Shutterstock_1855973998-810x500.jpg

Ottawská nemocnica zruší každodennú omšu pre pacientov a návštevníkov: správa

17
Kultúra života

Miestni katolíci sú pobúrení po správe, že ottawská nemocnica už nebude ponúkať každodenné omše.  

Ottawská nemocnica plánuje ukončiť každodenné katolícke omše a namiesto nich ich nahradiť zvýšenou duchovnou starostlivosťou pri lôžku, vyplýva z interných e-mailov, ktoré 25. septembra zverejnil denník Catholic Register. 

Zrušenie každodenných omší bude znamenať, že nemocnica sa bude môcť sústrediť na “poskytovanie duchovnej starostlivosti tam, kde je najviac potrebná - pri lôžku pacienta - a zároveň naďalej ponúkať výnimočné a individuálne služby katolíckej populácii,” napísala v e-maile Kristy Macdonellová, manažérka odbornej praxe nemocnice’psychosociálnych služieb. 

Vysvetlila, že nemocnica “prechádza na nový model poskytovania služieb duchovnej starostlivosti.” 

Kým budú každodenné omše zrušené, Macdonellová vyzvala “k vytvoreniu kalendára špeciálnych omšových podujatí, čím sa zabezpečí, že sa na týchto dôležitých slávnostiach bude možné naďalej zúčastňovať a zdieľať ich v rámci širšej komunity.”  

Nemocnica v Ottawe už roky ponúka svojim katolíckym pacientom prístup do kaplnky a na každodenné sväté omše, aby pacienti a návštevníci katolíci mohli počas svojho pobytu v nemocnici obetovať modlitby Bohu. 

Aj keď ottawská nemocnica ešte nevydala oficiálne vyhlásenie, znepokojení katolíci zdieľali e-maily od zamestnancov nemocnice, ktorí sa snažia vysvetliť dôvody týchto zmien.   

“Po preskúmaní aktuálnych potrieb pacientov prijatých do našej nemocnice sme zaznamenali nárast počtu žiadostí o konzultácie pri lôžku s duchovnou starostlivosťou, keďže mnohí pacienti sa nemohli zúčastniť na bohoslužbe mimo oddelenia,” uviedol Cameron Love, prezident a výkonný riaditeľ nemocnice The Ottawa Hospital, v odpovedi na e-mailovú otázku týkajúcu sa tejto zmeny.  

“Aby sme lepšie zosúladili naše služby s vyvíjajúcimi sa potrebami našich pacientov, meníme spôsob, akým poskytujeme služby duchovnej starostlivosti,” tvrdil. “Odteraz budeme ponúkať väčšiu duchovnú podporu pri lôžku, čo nám umožní osobnejšie uspokojovať duchovné potreby pacientov’” 

Mnohí katolíci sa obrátili na sociálne médiá, aby vyjadrili svoje rozhorčenie nad novou politikou ottawskej nemocnice.  

Obyvateľ Ottawy John Zwicker, katolícky otec siedmich detí, napísal, “Toto je otrasná správa. Počas pôrodov našich 7 detí boli návštevy rodiny/priateľov v opatere & samozrejme, časté návštevy pohotovosti, návštevy kaplnky & omše v #Ottawa’s  @OttawaHospital nevyhnutnosťou.”  

“Strata každodennej omše v nemocnici nie je prijateľná,” vyhlásil.