vatican-jubilee-810x500.jpg

ÚPLNÉ spravodajstvo zo synody priamo z Ríma

0
Kultúra smrti

Synoda o synodalite je v súčasnosti v Ríme vo svojom záverečnom zasadaní a LifeSiteNews’ kompletné spravodajstvo o všetkých novinkách spojených s týmto medzinárodným podujatím nájdete na tejto pravidelne aktualizovanej stránke.

Keď sa koncom tohto mesiaca končí trojročný proces synody, pozornosť sa sústreďuje na stretnutia, ktoré sa v súčasnosti konajú v Ríme medzi pápežom, prelátmi a laickými členmi synody. Veľmi kontroverzné stretnutie sa z veľkej časti odohráva za zatvorenými dverami.

Čítajte: Tu’sa dozviete, čo sa bude diať na synode o synodalite v októbri tohto roku

LifeSiteNews poskytuje úplné spravodajstvo z miesta diania v Ríme a aktuálne informácie v reálnom čase nájdete na tejto stránke a na X/Twitter účte vatikánskeho korešpondenta LifeSite’

Úplné aktualizácie nájdete nižšie, pričom najstaršie sú na konci stránky…

Streda, 9. októbra: Čínsky biskup chváli tajnú dohodu

Podľa dr. Paola Ruffiniho, prefekta dikastéria pre komunikáciu, čínsky biskup využil svoje voľné vystúpenie na pôde synody, aby pochválil tajnú dohodu medzi Čínou a Vatikánom z roku 2018. Biskup Joseph Yang Yongqiang sa vyjadril pred ostatnými členmi synody, hoci ich reakcia nebola zaznamenaná.

Biskup bol oznámený ako vymenovaný za biskupa v Hangzhou, začiatkom tohto roka. V roku 2016 bol zvolený za podpredsedu štátom schválenej cirkvi v Číne a je jedným z dvoch biskupov vyslaných na synodu z pevninskej Číny – teda schválených komunistickými orgánmi v krajine. V roku 2022 bol zvolený za podpredsedu Čínskej asociácie katolíckych biskupov’.

Na jeseň tohto roka by sa mala obnoviť čínsko-vatikánska dohoda, podľa slov kardinála Parolina.

Utorok 8. októbra: Komisia, ktorá bude dohliadať na vypracovanie záverečného dokumentu, bola vymenovaná

Po utorňajšom hlasovaní členov synody bolo zverejnených kompletných 14 mien členov komisie, ktorá má za úlohu dohliadať na vypracovanie záverečného dokumentu. Patrí medzi nich sedem členov vymenovaných hlasovaním, traja vymenovaní priamo pápežom a ďalší štyria sa zúčastňujú na základe svojho úradu.

Prečítať si podrobnosti o komisii pre vypracovanie návrhu tu.

Utorok 8. októbra: Páter James Martin informuje členov synody o prijatí homosexuálnej ‘lásky’

Na stretnutí za zatvorenými dverami v dome jezuitskej kúrie, v tieni Vatikánu, páter James Martin, SJ, a jeho skupina Outreach usporiadali podujatie pre členov synody.

Bisexuálny katolík “ženatý” s iným mužom pozval zhromaždených kardinálov a ostatných členov synody, aby “spoznali skutočných ľudí za ‘maskou’, ktorí sa snažia žiť katolíckym životom. Dovoľme’vyjadriť lásku.”

Zaujímavé reportáže z podujatia nájdete tu.

Image
Kredit: James Martin/X

Utorok, 8. októbra: Arcibiskup Jaime Spengler OFM na otázku vatikánskeho korešpondenta LifeSite’povedal, že ženatí diakoni a kňazi môžu byť pomocou pre regióny s malým počtom kňazov, a zároveň tomuto korešpondentovi potvrdil, že v Brazílii prebieha amazonský obrad a inkulturácia liturgie pôvodných obyvateľov.

Spengler  kardinál-elekt  pôsobí ako predseda Biskupskej rady Latinskej Ameriky a Karibiku  (CELAM) a jeho otázka prichádza vo svetle nedávneho vývoja týkajúceho sa zavedenia amazonského obradu začiatkom tohto roka.

Pozrite si Michael Haynes’ správu tu.

Pondelok, 7. októbra: Vedúca rehoľná sestra o ženách ‘povolaných’ ku kňazstvu

Odpovedajúc na pretrvávajúcu otázku o ženách v Cirkvi, sr. Mary Barronová – prezidentka Medzinárodnej únie generálnych predstavených – uviedla, že otázka ženských diakoniek sa rieši nesprávne.

