GettyImages-915519060-e1705057226885-810x500.jpg

Viac ako 20 liberálnych poslancov údajne podpísalo dokument vyzývajúci Trudeaua na odstúpenie

6
Neutral

Viacerí liberálni poslanci údajne vyvíjajú nové úsilie o zosadenie premiéra Justina Trudeaua v súvislosti s jeho klesajúcou popularitou.  

Podľa informácií, ktoré získala televízia CBC News, približne 20 liberálnych poslancov podpísalo dokument, v ktorom vyzývajú Trudeaua na odvolanie z funkcie lídra Liberálnej strany po dvoch katastrofálnych výsledkoch doplňujúcich volieb v “bezpečných” obvodoch v Toronte a Montreale.  

“Tlak na premiéra a jeho kanceláriu sa stupňuje, pretože rastúci počet znepokojených liberálnych poslancov koordinuje úsilie prinútiť Justina Trudeaua odstúpiť z funkcie lídra Liberálnej strany,” uvádza sa v správe.   

Podľa uvádzaných zdrojov dokument nie je len listom, ale skôr “prostriedkom na zabezpečenie záväzku” na zmenu vo vedení v tápajúcej Liberálnej strane. 

Akkoľvek presný počet signatárov nie je známy, poslanci údajne povedali CBC News, že minimálne 20 z nich dalo svoju podporu tomuto kroku. Jeden z poslancov údajne prezradil, že mená sa “rozleteli na druhú stranu”, keďže sa pod to chce podpísať čoraz viac poslancov.

Dokument je údajne prísne strážený, pričom sa nerozširujú žiadne kópie ani fotografie.   

Pri tajnom dokumente sa objavili aj ďalší, ktorí začali verejne odsudzovať Trudeauovo’vedenie a vyzývať ho na odstúpenie. Začiatkom tohto týždňa liberálny poslanec Sean Casey z Charlottetownu na Ostrove princa Eduarda povedal CBC News, že Trudeau’ovo obdobie vo funkcii lídra sa skončilo, čím sa stal druhým poslancom, ktorý tento týždeň urobil takéto vyhlásenie. 

“Mojou úlohou vždy bolo premietnuť hlas ľudí, ktorých zastupujem v Ottawe, byť zástupcom Charlottetownu’v Ottawe, a nie naopak,” povedal. “A správa, ktorú som’dostával nahlas a jasne a s pribúdajúcim časom čoraz dôraznejšie, je, že je’čas, aby odišiel. A ja s tým súhlasím.”  

Caseyho’vyhlásenie je ozvenou montrealského liberálneho poslanca Anthonyho Housefathera, ktorý povedal CTV News, že je čas, aby Liberálna strana diskutovala o tom, kto ju povedie do volieb v roku 2025.   

“Vždy podporujem toho, kto je lídrom našej strany,” povedal. “Ale to neznamená, že by sa nemala’uskutočniť silná diskusia na zhromaždení o tom, kto je najlepšou osobou, ktorá nás povedie do ďalších volieb, a táto diskusia by sa mala uskutočniť na zhromaždení. Nemala by sa’odohrávať v médiách.”  

Výzvy na Trudeauovo’odstúpenie prichádzajú na vrchole početných liberálnych poslancov, vrátane bývalých ministrov kabinetu, ktorí uvoľnili svoje miesta alebo oznámili, že sa nebudú uchádzať o znovuzvolenie.  

Pri výzvach politickej triedy na odstúpenie Trudeaua alebo aspoň na ich dištancovanie sa od jeho vedenia majú dosť aj kanadskí občania, ktorí majú dosť tyranskej vlády premiéra nad krajinou. Trudeau’s a podkopávanie základných slobôd, bezohľadné míňanie, a nekonečné klamstvá konečne prebudili Kanaďanov, aby si uvedomili stav národa.  

Výskumy verejnej mienky naďalej odhaľujú rozčúlenie Kanaďanov voči súčasnej vláde, či už ide o 70 percent zistených ktorí sa domnievajú, že krajina je “rozbitá,” alebo väčšina občanov, ktorí hlasuje že sú na tom finančne horšie, odkedy Trudeau nastúpil do úradu.      

Dodatočné prieskumy ukazujú že skandálom poznačená vláda poslala liberálov do prepadliska bez konca, pričom septembrový prieskum ukazuje, že konzervatívci pod vedením Pierra Poilievra by v prípade dnešných volieb získali drvivú vládnu väčšinu.