pre potravinárske a farmaceutické spoločnosti.

“Srdcové ochorenia sa zvýšili, pretože sa predpisuje viac statínov. Počet prípadov cukrovky 2. typu sa zvýšil, pretože sa predpisuje viac metformínu. ADHD (porucha pozornosti/hyperaktivita) stúpla, pretože sa predpisuje viac Adderallu,” Means povedal. “Depresie a samovraždy stúpli, pretože sa predpisuje viac SSR (antidepresív). Bolesti sa zvýšili, pretože sa predpisuje viac opioidov. Rakovina stúpla, keďže sme’na rakovinu minuli viac peňazí.”

Naše ozbrojené ultra-spracované potraviny

Znamenáva pokračovanie:

Stávame sa chorými. Deväť z desiatich zabíjajúcich Američanov — 90 percent nákladov na liečbu — pochádza z ozbrojeného potravinového systému. Nie je to také zložité.

Keď hovorím ozbrojený, myslím to doslova. Náš priemysel spracovaných potravín bol vytvorený cigaretovým priemyslom. V 80. rokoch 20. storočia, po desaťročiach nečinnosti, generálny chirurg a vláda USA konečne povedali, že fajčenie môže byť škodlivé. A počet fajčiarov prudko klesol. V tejto krajine počúvame lekárov. Počúvali sme vedenie lekárov.

A keď miera fajčenia prudko klesla, cigaretové spoločnosti so svojimi veľkými súvahami strategicky skupovali potravinárske spoločnosti. A v roku 1990 boli dve najväčšie potravinárske spoločnosti na svete Philip Morris a R.J. Reynolds, dve cigaretové spoločnosti.

Vyrobiť potraviny rovnako návykové ako cigarety, zámerne

Means vysvetlil, že cigaretové spoločnosti presunuli dve oddelenia zo svojich cigaretových divízií do novo získaných potravinárskych divízií.

“Presunuli vedcov,” povedal Means. “Cigaretové spoločnosti boli najväčšími platcami vedcov — jednými z najväčších zamestnávateľov vedcov — aby cigarety boli návykové.”

“Tabakové titány potom presunuli svojich popredných svetových odborníkov na závislosti do svojich potravinárskych divízií “po tisíckach.”

“Títo vedci vyzbrojili naše ultra-spracované potraviny,” vyhlásil Means. “To je problém ultra-spracovaných potravín. Máte najlepších vedcov na svete, ktorí vytvárajú tieto potraviny tak, aby boli chutné a návykové.”

“Potom k nim presunuli svojich lobistov. Použili ten istý návod. A ich lobisti kooptovali USDA a vytvorili potravinovú pyramídu, ”povedal Means. “Potravinová pyramída bola dokumentom vytvoreným cigaretovým priemyslom prostredníctvom úplného ovládnutia korporáciami a bola marketingovým dokumentom ultra-spracovaných potravín, ktorý hovoril, že musíme jesť množstvo sacharidov a cukru.”

Konzumácia ultra-spracovaných potravín vytvára veľké zisky pre zdravotnícky priemysel

“Diabolská’dohoda spočíva v tom, že táto ultra-spracovaná konzumácia potravín bola pre zdravotnícky priemysel jednou z najziskovejších dynamík v americkej histórii, keďže nás’všetkých práve zdecimovali chronické ochorenia. Zdravotnícky priemysel nielenže mlčí k tejto otázke, ale je vlastne jej spoluvinníkom.”

“Pravdou je, že musíme počúvať zdravotnícky systém, ak máte akútny problém, ako je život ohrozujúca infekcia alebo zlomená kosť,” povedal Means, “ale pokiaľ ide o chronické ochorenia, ktoré sužujú naše životy, mali by sme nedôverovať takmer každej inštitúcii, pokiaľ ide o výživu alebo rady týkajúce sa chronických ochorení.”

‘Nežijeme jednoducho dlhšie; umierame dlhšie’

“Ultra spracované potraviny spĺňajú presne tie isté kritériá návykových látok ako tabakové výrobky” poznamenal Max Lugavere, autor bestsellerov, ktorý vzdeláva čitateľov o tom, ako výživa ovplyvňuje kognitívne funkcie.

“Práve preto Amerika čelí epidémii obezity. (Nie je to’o pevnej vôli, ” povedal Lugavere. “Je to’o potravinovom systéme.”

Lugavere opísal väčšinu položiek dostupných na pultoch obchodov s potravinami nie ako potraviny, ale ako “položky podobné potravinám.”

“Dnes už nežijeme len dlhšie, ale aj dlhšie zomierame,”povedal Lugavere. “Dožívame sa posledných desaťročí sužovaní chorobami, ktorým sa dá z veľkej časti predísť.”

“Potraviny, ktoré jeme, sú buď najbezpečnejšou formou lieku, alebo najpomalšou formou jedu,” varoval.

Lugavere zakončil provokatívnou otázkou: “Ak má váš obchod s potravinami oddelenie zdravej výživy, čo to znamená pre zvyšok obchodu?”

Pozrite si celú štvorhodinovú panelovú diskusiu: