Untitled-57-810x500.png

Odpoveď Elona Muska na otázku preživšieho potratu ukazuje, že nie je úplne za život

9
Kultúra života

Počas kampane Donalda Trumpa v Pittsburghu počas uplynulého víkendu Elon Musk predniesol poznámky o potratoch a rodinnom živote, ktoré pravdepodobne spôsobia frustráciu, ale aj radosť liberálov a konzervatívcov.  

Musk sa podelil o svoje názory na potraty, ktoré označil za “azda najkontroverznejšiu tému”, po tom, čo sa ho mladá žena, ktorá sa označila za osobu, ktorá prežila potrat, opýtala, či by zvážil verejnú podporu hnutia za život. 

Žena, ktorá neuviedla svoje meno (presuňte na 39:10 minútu tu a pozrite si ich interakciu v plnom znení), začala tým, že podobne ako Trump, aj ona prežila “pokus o atentát.” 

Po tom, čo táto poznámka upútala Muskovu pozornosť, pokračovala: “Moji rodičia si najali nájomného vraha, inak známeho ako potratový lekár, aby sa ma pokúsil zabiť, keď som bola v maternici.” 

Na čo Musk odpovedal: “wow.” 

“Ale bol hrozný vo svojej práci a ja som prežila a som tu,” pokračovala, pričom v tom momente začal dav aj Musk tlieskať. Viditeľne dojatá žena sa potom rozplakala.  

“Som’rád, že ste’tu,” povedal Musk. 

Žena pokračovala poznámkou, že je “veľmi pro-life”, ale že by podporila obranu nenarodených detí bez ohľadu na vlastné skúsenosti, pretože na to má morálne a logické dôvody. 

Potom sa Muska spýtala: “Viem, že ste racionálny človek a ste za ľudskosť a chcem sa len opýtať, či by ste niekedy neuvažovali o verejnej podpore hnutia za život?”  

Musk odpovedal tak, že najprv poznamenal, že Trump “sa veľmi jasne vyjadril, že bude vetovať celoštátny zákaz potratov.”Potom povedal, že “na túto otázku neexistuje odpoveď, ktorá by neurazila určitý počet ľudí.”  

Pokračoval tvrdením, že “ak dieťa môže prežiť mimo maternice, nemôže byť potratené … Ak je v tehotenstve dostatočne ďaleko na to, aby prežilo mimo maternice, v tomto bode to nie je potrat, ale vražda.” 

Aj keď Muskove’komentáre určite obsahujú prvok odporu voči potratom, katolícke morálne učenie potvrdzuje, že potrat v akomkoľvek štádiu tehotenstva, či už ide o chemicky vyvolaný potrat vykonaný v priebehu niekoľkých dní tehotenstva alebo o chirurgický potrat vykonaný v okamihu pôrodu, je vraždou, pretože život sa začína počatím.  

Čo’viac, Inštitút Charlotte Lozierovej ukázal, že viac ako 90 % všetkých interrupcií v USA (čo je a približne 1 milión ročne) dochádzav prvom trimestri (13 týždňov). Hranica “životaschopnosti”, na ktorú sa odvoláva Musk, nastáva oveľa neskôr, okolo 22. týždňa.  

Centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) tiež odhadujú, že 50 000 interrupcií ročne sa uskutoční po 15. týždni a približne 10 000 po 20. týždni, čo je čas, keď sa interrupcia oficiálne považuje za “neskorý potrat.”Takže v zásade jediné, čo Musk hovorí, je, že je proti “neskorým potratom,” ktoré aj tak tvoria menej ako 1 % všetkých potratov. 

Musk zároveň nezabudol vyjadriť svoju silnú podporu rodinám. 

“Nie je nič krajšie, ako mať dieťa,” povedal. “V živote mám zo svojich detí väčšiu radosť ako z čohokoľvek iného. A to’vo všeobecnosti platí pre všetkých ľudí. V skutočnosti sme sa tak vyvinuli. Je to veľmi prirodzené, že budete milovať svoje deti. Takže v skutočnosti vás to, že máte dieťa, urobí šťastnejšími než čokoľvek iné vo vašom živote vôbec.” 

Takisto obvinil školy z toho, prečo sú interrupcie takou populárnou voľbou mladých žien.  

“Súčasťou tohto problému je, že vzdelávací systém dievčatá a ženy desí a neúnavne im podsúva myšlienku, že otehotnieť znamená koniec života, akoby vaša kariéra bola mŕtva — budete’vylúčená zo spoločnosti,” povedal. 

“Keď mladým dievčatám vštepujete hrôzu, že otehotnieť je to najhoršie, čo sa môže stať … predstava, že nebudú môcť ísť na potrat …, je desivá a nebudú voliť žiadneho kandidáta, ktorý by im v podstate mohol zabrániť, aby naň išli.” 

Ak nič iné, Muskova’odpoveď odráža celkovo jedinečné (zvláštne?) zmýšľanie, ktoré má v širokom spektre otázok. Koniec koncov, je to človek, ktorý je posadnutý umelou inteligenciou a verí, že ľudia by sa mali stať “medziplanetárnymi” a jedného dňa žiť na Marse. Vyjadril sa však aj o potrebe mať veľké rodiny a povedal, že je “kultúrny kresťan” a že učenie Ježiša Krista”je “dobré a múdre.”  

Možno sa s našimi modlitbami Mr. Musk konečne prijme kresťanskú vieru, a tým zaujme plnší pro-life postoj k potratom, aby jedného dňa mohol povedať publiku, že dieťa, ktoré bolo počaté v matkinom’lone, nemôže byť potratené, pretože takýto čin je samotnou vraždou.