Shutterstock_2338091281-810x500.jpg

Ženský volejbalový tím Nevadskej univerzity sa vzdal zápasu namiesto toho, aby čelil "transgenderovému" súperovi

10
Kultúra života

Ženský volejbalový tím Nevadskej univerzity sa stal najnovším tímom, ktorý odmietol nastúpiť proti San Jose State, pretože má na súpiske “transgender” muža.

Hráčky Nevadskej univerzity vydali v pondelok verejné vyhlásenie, v ktorom uviedli, že v nadchádzajúcom zápase 26. októbra nenastúpia proti Spartanom.

“Žiadame, aby bolo dodržané naše právo na bezpečnosť a férovú súťaž na ihrisku. Odmietame sa zúčastniť na akomkoľvek zápase, ktorý presadzuje nespravodlivosť voči športovkyniam,” uviedli.


Oznámenie tímu’prišlo nečakane. Škola vo svojom vyhlásení odsúdila hráčov za to, že zaujali stanovisko.

“Rozhodnutie a vyhlásenie hráčov’bolo urobené nezávisle a bez konzultácie s univerzitou alebo športovým oddelením. Rozhodnutie hráčov’ tiež nepredstavuje stanovisko univerzity,” uviedla škola.


Problémom je zaradenie “Blaire” Flemingovej, 190 cm vysokej juniorky, ktorá hrá na poste vonkajšej rozohrávačky. Fleming, muž, sa narodil ako Brayden Fleming. Kvôli prítomnosti Fleminga’odmietli hrať proti San Jose aj iné školy, vrátane Southern Utah, Boise State, Wyoming a Utah State.

Viacero konzervatívnych politikov vydalo vyhlásenia na podporu tímu Nevady.

“Z celého srdca rešpektujem rozhodnutie hráčov. Žiadny študentský športovec by nikdy nemal byť nútený hrať zápas, v ktorom sa necíti bezpečne — bodka,” povedal guvernér GOP Nevada Joe Lombardo.


“Tieto dámy vyhrávajú aj v otázke OCHRANY ženského’športu. Je to otázka bezpečnosti, spravodlivosti a súkromia,”kandidát do Senátu USA Sam Brown sa dnes vyjadril na X.


Nielen súperi na San Jose State sú rozčúlení z toho, že Fleming môže hrať. Sú to aj samotní hráči školy.

Brooke Slusserová zo San Jose’je jednou z 18 vysokoškolských športovcov, ktorí v súčasnosti žalujú NCAA za jej pro-LGBT politiku. Podľa denníka New York Post vypovedala že nevedela, že Fleming je muž, hoci s ním zdieľala izby na tímových výletoch. Taktiež tvrdí, že jeho hroty sú schopné dosiahnuť rýchlosť 80 míľ za hodinu.

Slusserová v príspevku X pochválila nevadský tím za jeho “odvážne” rozhodnutie.


Obavy Slusser’ovcov nie sú neopodstatnené. V roku 2022 utrpela hráčka volejbalu na strednej škole v Severnej Karolíne otras mozgu po tom, čo ju transsexuálny hráč z druhého tímu zasiahol do hlavy loptou, ktorá sa pohybovala rýchlosťou približne 70 míľ za hodinu.

Ak riadiace orgány ženskej atletiky naďalej povoľujú mužom súťažiť proti ženám, hráčkam zostáva čoraz častejšie len jedna možnosť — odmietnuť hrať.

Aktivistka Riley Gainesová v posledných mesiacoch povzbudzuje športovkyne, aby urobili práve to.

“Sú’prvou školou, ktorá výslovne uviedla obavy o spravodlivosť & bezpečnosť ako dôvod na odstúpenie. Neuveriteľne hrdá na tieto dievčatá, toto je cesta!!!” povedala o tíme v pondelok.


Ako vo februári informoval portál LifeSite, dievčenské basketbalové družstvo na verejnej strednej škole s charterovým štúdiom v štáte Massachusetts zrušilo zápas v polčase, pretože rodovo nevyhranený mužský hráč súperovho družstva zranil tri jeho hráčky, v dôsledku čoho sa zvyšné spoluhráčky obávali o svoju bezpečnosť.

V apríli päť stredoškolských športovkýň v Západnej Virgínii odmietlo hodiť loptičku proti mužovi po tom, čo okresný súd vyňal chlapca zo štátneho zákona, ktorý bráni mužom súťažiť v ženských športových’ tímoch.


V stredu v televízii Fox News prezidentský kandidát GOP Donald Trump povedal Harrisovi Faulknerovi, že v prípade svojho zvolenia “zakáže” mužom hrať proti ženám prostredníctvom výkonného opatrenia.


“Je to’muž hrajúci v (ženskej’hre,” povedal na rovinu.