shutterstock_2279964577-e1729274112225-810x500.jpg

Ľavicový starosta Varšavy zakázal každoročný pochod na Deň nezávislosti Poľska

8
Kultúra smrti

 14. októbra sa primátor Varšavy Rafał Trzaskowski rozhodol zakázať Pochod nezávislosti a päť ďalších zhromaždení, o ktoré požiadalo poľské združenie Pochod nezávislosti na október a november.

Pochod nezávislosti je rozsiahly pochod poľských vlastencov, ktorý sa koná každý rok v Deň nezávislosti Poľska, 11. novembra. Je známy v celej Európe a priťahuje vlastencov aj z iných európskych krajín. Charakter masovej demonštrácie otvorenej pre rôzne vlastenecké kruhy nadobudol v roku 2010, keď sa poľská krajná ľavica pokúsila zakázať malý pochod organizovaný poľskými nacionalistami.

Tento rok, po návrate Donalda Tuska k moci, za ktorého vlády do roku 2014 každoročne dochádzalo k provokáciám a stretom na Pochode nezávislosti, Združenie Pochod nezávislosti oznámilo mestským úradom ďalšie zhromaždenia. Primátor Varšavy Rafał Trzaskowski nezverejnil informácie o žiadnom zo zhromaždení vo verejnom informačnom bulletine, čo znamená, že nebolo isté, či sa demonštrácie môžu uskutočniť. Organizátori pochodu sa chceli vyhnúť situácii, že by iní naplánovali zhromaždenie v rovnakom čase a na rovnakom mieste, aby zabránili účastníkom pochodu prechádzať ulicami Varšavy.

PREHLIADKA: Tu’je to, čo vám mainstreamové médiá nie’povedia o poľskom pochode pri príležitosti Dňa nezávislosti

Podľa Rafał Trzaskowského však boli žiadosti združenia Pochod nezávislosti zamerané na získanie “výhody” oproti iným zhromaždeniam, ktoré by sa v tom čase potenciálne mohli konať vo Varšave, a to by “obmedzilo ústavnú slobodu” organizátorov týchto demonštrácií. Pochod nezávislosti by údajne viedol aj k “ochromeniu dopravy” a vytvoril by “reálnu hrozbu pre bezpečnosť ľudí v iných oblastiach a štvrtiach Varšavy.” Primátor tiež uviedol, že “konanie týchto zhromaždení spôsobom, ktorý uvádza organizátor, by mohlo vo významnej miere ohroziť život alebo zdravie ľudí alebo majetok.” Podľa jeho názoru v predchádzajúcich rokoch údajne dochádzalo k “hromadnému porušovaniu právneho poriadku” (v súvislosti s pochodom).

Inštitút Ordo Iuris v žalobe podanej na okresný súd vo Varšave uviedol, že primátor Trzaskowski v rozpore s predpismi v skutočnosti neumožnil združeniu účasť na správnom konaní. V sťažnosti sa spresňuje, že mestská samospráva počas vyšetrovania obmedzila svoju činnosť na&nbspzber informácií od náčelníka polície hlavného mesta, náčelníka varšavského mestského hasičského zboru, riaditeľa regionálnej záchrannej dopravnej stanice MEDITRANS a riaditeľa mestského dopravného úradu.

Trzaskowski neinformoval Združenie Pochod nezávislosti o svojom zámere ukončiť vyšetrovanie a zabránil mu brániť svoje stanovisko a odvolávať sa na stanoviská záchranných a dopravných orgánov. Okrem toho primátor neuskutočnil správne konanie v tejto veci. Počas takéhoto vypočutia mohli príslušné orgány objasniť všetky pochybnosti. Združenie tak okrem iného nemohlo vysvetliť, prečo požiadalo o šesť rôznych demonštrácií, aké bezpečnostné opatrenia plánuje počas týchto demonštrácií použiť a aké trasy budú viesť mestom.

