PF-synod-810x500.jpg

FOTO: Pápež František otvoril záverečné zasadnutie synody omšou vo Vatikáne

23
Neutral

Pápež František otvoril druhé zasadnutie synody o synodalite svätou omšou, v ktorej vyzval účastníkov, aby uprednostnili počúvanie, dialóg a pokoru ako deti.

Pápež František spolu s niekoľkými stovkami kardinálov, biskupov, kňazov a laikov predsedal svätej omši v Bazilike sv. Petra’dnes ráno - omši, ktorá slúžila ako otvorenie druhého plenárneho zasadnutia 16. riadneho zhromaždenia Synody biskupov, inak známej ako Synoda o synodalite.

Synoda o synodalite omša, október 2024. Kredit: Michael Haynes
Synoda o synodálnej omši október 2024. Kredit: Michael Haynes

“Ako sme už viackrát zdôraznili, naše zhromaždenie nie je parlamentným zhromaždením, ale skôr miestom počúvania v spoločenstve, kde, ako hovorí svätý Gregor Veľký, to, čo má niekto v sebe čiastočne, má iný úplne, a hoci niektorí majú osobitné dary, všetko patrí všetkým v ‘láske Ducha,’” povedal František vo svojej homílii.

“Aby sa to však mohlo stať, je tu podmienka: musíme sa oslobodiť od všetkého, čo bráni ‘láske Ducha” vytvárať harmóniu v rozmanitosti v nás a medzi nami. Tí, ktorí si arogantne nárokujú výlučné právo počuť Pánov hlas, ho nemôžu počuť (porov. Mk 9, 38-39).”

Pápež tiež vyzval ľudí, aby sa k nemu pripojili a 7. október, sviatok Panny Márie Ružencovej, zachovali ako deň modlitby a pokánia – prijal tak výzvu, ktorú vydal jeruzalemský kardinál Pierbattista Pizzaballa.

František’ témy synody pokračovali v ponukových modlitbách omše Novus Ordo s prosbami, v ktorých sa žiadala Božia pomoc, aby “Cirkev na svojej synodálnej ceste zažila kultúru stretnutia, schopnú premeniť vzdialenosti na blízkosť a rozdiely na prijatie.”

Kredit: Michael Haynes
Kredit: Michael Haynes

Synoda sa od svojho začiatku v roku 2021 zameriava na počúvanie a dialóg, pričom organizátori uviedli, že okrem samotnej “synodality” neexistuje žiadne konkrétne zameranie ani téma konkrétnej diskusie.

V úvodnej svätej omši v roku 2021 František opísal synodu ako “veľkú príležitosť na pastoračnú konverziu v zmysle misie a ekumenizmu.”

Synoda bola od začiatku ekumenickou záležitosťou. Vyzvala diecézy, aby podporovali “maximálnu inklúziu a účasť” a zdôraznila, že to musí zahŕňať “katolíkov, ktorí zriedkavo alebo nikdy nepraktizujú svoju vieru … ľudí, ktorí opustili praktizovanie viery, ľudí iných náboženských tradícií, ľudí bez náboženského presvedčenia.”

Kardinál Jean-Claude Hollerich pri vyzdvihovaní. Kredit: Michael Haynes
Pápež František koncelebruje počas konsekrácie. Kredit: Michael Haynes

Od októbra 2021 synoda prešla diecéznymi, národnými a medzinárodnými fázami, pričom všetky vyvrcholia v októbri tohto roku sériou mesačných stretnutí vo Vatikáne.

ČÍTAJTE: Tu’je, čo sa bude diať na synode o synodalite v októbri tohto roku

V októbri minulého roku sa uskutočnilo prvé mesačné zasadnutie stretnutí vo Vatikáne, po ktorom sa z úst niektorých členov synody objavili prominentné výzvy k ženským diakonom, laickému vedeniu a novým “službám”.

Tieto výzvy sa dostali do pracovného dokumentu, ktorý zhrnul diskusie z októbra 2023.

František však viaceré z týchto tém – vrátane ženských diakonií – pridelil niekoľkým diskusným skupinám, ktoré budú podávať správy až v júni 2025.

ČÍTAJTE: Biskup Strickland vyzýva ‘všetkých pastierov Cirkvi’ na obranu viery, keďže sa blíži synoda

V dôsledku toho kontroverznejšie témy nie sú oficiálne na stole na diskusiu v októbri tohto roku. Už v úvode dvojdňového rekolekčného stretnutia však otec Timothy Radcliffe, O.P., sa počas svojich vystúpení na tieto otázky ostro odvolával, čo naznačuje, že členovia synody, ktorí sú za ženský diakonát a laickú službu, budú v nasledujúcich týždňoch pokračovať v presadzovaní týchto otázok.

Prvá generálna kongregácia synody sa uskutoční 2. októbra popoludní, počas ktorej František a vedenie synody prednesú svoje úvodné prejavy.

Úplné spravodajstvo zo synody nájdete na LifeSiteNews.com a na X konte vatikánskeho korešpondenta LifeSite’