Untitled-35-810x500.png

Trump zverejňuje modlitbu svätého Michala na X

24
Kultúra života

Prezident Donald Trump v nedeľu večer na sociálnych sieťach zverejnil modlitbu svätého Michala Archanjela spolu s obrazom umelca zo 17. storočia Guida Reniho.

Katolícka cirkev slávi 29. septembra sviatok svätého Michala Archanjela.

Pápež Lev XIII. ju zložil v roku 1886. Skrátená verzia určená na používanie laikmi, ktorú zverejnil Trump, znie:

Svätý Michal archanjel, ochraňuj nás v boji. Buď našou obranou proti zlobe a nástrahám diabla. Nech ho Boh pokarhá, pokorne prosíme, a ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zvrhni do pekla satana a všetkých zlých duchov, ktorí sa potulujú po svete a hľadajú skazu duší.

Pred liturgickými zmenami a Druhým vatikánskym koncilom sa v modlitbe bola recitovaná po nízkych svätých omšiach.

Príspevok na sociálnej sieti prichádza len niekoľko týždňov po tom, čo Trump zverejnil “Happy Birthday Mary” na sviatok Narodenia Panny Márie.

Niektorí konzervatívci sa Trumpovi za jeho komentár poďakovali.

“Meč a štít svätého Michala boli invokované,” konzervatívny komentátor Jack Posobiec, katolík, napísal v reakcii na X (predtým Twitter).

“Nemýlite sa, náš národ je pod duchovným útokom. Politika nie je’len politika … je to’boj dobra proti zlu, duchovný boj,” napísala katolícka komentátorka Liz Wheelerová. “Som’rád, že si to uvedomuje aj prezident Trump. Nech sa Boh zmiluje nad naším národom.”

Iní, ako atheista Colin Wright, povedali Trumpovi (alebo Posobcovi), aby “sa upokojil, brácho.”James Lindsay, kritik wokeness, tiež tvrdil, že v Trumpovom’príspevku vyzývajúcom na porážku diabla je nejaké temnejšie posolstvo.

“Vyrástol som ako katolík,” napísal Lindsay, predtým naznačil, že príspevok je súčasťou nejakého sprisahania, ktorého cieľom je uväzniť kresťanov v “sekte.”Lindsay povedal, že “o Michalovi sa nehovorilo, nikdy, u žiadneho katolíka, ktorého som poznal” a “väčšina Američanov, dokonca aj katolíkov, nevie”o archanjelovi Michalovi nič, iba vo veľmi nejasnom zmysle.”

Čítajte: Trump postuje ‘Happy Birthday Mary’ na Narodenie Panny Márie

K Lindsayovi, ktorý v tom vidí akési temné sprisahanie tých, ktorí vyzývajú Boha, aby vyhnal diabla, sa pridal aj ľavicový profesor Kalifornskej univerzity v Berkeley Robert Reich, ktorý tento príspevok označil za “desivý.”

“Trump čoraz častejšie naznačuje, že je vyvoleným nástrojom Božieho hnevu”a že jeho oponenti sú ‘zlí duchovia”’, ktorých treba ‘uvrhnúť do pekla’, ” prezident Bill Clinton’minister práce písal na X.

Zverejnenie modlitby prichádza v čase, keď prezident Trump dúfa, že si pred novembrovými voľbami získa katolíckych voličov. Zatiaľ čo Trump čelil kritike za to, že odporuje federálne obmedzenia na interrupcie, tvrdí, že podporuje “reprodukčné práva,” a podporuje povinné poistné krytie oplodnenia in vitro, ktoré ničí embryá, podporil niektoré kresťanské záujmy, ako sú “rodinné hodnoty,” a získal podporu skupiny Katolíci za Trumpa.

Aj keď Trump vyvolal medzi veriacimi obavy pre svoje postoje k sociálnym otázkam, uznávaní teológovia uviedli, že katolíci by ho mali voliť ako menšie zlo.

“Je škoda, že Republikánska strana nedokázala vyprodukovať žiadneho lepšieho kandidáta, ako je Donald Trump, ale Kamala Harrisová určite predstavuje najväčšie zlo, ktorému sa treba vyhnúť,” napísal profesor Roberto de Mattei. “Trump si zaslúži kritiku v mnohých bodoch, ale nie je spravodlivé darovať víťazstvo Harrisovej tým, že ju budeme voliť alebo sa zdržíme hlasovania.”

Katolíci môžu “tolerovať menšie zlo,” tým, že budú voliť Trumpa, vysvetlil de Mattei.

“Vo svetle tohto princípu katolík nikdy nemôže hlasovať za potratový zákon, ani ho schváliť, dokonca ani minimálny, ale môže hlasovať za kandidáta, ktorý nie je integrálnym odporcom potratov,” napísal písal. “Preto je prípustné, aby americký katolík volil Donalda Trumpa, ktorého postoje k potratom, ako poznamenáva Edward Feser, zanechávajú veľa nežiaduceho.”

Otec Chad Ripperger sa vyjadril podobne o hlasovaní za menšie zlo.

Čítajte: Trump hovorí, že ‘katolíci sú doslova prenasledovaní’ Bidenovou-Harrisovou administratívou

Nie je to prvýkrát, čo sa Donald Trump spája so svätým Michalom. V júni otec James Altman povedal pre LifeSiteNews, že ho hollywoodsky filmový producent Oscar Delgado požiadal, aby dostal do rúk bývalého prezidenta sochu svätého Michala’-. Keďže si nebol istý, či sa mu to podarí, kňaz vzal sošku so sebou do Mar-a-Lago, kde ju predstavil Barronovi Trumpovi. Altman potom dal sošku Barronovi, aby ju odovzdal svojmu otcovi.

“Tak som bol požehnaný Božou prozreteľnosťou, že som narazil na jediného človeka, ktorému som to mohol dať a ktorý by mu to mohol odovzdať,” povedal Altman.“A dozvedel som sa, že ju má teraz”na stole a možno aj na stolíku pri posteli.”