euthanasia_canada-e1702988076718-810x500.jpg

Interné dokumenty ukazujú, že Kanaďania sa rozhodujú pre eutanáziu z dôvodu chudoby a osamelosti

0
Kultúra smrti

Interné informácie odhalili, že kanadskí lekári spochybňujú morálnosť eutanázie zraniteľných a chudobných pacientov, ktorí si volia smrť nielen kvôli chorobe, ale aj kvôli chudobe a osamelosti.   

Podľa interných informácií, ktoré 16. októbra zverejnila agentúra Associated Press, sú chudoba a osamelosť dva populárne dôvody voľby eutanázie v Ontáriu, najľudnatejšej kanadskej provincii, čo je fenomén, kvôli ktorému sa lekári zaoberajú morálnosťou tejto smrteľnej praktiky.

“Na súkromných fórach lekári a zdravotné sestry vyjadrili hlboký nesúhlas s ukončením života zraniteľných ľudí, ktorých smrti sa dalo vyhnúť,” uvádza sa v správe. 

Kanada má jeden z najpovolanejších programov eutanázie na svete, eufemisticky nazývaný “Lekárska pomoc pri umieraní.” Prvýkrát zavedený v roku 2016, MAiD bol spočiatku dostupný len pre nevyliečiteľne chorých. V roku 2021 však vláda premiéra Justina Trudeaua’rozšírila túto smrteľne nebezpečnú prax tak, aby bola dostupná aj pre tých, ktorým nehrozí smrť, ale trpia chronickým ochorením. Stojí za zmienku, že bez ohľadu na to, či je niekto nevyliečiteľne chorý alebo len chronicky chorý, je vážne nemorálne úmyselne zabiť ľudskú osobu, čo je pravda neomylne potvrdená Katolíckou cirkvou.  

Asociated Press vo svojej správe odhalila, že z interných informácií vyplýva, že toto rozšírenie MAiD v roku 2021 viedlo k tomu, že značný počet ľudí v najchudobnejších oblastiach Ontária’hľadá MAiD, keď by ich bolesti mohli zmierniť “peniaze, primerané bývanie alebo sociálne kontakty.”  

Kým pro-eutanáziu podporujúci prezident Asociácie pre dôstojné umieranie dr. Konia Troutonová ubezpečila agentúru AP, že usmrtenie pacientov len z dôvodu zraniteľnosti alebo finančných dôvodov je “úplne zakázané,”naďalej platí, že samotní pacienti trpiaci týmito stavmi to zohľadňujú, keď sa rozhodujú pre smrť. 

V jednom prípade lekár účastníkom fóra povedal, že robotník v strednom veku, ktorého zranenia členka a chrbta mu znemožnili pracovať, cíti, že vláda’ho nedostatočne podporuje, “a tak (mu) nezostáva nič iné, len sa rozhodnúť pre MAiD.”  

Aj keď mal tento muž nárok na MAiD podľa súčasného zákona, lekár váhal s jeho eutanáziou, keďže ako kľúčový faktor svojej žiadosti uviedol znížené platby od vlády.   

V inom prípade lekár prezradil, že pacient s vážnym pľúcnym ochorením žiadal o MAiD “najmä preto, že je bezdomovec, má dlhy a neznáša myšlienku na (dlhodobú) starostlivosť akéhokoľvek druhu.” 

Ak lekár váhal, niektorí na fóre ho povzbudzovali, aby muža eutanazoval, tvrdiac, že “pohľad na stenu alebo strop čakajúci na kŕmenie … na výmenu plienok” je dostatočne bolestivý. Lekár nakoniec súhlasil s eutanáziou svojho pacienta.   

Dalšími prípadmi bola obézna žena, ktorá sa označila za “zbytočné telo zaberajúce miesto,” čo podľa jedného z lekárov spĺňalo požiadavky na MAiD, keďže obezita je “zdravotný stav, ktorý je skutočne ťažký a nenapraviteľný.” 

V inom prípade 80-ročná žena, ktorá potrebovala dialýzu, požiadala o MAiD po tom, ako v priebehu šiestich týždňov prišla o manžela, súrodenca a mačku. Niektorí lekári tvrdili, že strata manžela by jej spôsobila neznesiteľnú bolesť, zatiaľ čo iní odporúčali smútočné poradenstvo.    

V Ontáriu sa celkovo 116 zo 4 528 úmrtí na eutanáziu v roku 2023 týkalo netermínových pacientov, pričom mnohí z usmrtených boli z chudobných komunít.   

Údaje hlavného koronera Ontária z roku 2023 odhalili, že viac ako tri štvrtiny osôb, ktoré boli eutanázované, keď ich smrť nebola bezprostredná, si pred smrťou vyžadovali podporu zdravotne postihnutých.  

Podobne, takmer 29 % usmrtených, keď neboli nevyliečiteľne chorí, žilo v najchudobnejších častiach Ontária, zatiaľ čo v týchto oblastiach žije len 20 % celkovej populácie provincie’. 

Ak sa zdalo, že niektorí lekári nemajú takmer žiadne výčitky svedomia pri zabíjaní ontarijských’zraniteľných, iní spochybňovali morálnosť zabíjania svojich pacientov namiesto toho, aby ponúkli skutočnú starostlivosť tým, ktorí ju potrebujú.   

“Nechcem, aby sa (eutanázia) stala riešením každého druhu utrpenia tam vonku,”napísal jeden lekár na fóre.  

“Mám veľký odpor k myšlienke, aby sa MAiD riadila sociálnymi okolnosťami,”priznal ďalší. “Ani ja nemám’dobré riešenie sociálnej núdze, takže sa cítim dosť zbytočne, keď dostávam takéto žiadosti.” 

Ak niektorí lekári uprednostňujú starostlivosť o pacientov pred MAiD, Trudeau a jeho vláda majú pracovali na trinásťnásobnom rozšírení MAiD od jej legalizácie, čím sa stala najrýchlejšie rastúcim programom eutanázie na svete.  

V súčasnosti sa čakacie doby na poskytnutie starostlivosti v Kanade zvýšili na priemerných 27,7 týždňa, čo vedie niektorých Kanaďanov k zúfalstvu a namiesto čakania na pomoc sa rozhodnú pre eutanáziu. Chorí a starší Kanaďania, ktorí odmietli ukončiť svoj život prostredníctvom MAiD, zároveň uviedli, že ich poskytovatelia nazvali “sebeckými”. 

Najnovšie správy ukazujú, že MAiD je šiestou najčastejšou príčinou smrti v Kanade. Nebola však uvedená v zozname štatistického úradu Statistics Canada’s 10 hlavných príčin úmrtí od roku 2019 do roku 2022.  

Na otázku, prečo bola MAiD vynechaná zo zoznamu, agentúra odpovedala, že to zaznamenáva choroby, ktoré viedli Kanaďanov k rozhodnutiu ukončiť svoj život prostredníctvom eutanázie, nie skutočnú príčinu smrti, ako hlavnú príčinu smrti.  

Podľa údajov Health Canada v roku 2022 13 241 Kanaďanov zomrelo prostredníctvom smrtiacich injekcií MAiD. To predstavuje 4,1 percenta všetkých úmrtí v krajine za tento rok, čo je 31,2-percentný nárast oproti roku 2021.