shutterstock_2492734663-810x500.jpg

Prvýkrát po desaťročiach sa viac Američanov hlási k republikánom ako k demokratom

14
Kultúra smrti

Podľa nového prieskumu agentúry Gallup sa po prvýkrát za posledné desaťročia viac Američanov hlási k republikánom ako k demokratom, a to v súvislosti s ekonomickými obavami a posunom GOP doľava.

Nielenže sa teraz 48 % Američanov hlási k republikánom alebo sa prikláňa k tejto strane v porovnaní so 45 %, ktorí sa hlásia k demokratom alebo sa k nim prikláňajú, ale Američania sa dokonca s väčším rozdielom 5 % domnievajú, že republikáni sú schopní lepšie riešiť najdôležitejší problém, ktorému krajina čelí”. 

Kým 46 % respondentov si myslí, že GOP je lepšie pripravená riešiť náš najväčší problém, 41 % si myslí, že je to prípad demokratov.

Američania’ stranícka príslušnosť mala “silný” vzťah k výsledkom prezidentských volieb v minulosti, konštatuje Gallup, a zdá sa, že teraz má obzvlášť významný vplyv na zvoleného prezidenta vzhľadom na to, že Donald Trump vyhral v roku 2016, keď sebaidentifikovaní demokrati prevyšovali republikánov o tri percentuálne body. 

Témy, ktoré Američania v súčasnosti považujú za najdôležitejšie, “majú tendenciu favorizovať GOP,”uviedol Jeffrey M. Jones z Gallupu’vrátane ekonomiky (24 %), imigrácie (22 %), vlády (17 %) a inflácie (15 %).

V skutočnosti Gallupovi analytici uviedli, že “takmer všetky” opatrenia, ktoré v minulosti korelovali s výsledkami prezidentských volieb, teraz favorizujú Republikánsku stranu.

Súčasná prevaha GOP sa odráža v pozoruhodnej zmene favorizovaného prezidentského kandidáta študentov Notre Dame. Medzi pravdepodobnými voličmi, ktorí navštevujú túto univerzitu v Indiane, je Donald Trump favorizovaný Kamalou Harrisovou v pomere 48 % ku 46 %, uvádza sa v prieskume The Irish Rover. 

Toto ostro kontrastuje s podporou Joea Bidena’v roku 2020, ktorú mu vyjadrilo 66 % študentov Notre Dame, oproti 29 % podpore, ktorú vtedy získal Trump, podľa Studentská samospráva a NDVotesprieskumu.

Ak by boli výsledky prieskumu presné, znamenalo by to, že po prvýkrát v dvanásť rokov, že študenti Notre Dame uprednostnili kandidáta Republikánskej strany’na prezidenta,” The Irish Rover poznamenal.

Kým sa čoraz viac Američanov identifikuje ako republikáni, stranícka platforma GOP nedávno oficiálne prijalaradikálny posun doľava, opustila dlhodobú podporu GOP’federálnej ochrany pred narodením, ako aj odpor strany’voči homosexuálnym tzv.”tiež podporuje kontrolu pôrodnosti a embryá ničiacu prax oplodnenia in vitro (IVF).

Jonathon van Maren má poznamenať, že ide o súčasť širšieho obratu od Trumpovej’GOP v minulom roku. Zdôraznil, že hoci Republikánska strana nebola’dokonalá, slúžila ako jediný prostriedok pre hnutie za život a odporcov sexuálnej revolúcie. “Ak stratíme Republikánsku stranu ako prostriedok, môžeme ju stratiť na celú generáciu. Ak sa republikáni úspešne vzdajú detí, ak sa vzdajú otázky potratov, možno túto stranu už nikdy nezískame späť.”