Screen-Shot-2024-10-18-at-19.32.15-e1729517137522-810x500.png

Synoda teraz diskutuje o návrhu konečného dokumentu pred jeho sobotňajším zverejnením

24
Kultúra života

Účastníci synody teraz diskutujú o tom, čo sa stane záverečným dokumentom synody o synodalite, a skúmajú návrh, ku ktorému budú prijaté pozmeňujúce a doplňujúce návrhy a ktorý bude v sobotu zverejnený.

Celý záverečný týždeň zasadania Synody o synodalite 2024 je venovaný veľmi očakávanému dokumentu, ktorý vznikne 26. októbra ako vyvrcholenie procesu, ktorý sa začal v roku 2021.

Dr. Paolo Ruffini, vedúci dikastéria pre komunikáciu a informačnej komisie Synody’21. októbra informoval novinársky zbor, že návrh dokumentu bol napísaný. Oznámil, že synoda a Cirkev sa nachádzajú v “zásadnom” momente.

Návrh textu bol napísaný v taliančine, a hoci budú pravdepodobne vyhotovené preklady pre rôzne jazykové skupiny synody, referenčným textom bude taliansky originál.

Od dnešného rána už všetci na synode dostali kópiu návrhu. Musí však zostať prísne dôverný, “aby sa zachovala otvorená diskusia” o jeho obsahu, bolo povedané vatikánskym novinárom.

Vedenie Synody kládlo veľký dôraz na zachovanie “ústupového” štýlu práce tento týždeň, keď sa pracuje na záverečnom dokumente.

Kardinál Mario Grech, predseda Generálneho sekretariátu Biskupskej synody, opätovne zdôraznil neustály odkaz, že Synoda nie je parlamentným zhromaždením. Namiesto toho povedal, že synoda a Cirkev, “ako v nepretržitom letničnom období – musia ‘viesť dialóg’ s Duchom Svätým, nechať sa ním osvietiť a čakať na to ‘preliatie’, ktoré je znakom jeho zásahu.”

Ak sa bude praktizovať toľko propagovaný synodálny štýl počúvania “hlasu Ducha”, povedal Grech, “potom budeme schopní identifikovať nové cesty a ‘ako pútnici nádeje pokračujme v napredovaní po synodálnej ceste smerom k tým, ktorí ešte stále čakajú na ohlasovanie radostnej zvesti spásy!’”

PREČÍTAJTE SI: Významný taliansky kňaz vo virálnej kázni tvrdí, že František nie je pápež

Svoje obvinenie účastníkom synody na začiatku záverečného týždňa predniesol aj dezignovaný kardinál Timothy Radcliffe O.P., ktorý sa inšpiroval kontroverznými teológmi Yvesom Congarom a Henrim du Lubacom.

Congara Vatikán za pápeža Pia XII. v 50. rokoch 20. storočia cenzuroval po vydaní jeho knihy Pravdivá a nepravdivá reforma v Cirkvi. “V hĺbke tejto krízy,”povedal Radcliffe o Congarovi,“si do svojho denníka napísal, že jedinou odpoveďou na toto prenasledovanie je ‘hovoriť pravdu. Rozvážne, bez provokácie a zbytočného škandálu. Ale zostať – a čoraz viac – autentickým a čistým svedkom toho, čo je pravdivé.’”

Radcliffe vyzval synodu, aby sa “nebála nesúhlasu, lebo v nej pôsobí Duch Svätý.”

Kontroverzný dominikánsky kazateľ tiež vyzval, aby tí, ktorí môžu byť “sklamaní” zo synodálneho dokumentu, dôverovali v Božie”vedenie procesu. Následne uviedol, že v čase, keď sa vyjadroval, dokument nečítal.

“Často nemôžeme mať predstavu o tom, ako v našich životoch pôsobí Božia’prozreteľnosť,” povedal. “Robíme to, čo považujeme za správne, a ostatné je v rukách Pána. Toto je len jedna synoda. Budú aj ďalšie. Nemusíme urobiť všetko, len sa pokúsiť urobiť ďalší krok.”

Pri príhovore k zhromaždeným novinárom Radcliffe povedal, že “skutočne radikálnou výzvou tohto dokumentu a tejto synody je, ako môžeme byť spolu novým spôsobom.”

Zopakoval nádej vedenia synody’na novo modelovanú Cirkev a povedal, že musíme počkať “na to, ako [záverečný] dokument vyvolá nové spôsoby, ako byť Cirkvou, v ktorej sa oveľa hlbšie vzťahujeme jeden k druhému v Kristovi a s Kristom oveľa hlbšie navzájom.”

PREČÍTAJTE SI: Otázka, ktorú si každý’kladie: Je František pápežom?