cdl-zen-e1706107109956-810x500.jpeg

BREAKING: Kardinál Zen varuje, že cieľom synody je "zvrhnúť" cirkevnú hierarchiu v prospech "demokratického systému

18
Kultúra smrti

Kardinál Jozef Zen dôrazne varoval pred synodou o synodalite a pretrvávajúcim rozdelením, ktoré je dôsledkom Fiducia Supplicans, a povedal, že “budúcnosť Cirkvi” je “neistá”, ak sa problémy nevyriešia.

“Najviac ma znepokojuje, ako sa táto takzvaná ‘synodalita’ Biskupskej synody môže hladko ukončiť,” začal Zen, emeritný biskup Hongkongu.

Najnovšia kardinálova esej, zverejnená 17. októbra, obnovuje jeho predchádzajúce obavy a kritiku synody o synodalite, ale tiež sa viaže na kontroverznú deklaráciu Fiducia Supplicans z roku 2023, ktorá schválila “požehnanie pre osoby rovnakého pohlavia.”

Synodalita k ‘zvrhnutiu’ cirkevnej’hierarchie

Zen predstavil tradičné chápanie synody, pričom vysvetlil, že “existuje cirkevný dokument, ktorý vysvetľuje synodu (stretnutie), dôležitý historický fakt Cirkvi, že synoda je štruktúra v dejinách, prostredníctvom ktorej hierarchia vedie Cirkev.”

Synoda o synodalite je zložená z hlasujúcich laikov a klerikov, čo je seizmická zmena, ktorá vyvolala veľa kritiky, že už nie je synodou biskupov. Vedúci predstavitelia synody vytrvalo uvádzali “spoločnú dôstojnosť krstu” ako dôvod, prečo sú na synode prítomní laickí a klerickí volitelia.

Čítajte: EXKLUZÍVNE:Bp. Schneider hovorí, že synoda o synodalite servíruje veriacim ‘duchovné jedy’

Zen však upozornil, že hoci by sa celá Cirkev mala angažovať v “misii evanjelizácie”, iba “hierarchia môže zabezpečiť smerovanie cesty Cirkvi’a chrániť obsah viery odovzdanej od apoštolov. Ježiš zveril Cirkev ‘apoštolskému kolégiu na čele s Petrom,’ a nástupcami apoštolov sú biskupi.”

Synoda’s viacročným procesom a rozsiahlym plánom zapojenia ľudí bola “bezprecedentná svojím rozsahom,” komentoval Zen.

Však vyjadril obavy ohľadom postupu:

Na kontinentálnej úrovni ústredný sekretariát jednoznačne vykonával prísnu kontrolu pomocou špecifických postupov: dôraz na zdieľanie a vyhýbanie sa diskusii. Nečakane sa rovnaký prístup použil aj na oficiálnej synode.

Zen sa pridal ku kardinálovi Gerhardovi Müllerovi a biskupovi Atanasiusovi Schneiderovi, ktorí kritizovali účasť laikov na hlasovaní a vyslovili zarážajúce tvrdenie, že “[o]zrejme cieľom tejto konferencie bolo zvrhnúť hierarchickú triedu Cirkvi a zaviesť demokratický systém.”

Čítajte: Kardinál Müller kritizuje ‘heretikov a globalistov’ na synode, potvrdzuje ‘Boh nikdy nepožehnáva hriech’

“Pápež má právo zvolať akékoľvek poradné stretnutie, ale Synoda biskupov, ktorej priekopníkom bol pápež Pavol VI. bola špeciálne navrhnutá tak, aby pápež mohol vypočuť názory svojich bratov biskupov,” dodal. “S ‘ne biskupmi, ktorí hlasovali spoločne, to už nebola synoda biskupov.”

Zen načrtol spôsob, ako by stretnutie mohlo byť verné identite synody, a vyjadril názor, že “by sa malo vrátiť k spôsobu, ktorý bol v čase vzniku synody a ktorý dlhé roky dobre fungoval: teda nechať biskupov viesť, diskutovať a hlasovať a predložiť ich odporúčania pápežovi na posúdenie ako spolubratom biskupom.”

Vyzval svojich spolubratov biskupov, aby “bojovali za väčšiu moc a aspoň zabránili tomu, aby s nimi nehlasovali biskupi.”

Blahoželanie osobám rovnakého pohlavia

Zen podrobil kritike najmä kardinála Jeana-Clauda Hollericha, SJ. – generálneho relátora 16. riadneho generálneho zhromaždenia biskupskej synody; kardinála Maria Grecha – generálneho sekretára generálneho sekretariátu synody; a kardinála Victora Manuela Fernándeza – prefekta dikastéria pre náuku viery:

Od začiatku tejto synody dvaja kardináli, ktorí viedli zhromaždenie, a pápežom’menovaný šéf doktrinálneho úradu nezdôrazňovali zachovanie viery, ale kládli dôraz na uskutočnenie zmien najmä v operačnej štruktúre Cirkvi a jej etickom učení; a na etické zdôvodnenie “sexu,” najmä pokiaľ ide o homosexuálne vzťahy.

Zen sa odvolal na známu Dubianu, ktorú vydal spolu s ďalšími štyrmi kardinálmi minulý rok a ktorá sa okrem iného týkala témy “požehnania”osôb rovnakého pohlavia.”Pápež’v rozsiahlej odpovedi schválil “požehnanie” osôb rovnakého pohlavia v niektorých prípadoch, prišla len o deň neskôr – čo podnietilo Zen minulý rok naznačil, že bola vopred napísaná vedením synody.

