Shutterstock_2489585503-810x500.jpg

RCMP vyšetruje ďalší požiar katolíckeho kostola na území pôvodných obyvateľov Kanady

8
Kultúra smrti

Zda sa, že ide o ďalší útok na katolíkov, rímskokatolícky kostol na území Alexander First Nation v Alberte sa zmenil na trosky pri požiari, ktorý polícia označuje za “podozrivý”.

Kráľovská kanadská jazdná polícia (RCMP) dostala 30. septembra krátko po polnoci telefonát, že v miestnom katolíckom kostole Alexander First Nation horí. Krátko nato sa hasičské posádky z prvého národa Alexander, ako aj susedných komunít, spoločne snažili požiar zastaviť. Alexander First Nation sa nachádza v severnej Alberte neďaleko mesta Morinville.

Napriek úprimnej snahe hasičov bol kostol poškodený na neopraviteľnú škodu a považuje sa za úplne stratený, potvrdila polícia.  

RCMP v tlačovej správe uviedla, že “okolnosti tohto požiaru sa zdajú byť podozrivé,” a v súčasnosti incident ďalej vyšetruje.  

“RCMP bude pracovať na určení príčiny požiaru,” uviedla polícia.  

V Facebookový príspevokneskôr v priebehu dňa veliteľ hasičského zboru Alexander First Nation Wyatt Arcand uviedol, že s veľkým “smútkom” prišiel o kostol First Nation’. 

“S veľkým smútkom potvrdzujeme, že náš národný’kostol včera večer zhorel,” napísal Arcand. “Chcel by som sa poďakovať zamestnancom hasičského zboru Nation’Public Works and Security a všetkým, ktorí pomáhali a aj dnes pomáhajú pri zabezpečení úplného uhasenia požiaru.” 

Požiar kostola Alexander First Nation je druhým požiarom kostola za menej ako týždeň. Dňa 28. septembra sa na hromadu popola zmenil aj anglikánsky kostol v Loon Lake v štáte Saskatchewan. Tieto požiare sú len dvoma najnovšími v sérii požiarov kostolov a prípadov vandalizmu, ktoré sužujú krajinu, najmä domorodých katolíkov.

Od jari 2021 bolo približne 112 kostolov, väčšinou katolíckych, buď vypálené do tla, vandalizované alebo znesvätené po celej krajine. 

Útoky na cirkev sa začali vážne v roku 2021, keď mainstreamové médiá a federálna vláda vyrukovali s podnetnými a pochybnými tvrdeniami o tom, že stovky detí pochovali a zanedbali katolícki kňazi a mníšky, ktorí viedli školy ako súčasť dnes už neexistujúceho systému rezidenčných škôl. 

LifeSiteNews koncomminulého mesiaca informoval, že vlastné údaje Trudeauovho kabinetu’potvrdzujú, že došlo k masívnemu nárastu po nepreukázanom tvrdení, že v rezidenčnej škole v Kamloops v Britskej Kolumbii bolo objavených 215 “neoznačených hrobov”. Keďže sa nenašli žiadne telá a tvrdenia vychádzali z narušenia pôdy zisteného pomocou georadaru, Kamloops First Nation odvtedy zmenil svoje tvrdenie o 215 hroboch na 200 “potenciálnych pohrebov.”  

Aj keď útoky otriasli katolíkmi ako celkom, mali osobitný vplyv na domorodých katolíkov, keďže mnohé z kostolov, ktoré sa stali terčom útokov, sa nachádzali na území Prvých národov.

Napriek ničivému vplyvu, ktorý mali pochybné tvrdenia o rezidenčných školách na katolíkov vrátane pôvodných katolíkov, predsedníčka parlamentu zo socialistickej Novej demokratickej strany (NDP) Leah Gazanová chce kriminalizovať prostredníctvom zákona tých, ktorí popierajú, že tento systém bol “genocídou.”

Každého, kto má informácie o požiari, ale chce zostať v anonymite, žiadame, aby kontaktoval miestnu kriminálnu službu Crime Stoppers na telefónnom čísle 1‐800‐222‐8477 (TIPS) alebo na www.tipsubmit.com. Všetci ostatní môžu kontaktovať RCMP Morinville na čísle 780-939-4520.