Podľa inštitútu Ordo Iuris je konanie primátora Varšavy nezlučiteľné s ústavným právom na zhromažďovanie. Primátor Trzaskowski sa svojím konaním dopúšťa diskriminácie na základe svetonázoru a politických názorov a porušuje právo na rovnaké zaobchádzanie s organizátormi a účastníkmi demonštrácií. Právnici z inštitútu Ordo Iuris sa snažili pripustiť dôkazy z výpovede predsedu združenia Pochod nezávislosti Bartosza Malewského, ako aj z výpovede primátora Varšavy Rafał Trzaskowského. Súd však na oba návrhy neprihliadol, pretože ich považoval za irelevantné pre výsledok prípadu. Právnici tiež požadovali, aby súd vzal do úvahy početné tlačové materiály, v ktorých sa uvádza bezpečný priebeh Pochodu nezávislosti v predchádzajúcich rokoch, ako aj pozitívne hodnotenia bezpečnosti a pokojného charakteru podujatia zo strany varšavskej polície a primátora.

Advokáti združenia’tiež pripomenuli rozsudok varšavského okresného súdu z 8. novembra 2018, v ktorom sa uvádza, že “vydanie zákazu zhromaždenia nemôže byť založené len na domnienkach alebo špekuláciách a nemôže byť založené na tom, že orgán vydávajúci zákaz zhromaždenia neakceptuje názory organizátorov pochodu.” V tom čase sa primátor Varšavy snažil zhromaždeniu Pochodu nezávislosti zabrániť. Ordo Iuris tiež zdôrazňuje, že Pochod nezávislosti úspešne prechádza ulicami Varšavy od roku 2010, pričom združenie ho organizuje od roku 2012. Podujatie nikdy nebolo zakázané na základe toho, čo teraz tvrdí primátor Trzaskowski. Okrem toho, ako uvádza Ordo Iuris, organizátori každoročne vykonávajú a zlepšujú opatrenia na primerané zabezpečenie demonštrácie. Združenie však nemôže niesť zodpovednosť za konanie osôb, ktoré prídu na zhromaždenie s cieľom neznámym organizátorom, rovnako ako nemôže niesť zodpovednosť za konanie protidemonštrantov, ktorých cieľom je narušiť, prerušiť alebo zablokovať pochod.

Okresný súd vo Varšave napriek tomu žalobu zamietol. Rozhodnutie vydala sudkyňa Sylwia Urbańska, predsedníčka druhého občianskoprávneho oddelenia varšavského okresného súdu. V minulosti podpísala odvolania, ktoré presadzovalo Združenie poľských sudcov Iustitia, vrátane odvolania na obnovenie funkcie sudcu Igora Tuleju. Ten je jedným z&nbsppoľských aktivistických sudcov podporovaných združením Iustitia a&nbspznámych zneužívaním mechanizmu prejudiciálnych otázok Európskej únie s cieľom dosiahnuť zrušenie poľských súdnych reforiem Súdnym dvorom Európskej únie. Stalo sa tak v čase, keď mala predchádzajúca vládnuca koalícia v Sejme väčšinu.

Čítajte: Poľskí futbaloví fanúšikovia, politickí lídri protestujú proti varšavskému primátorovi’zákazu krížov na radnici

Toto je posledné opatrenie proeurópskych, liberálnych poľských orgánov proti Pochodu nezávislosti za posledné mesiace. Predtým Mazovské vojvodstvo, v ktorom leží mesto Varšava, dvakrát odmietlo udeliť Pochodu štatút opakovaného zhromaždenia, čo by primátorovi sťažilo vydanie zákazu. Potom začiatkom septembra na príkaz prokuratúry’polícia násilne vstúpila do sídla združenia a zrekvírovala množstvo dokumentov a elektronického vybavenia. Zámienkou pre konanie služieb’bolo údajné vydanie trestných vyhrážok zo strany neznámeho účastníka demonštrácie v roku 2018, na ktorej sa zišlo približne 200 000 poľských vlastencov pri príležitosti stého výročia znovuzískania nezávislosti Poľska’

Tento článok sa prvýkrát objavil na stránke Ordo Iuris’ v anglickom jazyku. Upravené a opätovne publikované so súhlasom autora.