Untitled-9-810x500.png

Väčšina zamestnancov katolíckej charity prispieva kandidátom podporujúcim potraty a LGBT: správa

7
Kultúra smrti

V roku 2016 vykonal Lepanto Institute prehľad politických príspevkov zamestnancov Catholic Relief Services, pričom zistil, že 98 % týchto zamestnancov prispievalo na pro-potratových kandidátov a ciele.

Nová analýza príspevkov na politické kampane, ktorú vykonal Lepanto Institute a Complicit Clergy, aktualizovala a rozšírila tento pôvodný výskum o osoby pracujúce pre rôzne ďalšie katolícke charitatívne inštitúcie, konkrétne Catholic Charities, Covenant House, St. Vincenta de Paul, Catholic Relief Services, Knights of Columbus, Cross Catholic Outreach a Jesuit Refugee Service.

Čítajte: Vatikán vyhlásil, že ‘nie je priestor’ pre diakonky, ale bude ‘pokračovať v práci na hĺbkovom štúdiu’

Preskúmali sme 47 000 verejných záznamov zamestnancov týchto siedmich organizácií za tri vykazované obdobia (2019-2020, 2021-2022 a 2023-2024) a zahrnuli sme príspevky prijaté v období od 23. októbra 2018 do 27. februára 2024. Zistili sme, že drvivá väčšina tohto súboru údajov podporovala pro-potratových, pro-LGBT (demokratických) kandidátov a/alebo kauzy.

Ako je vidieť na grafe nižšie, 83 % politických príspevkov smerovalo do politických akčných výborov (PAC) spojených s demokratmi, ako sú ActBlue, AB PAC, DNC Services, Biden for President, Biden Action Fund, Biden Victory Fund a dlhý zoznam jednotlivých kandidátov. Len 16 % príspevkov smerovalo republikánskym PAC alebo kandidátom, ako napríklad WinRed, Donald J. Trump for President, Inc, NRCC a podobné organizácie.

Preskúmaním politických príspevkov zamestnancov patriacich do týchto charitatívnych organizácií sa zistilo, že vo všetkých okrem Kolumbových rytierov (KoC) úplne dominujú tvrdo ľavicoví zamestnanci. Zatiaľ čo politické príspevky pochádzajúce od zamestnancov KoC (90 %) smerovali republikánskym kandidátom alebo kauzám, vo všetkých ostatných organizáciách, ktoré sme skúmali, sú takíto zamestnanci jednoznačne v hlbokej menšine.

Naopak, 99 % politických príspevkov pochádzajúcich z organizácie Catholic Relief Services (CRS) smerovalo demokratickým kandidátom alebo kauzám. A hoci len 76 percent zamestnancov Catholic Charities’ prispieva na kandidátov a ciele demokratov, jej zamestnanci tvoria najväčšiu darcovskú základňu pre politických kandidátov zo všetkých katolíckych charitatívnych organizácií: 180 090 dolárov na republikánskych kandidátov a ciele a 592 872 dolárov na kandidátov a ciele demokratov.

Súbor údajov o príspevkoch zamestnancov na politických kandidátov a ciele predstavuje prierez charitatívnym odvetvím pod záštitou katolíckej cirkvi. Podľa prieskumu Pew Research Center z apríla 2024 sa 52 % registrovaných katolíkov s volebným právom hlási k republikánom, kým 44 % k demokratom. Vzhľadom na tento priemer by dávalo zmysel, aby sa prieskum zamestnancov pracujúcich pre katolícke charitatívne organizácie veľmi podobal tomuto takmer 50-percentnému rozdeleniu. V tomto súbore údajov však zistíme, že drvivá väčšina zamestnancov pracujúcich pre katolícke charitatívne organizácie sú v drvivej väčšine demokrati.

Takáto štatistická anomália je taká nerovnomerná, že nemôže byť len náhodná a musí byť zámerom. Dr. Christopher Manion mi raz prezradil, že bývalý generálny riaditeľ Catholic Relief Services Ken Hackett mu raz povedal, že by nikdy vedome nezamestnal republikána. Vzhľadom na to, že podľa našich údajov 99 % zamestnancov CRS prispieva na demokratických kandidátov a ciele, zdá sa, že on (a jeho nástupcovia) to dodržali.

Takisto stojí za zmienku, že v roku 2019 vtedajšia senátorka Kamala Harris – členka senátneho výboru pre súdnictvo – zaviedla lakmusový papierik pre kandidátov na sudcov na základe toho, či boli členmi Kolumbových rytierov. Všetci členovia Kolumbových rytierov musia byť praktizujúcimi katolíkmi, ktorí dodržiavajú morálne a sociálne učenie katolíckej viery, a rytieri sú už dlho známi svojou prácou na obranu nenarodených detí. Zdá sa však, že Harrisov lakmusový papierik je založený na politickej línii a 90 % príspevkov od zamestnancov KoC, ktoré smerujú kandidátom a cieľom GOP, to potvrdzuje.