Toto obvinenie zopakoval aj vo svojej novej eseji: “Odpoveď nemohol v ten deň napísať sám pápež. Zjavne ju pripravila osoba zodpovedná za konferenciu, aby podporila svoje argumenty za zmenu cirkevného’učenia.”

Zánik musí byť vyriešený pre budúcnosť Cirkvi

Zen bol vedúcim kritikom Fiducia Supplicans a vyzval jej autora, kardinála Fernándeza, aby odstúpil, pričom upozornil, že je “heréza, keď nazývate hriech ako niečo dobré.”

František a Fernández vyhlásili, že dokument nie je predmetom ďalšej diskusie, čo teraz Zen štylizoval ako “hrubý čin, ktorý neumožňuje biskupom o ňom diskutovať, a ‘dospeli k záveru v tejto otázke.”

Podčiarkol “veľký rozkol v Cirkvi a chaos medzi veriacimi” po zverejnení dokumentu”v decembri minulého roka. “To bolo v dejinách Cirkvi zriedkavé,” povedal a dodal, že hoci “pápež a Kongregácia pre náuku viery vyjadrili ‘pochopenie’ tvárou v tvár tejto situácii,” dokument nestiahli.

“Bude sa o tejto otázke diskutovať na stretnutí v roku 2024?"” opýtal sa.

Čítajte: Kardinál Zen varuje pred pro-LGBT synodou ‘agenda,’ ‘veľký zmätok’ spôsobený Fiduciou Supplicans

Zen vyzval svojich bratov biskupov, aby presvedčili pápeža, aby nezavádzal Fiduciu Supplicans, a varoval, že ak sa táto otázka “nevyrieši na zasadnutí [Synody 2024], budúcnosť Cirkvi bude veľmi neistá”:

Myslel som si, že aspoň otázka požehnania partnerstiev osôb rovnakého pohlavia by mala byť ušetrená nekonečných diskusií. Dúfam, že biskupi presvedčia pápeža, aby rozhodol o odložení realizácie tohto vyhlásenia sine die (na neurčito). Ježiš povedal Petrovi: “Tu aliquando conversus, confirma fratres tuos” [“ty, raz obrátený, utvrdzuj svojich bratov,” nie] Až to dôkladne zváži, utvrdzuj svojich bratov.

Ak sa táto otázka na stretnutí nevyrieši, budúcnosť Cirkvi bude veľmi neistá, pretože niektorí priatelia patriarchu a pápeža, ktorí trvajú na zmene cirkevných tradícií, naďalej intenzívne presadzujú svoje plány.

Odsúdil LGBT loby, ktoré podľa jeho slov “aktívne presadzuje svoje plány mimo auly zhromaždenia, kým zhromaždenie zasadá,” čoho dôkazom sú nedávne podujatia, ktoré organizoval otec James Martin a New Ways Ministry.

“Znepokojujúce je, že aj tí takzvaní ‘noví pastieri’, ktorí obhajujú zmenu pohlavia, boli v posledných dňoch pápežom vrelo prijatí,” pokračoval Zen, pričom priamo narážal na pápežskú audienciu New Ways Ministry’minulý víkend.

Synoda rozdelí Cirkev?"

Členovia synody v súčasnosti diskutujú o tom, či majú miestnym biskupským’konferenciám poskytnúť väčšiu autonómiu, vrátane toho, či majú mať možnosť rozhodovať o doktríne na miestnej úrovni. Táto otázka sa vraj dočkala v synodálnej sieni odozvy, ale ešte sa uvidí, čo záverečný dokument odporučí pápežovi.

Čítajte: Návrh synody by mohol dať ‘doktrinálnu autoritu’ miestnym biskupom’ konferenciám

Pozorujúc na toto zameranie a samotnú synodalitu, Zen povedal, že “sa to rovná diskusii o tom, či by laici mali mať viac práv ‘zdieľať’ povinnosti hierarchických ‘pastierov.’”

“Ak zástancovia tejto zmeny nedokážu získať celú Cirkev, budú bojovať za rozmanitosť medzi miestnymi cirkvami?”položil otázku.

Budú mať jednotlivé biskupské”konferencie nezávislý postoj k otázkam viery? Je to desivá perspektíva. Ak sa táto myšlienka podarí, už nebudeme katolíci (Anglikánska cirkev v Londýne schválila manželstvá osôb rovnakého pohlavia a ich stúpenci sa stali menšinou, ktorá tvorí menej ako 20 % celosvetovej anglikánskej cirkvi. Nemôžeme byť ostražití?)

Kardinál na záver odporučil svojim čitateľom, aby sa nestrachovali, ale obrátili sa k modlitbe a pokániu podľa nadčasového zvyku Cirkvi:

Je zbytočné, aby sme sa kvôli týmto problémom znepokojovali. Pôst, modlitba (najmä ruženec)! Nikdy nesmieme zúfať.

Úplné spravodajstvo zo synody o synodalite nájdete na tento odkaz tu na LifeSiteNews, a na Účet X vatikánskeho korešpondenta LifeSite’.

RELEVANTNÉ

Kardinál Zen o homosexuálnych ‘zväzkoch’: Nazývanie ‘hriechu ako niečoho dobrého’ je ‘heréza’

Pápež vyzval k schváleniu ‘zmeny pohlavia’ počas stretnutia s Ministerstvom nových ciest