303_creative-e1645555804183-810x500.jpg

Colorado zaplatí 1,5 milióna dolárov kresťanskému webdizajnérovi, ktorý odmietol propagovať homosexuálne "svadby

22
Kultúra života

Kolorádo pravdepodobne zaplatí 1 500 000 dolárov na súdnych poplatkoch kresťanskému webdizajnérovi, ktorého sa snažilo prinútiť k propagácii homosexuálnych svadieb.

Podľa agentúry Reuters právni zástupcovia Aliancie na obranu slobody (ADF) nedávno zabezpečili dohodu, ktorá však bude dokončená v najbližších týždňoch.

Urovnanie nasleduje po rozhodnutí Najvyššieho súdu z júna 2023, ktorý potvrdil, že Smithovú a jej spoločnosť 303 Creative nemožno nútiť, aby vytvárali “svadobné” webové stránky pre homosexuálov.

“Prvý dodatok zakazuje Coloradu nútiť dizajnéra webových stránok, aby vytváral expresívne návrhy hovoriace o posolstvách, s ktorými dizajnér nesúhlasí,” napísal vo väčšinovom stanovisku sudca Neil Gorsuch.

“Naši klienti Lorie Smith a jej dizajnérske štúdio 303 Creative zvíťazili na Najvyššom súde USA a dosiahli prelomové víťazstvo — víťazstvo, ktoré pomáha chrániť slobodu prejavu všetkých Američanov’ pred vládnou cenzúrou a nátlakom,” povedal nedávno médiám právny zástupca ADF Brian Neihart.

Koloradskí úradníci sa pravidelne zameriavajú na veriacich kresťanov, ktorí majú námietky voči homosexuálnym “svadbám.” Štátni úradníci predtým prehrali na Najvyššom súde po tom, ako potrestali pekára Jacka Phillipsa za to, že odmietol vytvoriť tortu pre homosexuálny “pár.”

Vtedy ho zameral aktivista LGBT opäť. Rozhodnutie vo veci 303 Creative mu však umožnilo vyvrátiť toto cielenie.

Výhra webového dizajnéra pomáha aj iným kresťanským umelcom

Rozhodnutie vo veci 2023 pomohlo aj podobne situovaným kreatívnym profesionálom.

Virginský fotograf Bob Updegrove po rozhodnutí 303 urovnal svoju žalobu proti spoločenstvu.

Ako LifeSiteNews už skôr informoval:

Updegrove pôvodne  napadol zákon o hodnotách vo Virgínii v roku 2020. V tom istom roku ho podpísal liberálny guvernér Virgínie Ralph Northam a zakazoval “akýkoľvek druh diskriminácie zameranej na LGBT osoby v oblasti bývania, verejného a súkromného zamestnávania, verejného ubytovania a prístupu k úverom.”

Updegrovovi a ďalším kresťanským kreatívcom hrozili pokuty vo výške 50 000 dolárov za prvé porušenie zákona a pokuty vo výške 100 000 dolárov za ďalšie porušenia. Mohli byť tiež nútení porušiť svoje svedomie a poskytovať služby.

“V rámci urovnania sporu predstavitelia štátu Virgínia súhlasili s tým, že Bob Updegrove môže slobodne vytvárať svadobné fotografie v súlade so svojím presvedčením, ktoré je chránené prvým dodatkom,”ADF oznámila v novembri 2023.

Kresťanská fotografka v New Yorku Emilee Carpenterová môže tiež pokračovať v žalovaní New Yorku, o čom rozhodol sudca v júli tohto roku, uvádza Aliancia na obranu slobody.

Carpenterová je blogerka a fotografka, ktorá je znepokojená newyorským zákonom, ktorý by od nej vyžadoval prácu na homosexuálnej “svadbe.”Pôvodne prehrala na federálnom súde, ale teraz môže pokračovať vďaka rozhodnutiu 303 Creative.

“Prvý dodatok zaručuje všetkým Američanom—vrátane umelcov—slobodu výberu, aké posolstvá vyjadrovať,” napísala Alliance Defending Freedom v článku o Carpenterovi. “Ak môže vláda nútiť Emilee, aby vyjadrovala názor na manželstvo, ktorý je v rozpore s jej presvedčením, môže nútiť k prejavu aj ostatných.”