Shutterstock_2334409553-810x500.jpg

Grécko plánuje vynaložiť 20 miliárd eur na zastavenie "národnej hrozby" úbytku obyvateľstva

9
Kultúra života

Grécko plánuje vynaložiť 20 miliárd eur na ekonomické stimuly zamerané na zastavenie poklesu populácie krajiny, ktorý premiér Kyriakos Mitsotakis označil za národnú hrozbu.”

Národ, ktorý bol označovaný za “kolísku civilizácie”, má v súčasnosti mieru pôrodnosti 1,3, čo je jedna z najnižších hodnôt v Európe a je hlboko pod úrovňou 2,1, ktorá je potrebná na udržanie populácie.

V skutočnosti má krajina v súčasnosti dvakrát viac úmrtí ako pôrodov. Vlani sa Mitsotakis počas demografickej konferencie podelil o to, že v roku 2022 Grécko zaznamenalo jedno narodenie na každé dve úmrtia.

30. septembra bol gréckej vláde predložený plán demografickej stimulácie rodenia detí v celkovej hodnote 20 miliárd eur. Peniaze budú vynaloženéna daňové úľavy, poukážky na dennú starostlivosť o deti, ako aj na zriadenie denných centier na pracoviskách a peňažné odmeny za výchovu detí. Rodiny s tromi a viac deťmi budú dostávať vyššie kompenzácie.

Ministerka pre rodinu a sociálnu súdržnosť Sofia Zacharakiová 2. októbra uviedla, že “konečným cieľom” plánu “je zlepšiť životnú úroveň.”

Poznamenala, že podľa súčasných prognóz budú do roku 2070 najväčšou skupinou obyvateľstva ľudia starší ako 90 rokov.

Krajina je jednou z mnohých krajín, ktoré prechádzajú rôznymi fázami úbytku obyvateľstva smerujúceho ku kolapsu. Mimoriadne nízku pôrodnosť v Grécku’môžu ešte zhoršiť ekonomické ťažkosti, ktoré sužujú krajinu, ktorá mala v júli druhú najvyššiu mieru nezamestnanosti v EÚ.

Demografickí experti, ako napríklad dátový analytik Stephen Shaw, tvorca dokumentárneho filmu “Birthgap,”, sú skeptickí v otázke, či ekonomické stimuly dokážu zvrátiť trend poklesu populácie. Uviedol, že dokonca aj Rímska ríša vo svojich neskorších fázach zaviedla politiku zameranú na zvýšenie pôrodnosti, vrátane zdanenia bezdetných.

Podľa Shawa, “v histórii nie je známe, že by sa nejaká spoločnosť dostala z” “špirály” populačného poklesu.

V jeho filme “Birthgap,” zdokumentoval ako je klesajúca pôrodnosť v USA a na celom svete spôsobená “explóziou” bezdetnosti v protiklade k menšej veľkosti rodiny.

Tento trend bezdetnosti sa začal objavovať v 70. rokoch 20. storočia. Napríklad v Japonsku bola v roku 1974 každá dvadsiata žena bezdetná. V roku 1977 bol tento pomer 1 zo 4 a v roku 1990 dosiahol 1 zo 3, pričom táto štatistika sa udržala aj v roku 2020. Shaw sa podelil o to, že väčšina krajín sa v súčasnosti rovnako stala “bezdetnými národmi,” kde sa jedna tretina alebo viac ľudí stane “doživotne bezdetnými.”

Pozoruhodné je, že Inštitút pre rodinné štúdie (IFS) potvrdilv decembri 2022, že väčšina bezdetných žien v skutočnosti túži po deťoch. K explózii bezdetnosti prispieva najmä odkladanie plodnosti a, ako to komentoval Shaw vo svojom filme, neschopnosť “nájsť správneho partnera v správnom čase”.

Komentátori, ako napríklad Elon Musk, majú varujú, že ak bude celosvetová pôrodnosť naďalej klesať súčasným predpokladaným tempom, “ľudská civilizácia skončí.”