Francis-Zelensky-810x500.jpg

Pápež František sa dôverne stretol s ukrajinským prezidentom Zelenským

6
Kultúra života

Pápež František sa dnes ráno vo Vatikáne stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, pričom išlo o ich tretie stretnutie od mája 2023.

V piatok skoro ráno Zelenského’veľká kavalkáda priviezla cez Rím na súkromnú audienciu u pápeža Františka.

Návštevu, ktorá trvala 35 minút, Vatikán ohlásil 9. októbra. Ide o druhé osobné stretnutie Františka a Zelenského v tomto roku: predtým sa stretli počas podujatia G7, ktoré v júni hostilo Taliansko.

Miernou odchýlkou od bežných, súhrnných informácií, ktoré Vatikán zverejňuje o návštevách hláv štátov, bolo, že tlačové vyhlásenie sa týkalo len rozhovoru Zelenského’s vatikánskym štátnym sekretárom kardinálom Pietrom Parolinom a ministrom zahraničných vecí arcibiskupom Richardom Gallagherom. O vlastnom rozhovore Františka so Zelenským neboli uvedené žiadne podrobnosti.

“Rozhovory na Štátnom sekretariáte boli venované stavu vojny a humanitárnej situácii na Ukrajine, ako aj spôsobom, ako by sa mohla ukončiť a viesť k spravodlivému a stabilnému mieru v krajine,” uvádza sa vo vatikánskom vyhlásení.

“Okrem toho boli preskúmané niektoré otázky týkajúce sa náboženského života krajiny,” dodalo sa v ňom.

Po stretnutí Zelenskyj na internete napísal, že “totázka návratu našich ľudí zo zajatia domov bola hlavnou témou môjho stretnutia s pápežom Františkom.”

Zelenského’diskusie s Parolinom a Gallagherom o náboženskom živote na Ukrajine sú pozoruhodné, keďže náboženstvo je významným podhubím súčasného konfliktu v regióne.

V auguste pápež František verejne odsúdil Zelenského’vládu’rozhodnutie zakázať činnosť Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi Moskovského patriarchátu (UPC) v krajine.

Pápež povedal:

Pri premýšľaní o zákonoch nedávno prijatých na Ukrajine sa obávam o slobodu tých, ktorí sa modlia, pretože tí, ktorí sa skutočne modlia, sa vždy modlia za všetkých. Modliť sa neznamená páchať zlo. Ak niekto pácha zlo voči svojmu ľudu, bude za to vinný, ale nemôže páchať zlo preto, že sa modlil. Nech sa teda tí, ktorí sa chcú modliť, môžu modliť v tom, čo považujú za svoju Cirkev. Prosím, nech žiadna kresťanská cirkev nie je priamo ani nepriamo zrušená. Na cirkvi sa nemá siahať!"

Ukrajinská vláda obvinila UPC, že je pre Rusko prostriedkom na špehovanie krajiny.

Už dávnejšie Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) kritizoval ukrajinskú vládu za razie v nehnuteľnostiach UPC a zatýkanie niektorých jej duchovných kvôli bývalým oficiálnym väzbám cirkvi na moskovský patriarchát.

V decembri 2023 potom komunikačná kancelária Ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi (UGKC) informovala, že ruské orgány zakázali cirkev v okupovanej Záporožskej oblasti. Rusi údajne zakázali aj Kolumbových rytierov a katolícku organizáciu Caritas.

V rozhovore s pápežom začiatkom tohto týždňa, v predvečer Zelenského návštevy, kyjevský arcibiskup metropolita Sviatoslav Ševčuk informoval Františka o súčasnej situácii na Ukrajine.

Dodal, že Zelenskyj vníma Františka ako “globálny morálny hlas a autoritu.”

Ukrajinský prezident už predtým navštívil Františka vo Vatikáne vo februári 2020 a v máji 2023. V súčasnosti je na 48-hodinovom turné po európskych hlavných mestách a národných politických lídroch, pričom navštívil britského premiéra Sira Keira Starmera s novým generálnym tajomníkom NATO Markom Ruttem, francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a taliansku premiérku Giorgiu Meloniovú.

Svätá stolica sa zapojila do diplomatických misií, ktoré sa snažia dosiahnuť mier v súčasnej vojne medzi Ruskom a Ukrajinou. Od roku 2023 takéto úsilie verejne vedie kardinál Matteo Zuppi, predseda Konferencie biskupov Talianska’

Vďaka tomuto úsiliu sa viackrát uskutočnila výmena zajatcov, pričom Svätá stolica vyzvala najmä Rusko, aby vrátilo deti na Ukrajinu.

V júli Parolin navštívil Zelenského na Ukrajine. Parolin, ktorý viedol diplomatický postoj Svätej stolice k Ukrajine na širšej medzinárodnej úrovni – na fórach, ako je OSN –, neustále opakoval pápežovu požiadavku na dialóg a mier v regióne.

“Jediným prostriedkom schopným dosiahnuť skutočný, stabilný a spravodlivý mier je dialóg medzi všetkými zúčastnenými stranami,” Parolin povedal na júnovej konferencii na vysokej úrovni, ktorá bola zvolaná k otázke Ukrajiny.”