steiner-1-810x500.jpg

Amazonský kardinál "kladie ruky", aby udelil "službu" ženám, ktoré idú "sláviť sviatosť

17
Neutral

Kardinál Ulrich Steiner z brazílskeho amazonského regiónu, ktorý vyzýva na zavedenie ženského diakonátu, prezradil, že na ženy, ktoré poveril krstom, “kladie ruky”, pretože idú “vysluhovať sviatosť.”

Počas víkendu na tlačovej konferencii v portugalskej Fatime Steiner obnovil svoje predchádzajúce výzvy na zavedenie ženského diakonátu.

“V našej realite ženy vykonávajú diakonské”služby,” povedal Steiner v sobotu. Kardinál-arcibiskup z Manausu v Amazónii predsedá oblasti s približne 1,6 milióna katolíkov.

Dodal, že “prevažnú väčšinu našich malých komunít koordinujú ženy,” pričom poznamenal, že “úloha žien v amazonskej cirkvi je zásadná.”

Steiner pokračoval a prezradil, že pre ženy, ktoré posiela vysluhovať sviatosti v rámci arcidiecézy, vykonáva para-liturgický obrad:

“Keď niekoho posielam napríklad krstiť, vkladám na neho ruky, ale nevkladám na niekoho ruky ako na ordinára. Vkladám ruky tak, ako to robili apoštoli,” potvrdil a dodal, že je to “znamenie prijatia služby a že tento človek bude sláviť sviatosť.”

Apoštoli sú v Písme zaznamenaní ako vkladajúci ruky na nových katolíkov, ale primárne sa vkladanie rúk používalo v súvislosti s udeľovaním sviatosti svätenia, napríklad pri vysvätení siedmich diakonov. (Skutky apoštolov 6, 6)

Svätý Pavol tiež varuje pred príliš voľným praktizovaním vkladania rúk na novokňazov, keď v 1 Tim 5, 22 varuje: “Nevkladaj na nikoho ľahko ruky, ani sa nepodieľaj na cudzích hriechoch’.”

Steinerove’svedectvo o jeho vkladaní rúk s cieľom udeliť “službu”, pričom tvrdí, že nevysväcuje, sa zdá byť v rozpore so zvyklosťami prvotnej Cirkvi, pretože noví členovia Cirkvi nedostávali “službu”, keď na nich apoštoli vkladali ruky.

Katolícka cirkev navyše poznamenáva, že “riadnymi služobníkmi” sviatosti krstu sú biskupi, kňazi a diakoni. Iba “v prípade nevyhnutnosti” môže krstiť “akákoľvek osoba, aj tá, ktorá nie je pokrstená, ak má požadovaný úmysel.”

Steiner pravidelne vyzdvihoval vedúci prínos žien vo svojej arcidiecéze a po výzvach Amazonskej synody, aby boli diakonky, sa tejto otázke opäť venovala pozornosť na synode o synodalite.

V pokračovaní svojich vyjadrení pre novinárov vo Fatime sa Steiner letmo zmienil o kontroverzii týkajúcej sa nielen ženských diakoniek, ale aj dokumentu pápeža Františka’ 2023 Fiducia Supplicans.

“Tieto otázky sú v Cirkvi veľmi napäté,” komentoval. “Nemali by sme prestať diskutovať a uvažovať. A ak za hodinu prídeme k záveru, že v minulosti existoval ženský diakonát, prečo ho nezaviesť znova, ako bol znova zavedený stály diakonát?"”

Zástancovia ženského svätenia naďalej argumentujú, že takáto prax by bola len oživením zvyku prvotnej Cirkvi. V roku 2002 však Medzinárodná teologická komisia Vatikánu’písala po dlhom štúdiu, že:

Ako poznamenala publicistka LifeSiteNews Dr. Maike Hicksonová v článku pre OnePeterFive, “diakonky neboli sviatostne vysvätené, boli vylúčené z akejkoľvek úlohy v liturgii, a preto ich nemožno porovnávať so sviatostne vysväteným diakonom, ako to navrhuje kardinál (Christophe) Schönborn a iní.”

Katolícky zákaz ženského svätenia

Otázka ženských diakoniek sa neustále objavuje v médiách a v Cirkvi a je naďalej navrhovaná na Synode o synodalite.

Pápež František túto otázku pridelil osobitnej študijnej skupine, ktorú vedie kardinál Victor Manuel Fernández. Tento kardinál informoval členov synody 2. októbra o tejto otázke s tým, že momentálne nebude udelený súhlas s diakonkami, ale že “hĺbkové štúdium” bude pokračovať až do roku 2025.

Čítajte: Vatikán vyhlásil, že ‘nie je priestor’ pre diakonky, ale bude ‘pokračovať v práci na hĺbkovom štúdiu’

Štúdijná skupina skúma túto otázku, pričom vychádza z Synodálnej správy z októbra 2023 a vatikánskych’komisií z rokov 2016 a 2020 o“diakoniách.” Okrem toho Fernández synodálnemu zhromaždeniu povedal, že vychádza z Evanjelia Gaudium 103-104, Querida Amazonia 99-103 a Antiquum Ministerium 3.

Katolícka cirkev neomylne učí, že je nemožné vysvätiť ženy do posvätných rádov vrátane diakonátu. Vo svojom apoštolskom liste z roku 1994 Ordinatio Sacerdotalis pápež Ján Pavol II. učil, “že Cirkev nemá žiadnu právomoc udeľovať kňazské svätenie ženám a že tento úsudok majú s konečnou platnosťou zastávať všetci veriaci Cirkvi’”

V roku 2018 vtedajší prefekt CDF kardinál Luis Ladaria Ferrer, SJ, obhajoval učenie Ordinatio Sacerdotalis  ako nesúce znak “neomylnosti,” s tým, že Ján Pavol II. oficiálne “potvrdil a explicitne vyjadril, aby odstránil všetky pochybnosti, to, čo ordinárne a univerzálne Magistérium v priebehu dejín dlho považovalo za súčasť depozitu viery.”

“Je však určite nepochybné, že toto definitívne rozhodnutie pápeža Jána Pavla II. je skutočne dogmou viery Katolíckej cirkvi a že tomu tak bolo samozrejme už predtým, ako tento pápež definoval túto pravdu obsiahnutú v Zjavení v roku 1994,” vyhlásil bývalý prefekt CDF kardinál Gerhard Müller v roku 2019.