Untitled-24-810x500.png

Michiganský zákonodarca sa zúčastnil na ružencovom zhromaždení, na ktorom odsúdil guvernéra Whitmera za zosmiešňovanie Eucharistie

16
Kultúra smrti

Veriaci katolíci z Michiganu zorganizovali v nedeľu ružencové zhromaždenie pred domom guvernérky Gretchen Whitmerovej’na protest proti tomu, čo sa javilo ako zosmiešňovanie eucharistie ľavicovou političkou.

Whitmerová sa tento týždeň stala virálnou po tom, čo video ukázalo, ako kŕmi feministickú užívateľku TikTok Liz Plankovú čipsami na kolenách, zatiaľ čo demokratka mala na hlave klobúk Harris-Walz. Whitmerová podporuje potraty počas všetkých deviatich mesiacov tehotenstva a platené náhradné materstvo. Náhradníčka v kampani Harris-Walzovej je tiež proti financovaniu život zachraňujúcich tehotenských centier podporujúcich život.

Hovorca Whitmerovej nazval tehotenské centrá “falošnými zdravotnými klinikami.” Počas podcastu Whitmerová zdieľala svoju podporu potratov a zosmiešňovala obavy z “potratov po narodení dieťaťa.”

Katolícka republikánska politička ostro kritizovala video počas nedeľného ružencového zhromaždenia, ktoré organizovala Katolícka voľba .

“Ako veriacemu a zbožnému katolíkovi je pre mňa vždy ťažké vidieť, ako sa zosmiešňuje a vysmieva svätá Eucharistia. Je obzvlášť znepokojujúce byť toho svedkom zo strany vodcu nášho štátu, nášho guvernéra,” povedal počas zhromaždenia republikánsky štátny zástupca Jim DeSana. “Keď sa niekto vysmieva alebo útočí na Cirkev, útočí a prenasleduje Ježiša.”

Ježiša nazval “skutočnou obeťou” a kritizoval “urážku … proti jeho telu, krvi, duši a božstvu.”

Republikánsky politik zdôraznil, že Michigan existuje čiastočne vďaka katolíkom.

“Michigan by pravdepodobne nebol štátom, keby nebolo veriacich katolíkov, ktorí sem prišli ako prví osadníci z Európy,” povedal. “Od otca Jacquesa Marquetta a založenia miest Sault Saint Marie a Saint Ignace cez Cadillac’a založenie Detroitu až po statočný boj, ktorý katolícki osadníci zviedli proti Britom vo vojne v roku 1812 ešte v mojom rodnom okrese Frenchtown.”

Katolícky kňaz, otec Gabriel Richard, založil Michiganskú univerzitu, zdôraznil DeSana davu.

“Keby nebolo hrdinskej obrany katolíkov, Michigan by bol pravdepodobne provinciou Kanady a nie štátom v Amerike,” povedal.

“Budeme brániť a budeme sa modliť za nášho guvernéra,” povedal DeSana na záver.

Video tiež označil za “výsmech” a “hlboko urážlivé pre rímskych katolíkov” v komentároch poskytnutých The Midwester na zhromaždení.

Video vyvolalo výčitky katolíkov v štáte i mimo neho, ako aj ďalších konzervatívcov. Whitmerová sa ospravedlnila katolíckym predstaviteľom a uviedla, že išlo o súčasť scénky na sociálnych sieťach a jej cieľom nebolo uraziť.

“Za 25 rokov vo verejnej službe by som nikdy neurobila niečo, čo by očierňovalo niekoho“vieru. Využila som svoju platformu na to, aby som sa postavila za právo ľudí mať a praktizovať svoje osobné náboženské presvedčenie,” povedala médiám. Jej administratíva sa však prostredníctvom generálnej prokurátorky Dany Nesselovej zamerala na majiteľov podnikov, ktorí odmietli hostiť svadbu “osôb rovnakého pohlavia.”

Michiganská katolícka konferencia odsúdila “scénku.”

“Scénka ide ďalej ako virálny internetový trend, ktorý ju inšpiroval, konkrétne napodobňuje postoj a gestá katolíkov prijímajúcich svätú eucharistiu, v ktorej, ako veríme, je Ježiš Kristus skutočne prítomný,” uviedol generálny riaditeľ Paul Long. “Nie je to len nechutné alebo ‘čudné;”, je to až príliš známy príklad toho, ako sa volený predstaviteľ vysmieva náboženským osobám a ich praktikám.”

Video podľa neho pôsobilo “urážlivo” bez ohľadu na zámer.

“Ľudia tohto štátu a celej krajiny sú už unavení a naďalej vyjadrujú svoje znepokojenie nad tým, že latka slušnosti a rešpektu voči ľuďom viery sa každým dňom znižuje,” Long uvádza.

Ostatní katolícki lídri a komentátori video kritizovali, ako už predtým informoval LifeSiteNews.

“Pripomienka pochybovačom – démoni existujú a NENÁVIDIA … nášho Pána v Najsvätejšej Eucharistii!” Michael Hichborn z Lepanto Institute napísal na X (predtým Twitter).

“Ďalšie dekadentno-imperamentné správanie demokratov, tentoraz prostredníctvom guvernéra Nera z Michiganu,” uviedol konzervatívny komentátor Michael Knowles said.

Výkonný riaditeľ Katolíckej ligy Bill Donohue tiež zpochybnil obhajobu Whitmerovej’že video súviselo so zákonom CHIPS, ktorý sa zaoberá financovaním polovodičov.

“Typické video na TikToku zobrazuje jednu osobu sediacu pri stole, často v reštaurácii, ktorú kŕmi – zvyčajne vidličkou alebo lyžicou – priateľ,” napísal Donohue vo vyhlásení. “Žiadna z nich nekľačí. Nikto z nich nedostáva jedlo na jazyk. To, čo Whitmer urobil, bolo zosmiešnenie svätého prijímania. Neexistuje žiadny priestor na to, aby mohla popierať očividné veci.” 

“Gretchen Whitmerová je len posledným príkladom hrubého protikatolíckeho fanatizmu, ktorý hnisá vo vnútri Demokratickej strany,” Catholic Vote písal na X.