Khairallah-810x500.jpg

Libanonský biskup v naliehavej výzve na mier hovorí, že USA sa príliš zaujímajú o "politické a hospodárske" zisky

6
Kultúra života

Maronitský libanonský biskup dnes vo Vatikáne vyslovil vrúcnu prosbu za mier a dodal, že “USA a západné krajiny” sú príliš motivované “politickými a ekonomickými” záujmami, aby sa prihovárali za libanonský ľud.

Biskup maronitskej cirkvi Mounir Khairallah dnes počas tlačovej besedy o synodalite dojímavo hovoril o potrebe diela v jeho rodnom Libanone. Krajina, povedal, “je už päťdesiat rokov pohltená ohňom a krvou.”

Vojna “sa začala pod zámienkou náboženskej a konfesionálnej vojny, hlavne medzi moslimami a kresťanmi,” ale povedal, že ľudia “nepochopili, že nejde úplne o konfesionálnu alebo náboženskú vojnu. Je to vojna, ktorá nám bola vnútená.”

Khairallah’sa vo svojich vystúpeniach na súčasnej synode o synodalite zameral na podporu mierového spolunažívania a potrebu odpustenia. “Keď hovoríme o odpustení, keď bombardovanie zasiahne celý Libanon, bolo by to nemožné? Nie. obyvateľstvo Libanonu pri tom všetkom ako vždy odmieta jazyk nenávisti a pomsty.”

Odpustenie vrahovi

O sile odpustenia svedčí jeho vlastný život. Khairallah mal iba päť rokov, keď boli jeho rodičia zavraždení. {Jeho prejav si môžete prečítať tu}. Jeho teta, maronitská rehoľná sestra, vzala osirelé deti do svojho kláštora, kde ich poučila, aby sa modlili za vraha. Khairallah rozprával:

Povedala nám: “Nemodlime sa toľko za vašich rodičov, sú to mučeníci pred Bohom. Namiesto toho sa modlime za tých, ktorí ich zabili, a snažme sa odpúšťať po celý svoj život. Tak budete deťmi svojho Otca, ktorý je na nebesiach.”

Aj keď v mladosti odpustil vrahovi, Chajralláh povedal, že až keď krátko po svojom vysvätení kázal na rekolekcii libanonskej mládeži, zasiahla ho plná veľkosť významu odpustenia. Opýtali sa ho, či by odpustil atentátnikovi, keby prišiel na spoveď:

Pretože je pravda, že som odpustil, ale teraz vidím, že som odpustil z diaľky, nikdy som tohto človeka nevidel. Dnes príde a stojí tam, predo mnou… som tiež človek; mám svoje pocity, ale nakoniec áno, dal by som mu rozhrešenie a odpustenie.

Na tomto príklade Chajralláh vyzval na dôležitosť a nevyhnutnosť uskutočnenia mieru. “Preto aj dnes, napriek všetkému, čo sa deje—50 rokov slepej, divokej vojny—napriek všetkému, my ako národy všetkých kultúr všetkých konfesií chceme mier; sme schopní budovať mier.”

Radil nedôverovať “politikom”, ktorí “robia svoje záujmy na náš úkor.”Namiesto toho vyzval ľudí, aby jednotlivo i ako národné spoločenstvá pracovali pre mier a odmietli propagáciu vojny.

Spojiac svoje hlboké svedectvo s prácou súčasnej synody, Chajralláh povedal, že posolstvo pápeža Františka’ o “synodalite” chápe vo svetle odpustenia:

Pochopil som z posolstva pápeža Františka&rrsquo;keď vyzval, aby sme spoločne uskutočňovali, žili synodalitu—ktorá je stále praxou v našich východných cirkvách—žiadal celú Cirkev, aby začala žiť odpustenie, zmierenie a osobné i komunitné obrátenie, aby sme spoločne kráčali k budovaniu Božieho kráľovstva. Áno, chceme to urobiť, môžeme to urobiť!

Nácie odmietajú konať

Chajralláhova’výzva na mier prichádza na pozadí podobných výziev, ktoré v posledných dňoch vyslovili jeruzalemský’kardinál Pierbattista Pizzaballa a pápež František. Pizzaballa uviedol, že región Svätej zeme sa “ponoril do víru násilia a nenávisti, aký sme nikdy predtým nezažili ani nezažijeme.” S odkazom na “intenzitu a dopad tragédií” v minulom roku kardinál povedal, že takéto scény “hlboko rozorvali naše svedomie a zmysel pre ľudskosť.”

Khairallah to zopakoval a priamo poukázal na nedostatok medzinárodných opatrení. “Svet mlčí”nad utrpením libanonského ľudu, povedal, pretože “existuje príliš veľa záujmov na politickej a ekonomickej úrovni a tieto záujmy nemajú nič spoločné s kresťanskými hodnotami, ani s ľudskými hodnotami, pretože ľudská dôstojnosť a sloboda sa už na nič nepočítajú.”

Takéto “záujmy majú navrch, a tak nás, žiaľ, Američania, ale aj západné krajiny nepodporujú, nepodporujú utláčaný ľud.”

Napriek tomu zdôraznil, že nádej zostáva a pochválil diplomatické úsilie Svätej stolice’ktoré bolo v prospech dvojštátneho riešenia Izraela a Palestíny.

Takýto návrh – ktorý podporuje aj Organizácia Spojených národov – bol “izraelskými’politikmi vždy odmietnutý,” povedal Chajralláh.

“Toto je posolstvo synody, posolstvo je, že ľudia, ktorí sú utláčaní, by mali mať právo rozhodovať o budúcnosti,” zakončil.

Plné spravodajstvo zo synody o synodalite nájdete na LifeSiteNews.com a na X účte vatikánskeho korešpondenta LifeSite’s.