Politické príspevky zamestnancov pre jednotlivé charitatívne organizácie išli nasledovne:

ČÍTAJTE: Pápež František a vedúci predstavitelia synody obhajujú podujatie pred kritikou, tvrdia, že Cirkev potrebuje ‘reformu’

Pokiaľ ide o individuálnych prispievateľov, rozdelili sme príspevky podľa výšky, aby sme zistili, koľko prispievateľov bolo v priebehu nášho časového obdobia v súbore údajov nad 5 000 USD. Objavili sme 35 darcov, ktorí od roku 2019 do súčasnosti prispeli sumou vyššou ako 5 000 USD, a z týchto 35 darcov iba deväť prispelo kandidátom a cieľom GOP. Všetci ostatní išli do tvrdej ľavice, čo je 75 % darcov nad 5 000 USD.

Celková suma, ktorú týchto 26 osôb darovalo tvrdým ľavicovým politikom a kauzám, je 685 779 USD, zatiaľ čo kandidátom a kauzám GOP išlo len 100 225 USD. Rozdelenie finančných prostriedkov pre kandidátov demokratov alebo GOP vychádza na 12,75 % GOP – 87,25 % demokratov. Aj po odstránení príspevkov od jedného megadonora, na ktorého pripadá 390 000 dolárov, rozdelenie stále výrazne favorizuje demokratov so 75 percentami prostriedkov.

Jediným najväčším prispievateľom zo všetkých súborov údajov je Wayne Paglieri, ktorý ako svojho zamestnávateľa (spolu s podaním na FEC) uvádza Covenant House New Jersey aj Catholic Charities. Paglieri  je senior development director spoločnosti Covenant House New Jersey a členom Finančný výbor Covenant House NJ   v rokoch 2019-2023 poskytol 390 000 USD v rámci príspevkov na volebnú kampaň, ktoré podliehajú oznamovacej povinnosti. Čo je však’zvláštne, samotná organizácia Covenant House New Jersey Paglieriho neidentifikuje ako svojho zamestnanca a nie je uvedený ani na jej daňovom formulári 990.

Načo sa však treba čudovať, je to, ako si môže dovoliť poskytovať politické príspevky vo výške viac ako pol milióna dolárov v priebehu štyroch rokov kandidátom a kauzám podporujúcim potraty, keď pracuje pre katolícku charitatívnu neziskovú organizáciu. Jeho ročné príspevky v priemernej výške 97 500 dolárov by samy o sebe pokryli ročný plat manažéra na strednej úrovni. Ešte alarmujúcejšie však je, že Paglieri (bez uvedenia zamestnávateľa) dokonca 5 000 dolárov prispel do Akčného fondu plánovaného rodičovstva.

Paglieri v tom však nie je zďaleka sám. Leslie Abbeyová,&nbsps Covenant House’s bývalá zástupkyňa výkonného riaditeľa a generálna riaditeľka Covenant House New York prispela sumou 11 800 USD Emily’s List, a organizácia, ktorej poslaním je “voliť demokratické pro-choice ženy do úradov.”Ďalšie príspevky pre Emily’List sú 230 USD od Claudie Sires – a terapeutky pre katolícku charitu v Nebraske (pozri nižšie) – a 40 USD od Virginie Gajewski – odborník na podporu komunity pre Catholic Charities Disabilities Services.

Čítajte: Kňaz v Chicagu kardinál Cupich’dáva ‘požehnanie’ ‘ženatým’ homosexuálnym mužom

Kompletný zoznam prispievateľov nad 5 000 USD najdete tu, ale nižšie sme’zoznam skrátili na tých, ktorí prispievajú na kandidátov a ciele demokratov.

Diskutabilné zmienky

Pôvodný súbor údajov, s ktorým sme začali, má 148 476 položiek a zahŕňal učiteľov katolíckych škôl, zamestnancov farností, kňazov a rôznych iných zamestnancov pod záštitou katolíckej cirkvi. Pri takom veľkom výbere informácií bolo takmer nemožné vykonať riadnu analýzu informácií, preto sme ich zredukovali na najvýznamnejšie katolícke charitatívne organizácie.

Pri tom stojí za zmienku, že sme v tomto pôvodnom súbore informácií objavili niekoľko osôb pracujúcich pre Katolícku cirkev – vrátane najmenej dvoch kňazov – a zároveň finančne prispievajúcich organizácii Emily’s List, radikálnej pro-potratovej organizácii NARAL Pro-Choice, Pro-Choice Women a Human Rights Campaign.

Čítajte: Pápež vedie kajúcu bohoslužbu v predvečer synody s kardinálmi, ktorí vyznávajú zoznam nových hriechov

Emily’s List

NARAL:

Pro-Choice Women (ActBlue):

Kampaň za ľudské práva:

Prevzaté so súhlasom Lepanto Institute.