“Máme tendenciu pozerať sa na to z hľadiska otázky ‘či môžu byť dnes ženy v Cirkvi vysvätené’ a myslím si, že sa na túto otázku musíme pozerať veľmi z ducha,” povedala. “Či duch volá ženy, pretože niektoré ženy naozaj cítia povolanie ku kňazstvu alebo diakonátu?"”

Pondelok 7. októbra: Deň modlitieb a pôstu

Na základe výziev Františka a kardinála Pierbattistu Pizzaballu sa 7. október niesol v znamení modlitieb a pôstu za pokoj vo svete, najmä vo Svätej zemi a jej okolí.

V liste zaslanom katolíkom Svätej zeme František písal, že “[p]ost a modlitba sú zbrane lásky, ktoré menia dejiny, zbrane, ktoré porážajú nášho jediného skutočného nepriateľa.” 

Počas zasadnutí synody členovia usporiadali aj zbierku pre katolícku farnosť v Gaze, v ktorej sa celkovo vyzbieralo viac ako €60 000 (65 580 dolárov).

Nedeľa 6. októbra: Pápež oznámil 21 nových kardinálov a modlil sa ruženec za mier

Pápež František v šokujúcom oznámení na záver nedeľnej modlitby Anjel Pána vymenoval mená 21 nových kardinálov, ktorých kreuje 8. decembra. Na zozname je viacero prelátov, ktorí privítali Fiducia Suplikánov, ale najkontroverznejšie meno je meno otca Timothyho Radcliffa, O.P., významného a dlhoročného obhajcu LGBT.

Do konca roka 2024, vrátane nových kardinálov a potom s dvoma ďalšími, ktorí zostarnú (dosiahnu 80 rokov a budú príliš starí na to, aby mohli hlasovať v pápežskom konkláve), František vytvorí 111 zo 140 oprávnených voliteľov.

Prečítajte si analýzu Michaela Haynesa’ novinky tu, a to, že Radcliffe’s LGBT záznamom na internete bol odstránený.

Pápež František sa tiež zúčastnil na modlitbe ruženca za mier, najmä vo Svätej zemi. V Ríme sa k nemu pripojili ďalší členovia synody spolu s diplomatmi a inými hodnostármi.

Pápež František privíta kardinála-voliča Timothyho Radcliffa v októbri 2023.

Sobota, 5. októbra: Libanonský biskup predniesol vášnivú žiadosť o mier

Takisto počas brífingu v tlačovej kancelárii libanonský biskup maronitskej cirkvi Mounir Khairallah vyzval, aby sa urýchlene hľadal mier v regióne Svätej zeme. Libanon “je už päťdesiat rokov pohltený ohňom a krvou”, povedal.

Khairallah tiež varoval, že “USA a západné krajiny” sú príliš motivované “politickými a ekonomickými” záujmami, aby sa prihovárali za libanonský ľud.

Prečítajte si dojímavé svedectvo biskupa o tom, ako odpustil svojim rodičom’ atentátnikovi v Michael Haynes’ reportáž.

Piatok 4. októbra: Členovia synody žiadajú prijatie kňaziek

Počas piatkových voľných vystúpení, ktoré sa pravidelne konajú počas zasadnutí synody, jednotliví členovia synody vyzvali Cirkev, aby prijala “marginalizovaných’ v Cirkvi. Ako oznámili novinárskemu zboru 5. októbra, nemenovaní členovia synody uviedli, že Cirkev musí prijať všetkých, vrátane žien, ktoré sa cítia byť povolané ku kňazstvu, a LGBT ľudí.

Piatok, 4. októbra: Biskup kritizuje ‘výklenkovú otázku’ diakoniek

Biskup Anthony Randazzo vo svojom vystúpení v tlačovej miestnosti Svätej stolice ostro kritizoval presadzovanie tzv. výklenkových otázok” na synode, vrátane ženského diakonátu. Synoda môže byť často “zameraná na výklenkové otázky Západu,” potvrdil a dodal, že takéto otázky sa “presadzujú natoľko, že”sú vnucovaním iným oblastiam Cirkvi.”

Vyjadrenie Michaela Haynesa” reportáž a video tu.

