Radcliffe-2-810x500.jpg

Otec Radcliffe popiera, že by napísal článok, v ktorom by africké odmietanie "požehnania" pre osoby rovnakého pohlavia spájal so zahraničnými peniazmi

12
Neutral

Predseda Konferencie afrických biskupov dnes pre LifeSiteNews uviedol, že páter Timothy Radcliffe poprel, že by bol autorom článku, v ktorom naznačoval, že odmietnutie Fiducia Supplicans v Afrike bolo spôsobené vplyvom zahraničných peňazí.

Kardinál Fridolin Ambongo dnes na tlačovom brífingu k synode o synodalite na otázku tohto korešpondenta zvážnel kontroverzný článok, ktorý bol nedávno uverejnený v L’Osservatore Romano - denníku, ktorý vlastní Vatikán.

Článok s názvom “Duch synody a ekleziológia klobúkov,” bol pripísaný otcovi Timothy Radcliffovi, O.P., pričom na konci článku sa nachádzalo jeho meno.

Článok z 12. októbra, napísaný do značnej miery v Radcliffeho’štýle, obsahoval priamu zmienku o afrických biskupoch’ rozšírenom odmietaní Fiducia Suplikánov’ propagácie “požehnania rovnakého pohlavia.” [Článok bol prvýkrát zverejnený v angličtine v The Tablet v apríli]

Dodal, že Ambongo – predseda Sympózia biskupských konferencií Afriky a Madagaskaru (SECAM)  –“vidí v tom [Fiducia Suplikáni] symptóm dekadentnej západnej kultúry.”

Článok ďalej tvrdí, že africkí biskupi’ odmietnutie Fiducia Supplicans spôsobili vonkajšie vplyvy a peniaze:

Ďalším problémom, ktorý vyvoláva Fiducia Supplicans je, že pred jej vydaním zrejme neprebehli žiadne konzultácie  dokonca ani s biskupmi či inými vatikánskymi úradmi  čo možno nie je práve dobrý príklad synodality. Africkí biskupi sú pod silným tlakom evanjelikov za americké peniaze, ruských pravoslávnych za ruské peniaze a moslimov za peniaze z bohatých krajín Perzského zálivu. S nimi sa malo diskutovať pred zverejnením vyhlásenia, nie po ňom. Nech už si o vyhlásení myslíme čokoľvek, keď čelíme napätiu a chceme ho prekonať, musíme sa všetci zamyslieť a vzájomne sa angažovať na hlbokej úrovni.

V tom čase správa o článku vyvolala medzi pozorovateľmi vlny, pričom mnohí boli šokovaní Radcliffovým’argumentom, keď africkí biskupi celkom jasne odmietli Fiducia Supplicans kvôli kultúrnym a náboženským obavám z jeho obsahu.

Ambongo však dnes tlmočil správu, že Radcliffe poprel, že by článok napísal.

Na otázku tohto korešpondenta v Ríme Ambongo povedal, že “je’dôležité veci objasniť, inak si ľudia môžu myslieť, že niečo skrývame. Prečítali sme si aj tento článok, v ktorom nás obviňujú, že sme prijali peniaze z Ruska, z krajín Perzského zálivu a zo Spojených štátov prostredníctvom letničných cirkví.”

Zľahčoval možnosť, že Radcliffe napísal tento text, a dodal, že Radcliffe potvrdil, že si ho prečítal až 21. októbra a bol “šokovaný” z obsahu, ktorý bol zverejnený pod jeho menom:

Ale my sme na synode a riadime sa učením otca Radcliffa a vôbec nepoznám, čo otec Radcliffe povedal v článku, ktorý spomínate.

Môžem vám povedať, že dnes za mnou prišiel o. Radcliffe ešte pred začiatkom, pretože aj on si článok prečítal len včera (21. 10.) a je šokovaný, že takéto veci mohli byť napísané a pripísané jemu.

Kardinál vyzval novinárov, aby si splnili svoju “povinnosť” a “objasnili veci,” a o článku L’Osservatore Romano dodal, že “páter Radcliffe nikdy tieto veci nepovedal a vôbec to nezodpovedá jeho osobnosti.”

“Ak by to povedal, alebo povedal tieto veci niekde inde, ale bol tam s nami a nikto sa necítil byť obvinený,” pokračoval Ambongo a dodal svoje uistenie, že “toto je niečo, čo je úplne nepravdivé; nemá to nič spoločné s tým, čo o. Radcliffe povedal. Radcliffe povedal.”

Významný kardinál, ktorý pôsobí aj ako člen rady kardinálov poradcov pápeža Františka’C9, naznačil, že článok bol zámerne zameraný na “vytvorenie incidentu.”

“Našťastie sa to nestalo,”povedal. “Páter Radcliffe nikdy nepovedal tieto veci a nezodpovedá to”jeho osobnosti. Nikto sa necítil byť obvinený. Je to absolútne nepravdivé.”

Ak je svedectvo, ktoré Radcliffe poskytol a ktoré Ambongo uviedol v tlači, pravdivé, mohlo by to znamenať, že niekomu zo Svätej stolice sa podarilo uverejniť článok vo vatikánskom denníku a nepravdivo ho pripísať Radcliffovi.

L’Osservatore Romano’s obsah starostlivo kurátorsky upravujú úradníci Svätej stolice a to, že sa stal takýto incident, by bolo prinajmenšom pozoruhodné.

V čase písania tohto článku zostáva článok na internete a nebolo poskytnuté žiadne vysvetlenie. Vzhľadom na to, že noviny denne uverejňujú aj zhrnutia tlačových brífingov synody – na ktorých dnes’Ambongo – urobil odhalenie, bude zaujímavé sledovať, či sa podniknú nejaké kroky.

Plné spravodajstvo zo synody o synodalite nájdete na tento odkaz tu na LifeSiteNews, a na stránke X účet vatikánskeho korešpondenta LifeSite’