Shutterstock_2408733423-810x500.jpg

Právnická skupina varuje, že Trudeauov zákon o online škodách "vyzbrojí" súdy proti Kanaďanom

10
Kultúra smrti

Kanadčania: Pošlite naliehavú správu zákonodarcom s výzvou, aby zastavili Trudeauov zákon ‘Online Harms Act’

Kanadská právnická skupina varovala, že návrh zákona liberálnej vlády, ktorý sa snaží ešte viac obmedziť online prejavy, “vyzbrojí národné súdy v prospech vládnucej federálnej strany a neurobí nič iné, len vytvorí atmosféru “strachu.”  

Varuje pred tým právnická skupina The Democracy Fund (TDF) orientovaná na slobodu, ktorá zverejnila 26-stranový právny spis, v ktorom rozoberá, aký nebezpečný je vládny návrh zákona o ”online škodách”alebo návrh zákona C-63. 

“V minulosti bola moc cenzurovať zbraňou autoritárskych režimov. Táto moc sa nevyhnutne rozširuje a nakoniec eliminuje občiansky proces, ktorým sa spoločnosť prispôsobuje a napreduje,”poznamenala TDF v právnom dokumente. 

TDF uviedla, že nemá “dôvod veriť, že sa tak nestane v Kanade.”

“Nezníži sa tým sociálny konflikt. Práve naopak: je pravdepodobné, že sa problém sociálnych konfliktov ešte viac prehĺbi, súdy a tribunál pre ľudské práva sa stanú zbraňou na politické účely a do online sociálneho prostredia sa vnesie strach,”poznamenala TDF. 

TDF tvrdila, že akokoľvek “môžu byť prejavy nenávistných postojov znepokojujúce”, vláda by mala tieto otázky riešiť prostredníctvom “otvoreného dialógu a vzdelávania.”

Zákon C-63bol predstavený liberálnym ministrom spravodlivosti Arifom Viranim v Dolnej snemovni vo februári a bol okamžite odsúdili ústavní experti ako problematický.  

LifeSiteNews informoval, ako Konzervatívna strana varovala, že návrh zákona je taký chybný, že ho nikdy nebude možné presadiť, ani vyjsť najavo pred ďalšími voľbami.  

Zákon požaduje vytvorenie Komisie pre digitálnu bezpečnosť, ombudsmana pre digitálnu bezpečnosť a Úradu pre digitálnu bezpečnosť, ktorých úlohou bude dohliadať na internetový obsah. Jeho “časť o nenávistných prejavoch” je sprevádzaná širokými definíciami, prísnymi trestami a pochybnými taktikami, vrátane vynášania preventívnych rozsudkov proti ľuďom, ak existuje obava, že v budúcnosti pravdepodobne spáchajú čin “nenávisti”.  

Podrobnosti novej legislatívy tiež ukazujú, že návrh zákona by mohol viesť k tomu, že viac ľudí bude doživotne uväznených za “zločiny z nenávisti” alebo pokutovaných 50 000 dolármi a uväznených za príspevky, ktoré vláda definuje ako “nenávistné prejavy” na základe pohlavia, rasy alebo iných kategórií.  

Kanaďania: Pošlite naliehavý odkaz zákonodarcom s výzvou, aby zastavili Trudeau’‘Online Harms Act’