V súvislosti s otázkou ženských diakoniek otec Gerald Murray – newyorský kňaz a komentátor EWTN – odsúdil pokračujúce presadzovanie ženských diakoniek niektorými ľuďmi a poznamenal, že v Cirkvi nikdy neboli diakonky z nejakého dôvodu, pretože Ježiš to’nemal v úmysle a apoštoli to pochopili.”

Štvrtok 3. októbra: Protesty skupiny za potraty

3. októbra ráno skupina za potraty “Katolíci za voľbu” (CFC) vyvesila 50 metrov dlhý dekový transparent na zemi na Via della Conciliazione – ceste vedúcej priamo z Námestia sv. Petra. Deka pozostávala zo štvorcov, ktoré spájali desiatky príbehov o potratoch pred Vatikánom s jednoduchým posolstvom: Pápež František, počúvajte.

Naliehali na synodu, aby akceptovala potraty, umelé oplodnenie, antikoncepciu a neodsudzovala tých, ktorí potraty podstupujú.

Najdete tu Michael Haynes’ obsah tu.

Streda 2. októbra: Prvé zasadnutia synody a aktuálne informácie o diakonkách

V stredu popoludní sa takmer všetci členovia synody zišli v aule Pavla VI, kde sa konajú všetky zasadnutia. Pápež František predniesol príhovor, v ktorom povedal, že “synodálny proces je aj procesom učenia sa, v priebehu ktorého Cirkev lepšie spoznáva samu seba a identifikuje formy pastoračnej činnosti, ktoré sú najvhodnejšie pre poslanie, ktoré jej zveril jej Pán.”

S úvodnými príhovormi vystúpili aj kardináli Mario Grech, generálny sekretár Generálneho sekretariátu Biskupskej synody, a Jean-Claude Hollerich, generálny relátor Synody o synodalite.

Prečítajte si reportáž Michaela Haynesa’ o otváracích prejavoch tu.

Medzi správami študijných skupín o rôznych synodálnych otázkach odznela aj tá, ktorú predniesol kardinál Victor Manuel Fernández, ktorý vedie skupinu skúmajúcu ženský diakonát. Fernández povedal, že hoci “ešte stále nie je priestor pre pozitívne rozhodnutie Magistéria ohľadom prístupu žien k diakonátu, chápaného ako stupeň sviatosti svätenia,” jeho úrad “usudzuje, že možnosť pokračovať v práci na hĺbkovom štúdiu zostáva otvorená.”

Plnú správu Michaela Haynesa’ o brífingu kardinála nájdete na tomto mieste.

Streda 2. októbra: Otváracia svätá omša

O 9:30 hod, Pápež František otvoril druhé zasadnutie synody svätou omšou na Námestí svätého Petra’za účasti všetkých členov synody.

Zopakoval, že toto podujatie nie je “parlamentným zhromaždením, ale skôr miestom počúvania v spoločenstve.”

Témy Františka’ pre synodu pokračovali v ponukových modlitbách omše Novus Ordo s prosbami o Božiu pomoc, aby “Cirkev na svojej synodálnej ceste zažila kultúru stretnutia, schopnú premeniť vzdialenosti na blízkosť a rozdiely na prijatie.”

Takisto vyzval ľudí, aby sa k nemu pripojili a 7. október, sviatok Panny Márie Ružencovej, zachovali ako deň modlitby a pokánia, čím nadviazal na výzvu, ktorú vydal jeruzalemský’kardinál Pierbattista Pizzaballa.

Na tomto mieste nájdete reportáž Michaela Haynesa’ z úvodnej omše a pápežovej’modlitbovej prosby.

Utorok 1. októbra: Kajúcna vigília

Pápež František sa v utorok večer pripojil ku všetkým členom synody v Bazilike svätého Petra’na kajúcej vigílii pri príležitosti ukončenia dvojdňového výjazdového zasadnutia.

V rámci para-liturgie sedem kardinálov prečítalo “vyznania”, v ktorých spoločne zoskupili členov Katolíckej cirkvi, ktorí sa dopustili určitých “hriechov” a spoločne prosili Boha o odpustenie.

K týmto hriechom patrili:

Prečítajte si úplné spravodajstvo z podujatia na LifeSite’tu.

Arcibiskup Carlo Maria Viganò na druhý deň vo verejnom vyhlásení odsúdil túto udalosť s argumentom, že verejné vyznanie viacerých “politicky korektných” a voľne definovaných hriechov je ďalším krokom k “globalistickému náboženstvu.”

Zaujímavé popisy nájdete tu.