122758620_3412096818871100_4187716166002580292_n-810x500.jpg

Tento írsko-americký kňaz pomáhal budovať kultúru života starostlivosťou o tisíce zanedbaných detí

0
Kultúra života

Poznámka redaktora: Keď dočítate tento článok, zvážte prosím, či by ste nemohli prispieť na našu jesennú výzvu, aby LifeSiteNews mohol pokračovať vo svojom poslaní.

“Ak chcete zachrániť budúcnosť, začnite záchranou detí.” - Boží služobník otec Edward Flanagan

Tí z nás, ktorí sme v hnutí za život, to dobre vieme. Ak chceme vytvoriť kultúru života, musíme chrániť a vážiť si všetkých ľudí - od stvorenia až po smrť. Kultúra podporujúca potraty často obviňuje ľudí za život, že sa nestarajú o deti po ich narodení. To nemôže byť ďalej od pravdy. Príklady toho vidíme v pestúnskych rodinách, v adoptívnych rodinách, v katolíckych nemocniciach a útulkoch, ako aj v dielach svätých a svätých mužov a žien.

Hoci otec Edward Joseph Flanagan, narodený v Írsku v roku 1886, ešte nie je kanonizovaným svätcom, bol stelesnením katolíckeho súcitu a lásky k blížnym, najmä k deťom. Hlboký vplyv, ktorý mal na mladých mužov, o ktorých sa staral, a trvalý vplyv, ktorý mal na spoločnosť, vytvorili vlny, ktoré budú trvať nekonečne dlho. A v utorok 8. októbra si môžete pozrieť nový dokumentárny film o živote tohto neuveriteľného kňaza.

Srdce služobníka:

Kým bol otec Flanagan?

Otec Flanagan vyrastal v zbožnej katolíckej rodine v Írsku a do Ameriky prišiel v roku 1904. Túžil sa stať kňazom a čoskoro vstúpil do seminára. Kvôli chorobe sa presťahoval do Nebrasky, aby žil s rodinou a zotavil sa; neskôr dokončil štúdium a v roku 1912 bol v Rakúsku vysvätený. Čoskoro sa vrátil do Ameriky a v roku 1913 bol preložený do farnosti v Omahe v štáte Nebraska.

Otec Flanagan sa začal starať o chudobných mužov a bezdomovcov a dokonca premenil starý penzión na útulok. Keď spoznal mužov, uvedomil si, že všetci majú jedno spoločné: všetci pochádzali z rozvrátených rodín alebo boli obeťami zanedbávania zo strany rodičov. Žiadny z nich nepochádzal z milujúcej, neporušenej rodiny. Vtedy začal študovať rodinnú dynamiku a našiel svoje povolanie. 

V Lige otca Flanagana vysvetľuje:

Rozhodol sa vypracovať vyčerpávajúcu štúdiu o systéme súdnictva pre mladistvých a tiež sa ponoril do štúdia sociálnych teórií a poznatkov svojej doby. V lete 1917 si vzal sedem chlapcov zo súdov, stretával sa s nimi trikrát týždenne a zaviedol pre nich zdravý režim. V novembri už poznal svoj cieľ a s povolením diecézneho biskupa z Omahy Jeremiaha Hartyho 12. decembra 1917 presťahoval do svojho prvého domova pre chlapcov päť chlapcov vo veku osem až desať rokov. 

Tento počet sa rýchlo rozrástol na 32, potom na 100, potom na viac ako 150. Prizval na pomoc sestry z Notre Dame a skupinu učiteľov a vytvoril pre chlapcov školu, aby sa každý mohol učiť na svojej úrovni. Potreba bola obrovská, pretože chlapci stále prichádzali; otec Flanagan vedel, že potrebuje viac priestoru. Preto si postavil vlastné mestečko.

Liga otca Flanagana pokračovala: “18. mája 1921 [otec Flanagan] dostal list vlastníctva k farme Overlook, postavil päť budov pre svojich chlapcov a do 22. októbra 1921 ich mohol presťahovať do nového domova. Z farmy Overlook Farm je teraz začlenená dedina Boys Town.”

Otec Flanagan sa do konca svojho života staral o chlapcov bez domova a poskytol im domov aj rodinu. Odhaduje sa, že počas svojho života sa postaral o viac ako 6 000 mladých ľudí a že jeho programy a filozofia starostlivosti o mladých chlapcov ovplyvnili vodcov a vlády na celom svete. Dnes existujú “programové miesta Boys Town v 10 štátoch a vo Washingtone, DC, dve nemocnice (jedna v hlavnom areáli), národné školiace centrum a národná horúca linka” –, ktoré poskytujú “priamu a nepriamu starostlivosť 1,4 milióna mladých ľudí a rodín ročne.”

Týmto mladým mužom, a aj keď vyrástli do dospelosti, otec Flanagan splnil svoj titul, pretože sa stal otcom chlapcov, ktorí nikoho nemali. V skutočnosti podľa Boys Town: Počas druhej svetovej vojny mnohí absolventi Boys Town uvádzali otca Flanagana ako svojho najbližšieho príbuzného, čím zdôrazňovali jeho úlohu otcovskej postavy. Americká asociácia vojnových otcov ho dokonca ocenila ako amerického’vojnového otca číslo 1.”

Kaczmark povedal, že jednou z najinšpiratívnejších vecí na filme bolo dozvedieť sa, ako otec Flanagan učil chlapcov byť silnými, byť dobrými Američanmi a usilovať sa o svätosť. 

Príklad otca Flanagana je živým dôkazom toho, že všetci máme možnosť žiť tieto hodnoty a zásady vo svojom živote a modelovať Kristovu lásku pre ľudí okolo nás.

Vskutku, toto je úloha, ktorú nám všetkým dal sám Ježiš.

Ak otvoríme oči, môžeme vidieť zraniteľných všade okolo nás—v maternici, na ulici, v útulkoch, v nemocniciach a možno aj v našich domovoch. Takže áno, otec Flanagan mal pravdu: “Ak chcete zachrániť budúcnosť, začnite záchranou detí.” 

Prijmime si toto ponaučenie k srdcu a naplňme svoj život a svoju myseľ príbehmi svätých mužov, ako bol otec Flanagan. Naplňme divadlá, keď svetu ukážeme, že túžime po príbehoch mužov, ako bol tento svätý kňaz. A dovoľme, aby nás ich inšpirácia viedla k starostlivosti o tých najzraniteľnejších v našich vlastných životoch. 

Susan Ciancio je absolventkou Univerzity Notre Dame a už viac ako 20 rokov pracuje ako spisovateľka a redaktorka; 15 z týchto rokov pôsobí v oblasti ochrany života. V súčasnosti je redaktorkou časopisu American Life League’s Celebrate Life Magazine—národného’hlavného katolíckeho pro-life časopisu. Je tiež riaditeľkou a výkonnou redaktorkou ALL’s Culture of Life Studies Program—katolíckej pro-life vzdelávacej organizácie pred 12 rokmi.