Screen-Shot-2024-09-25-at-5.52.26-PM-810x500.png

Kardinál Burke označil politiku USA za "morálne odpornú" a povedal, že treba voliť tam, kde nájdeme "lúč nádeje

15
Kultúra života

Kardinál Raymond Leo Burke ponúkol rady katolíckym voličom a zároveň vyhlásil, že “súčasná situácia v národnej politike je morálne nechutná.” (Celé vyhlásenie nižšie.)

Kardinál Burke zverejnil svoje myšlienky s názvom “Morálne otázky o hlasovaní,” v utorok ráno na X (predtým Twitter). Jeho krátka esej sa začína úvahou, že obe americké politické strany presadzujú program, ktorý je v rozpore s morálnym zákonom a dôstojnosťou “nevinného a bezbranného ľudského života,” proti “integrite manželstva” a rodiny a proti “slobodnému vyznávaniu … náboženstva.” Katolícki voliči tak majú problém, ktorý Burke vyjadruje takto:

Ako môžeme byť pri plnení našej občianskej povinnosti voliť poslušní Božiemu zákonu vpísanému do našich sŕdc v súčasnej situácii žalostného morálneho, a teda aj kultúrneho úpadku a rozkladu[?]

Kardinál odporúča voličom, aby si prečítali jeho pastiersky list z roku 2004, “O našej občianskej zodpovednosti za spoločné dobro,” ale pridáva aj ďalšie návrhy vrátane modlitby a pôstu, uistenia sa, že tí, ktorých Američania volia, chápu, že to nie sú hlasy za ich “bezprávny” program, skúmania postojov týchto kandidátov, či v nich nenájdeme nejaké znamenie “že aspoň obmedzia zlo” a lúč nádeje.

Kardinál Burke neodporúča zdržať sa hlasovania, ak existuje čo i len najmenšia šanca, že kandidát zlepší život Američanov.

“[I]k existuje čo i len najmenší lúč nádeje na uskutočnenie nejakej zmeny s ohľadom na uskutočnenie ešte väčšej zmeny pre spoločné dobro, nie je správne, aby sme na tento lúč nádeje nereagovali,” píše kardinál.

“Iba ak žiadny kandidát neposkytuje ani lúč nádeje, že aspoň čiastočne poslúži spoločnému dobru, najmä v tom, čo sa týka ľudského života, manželstva a rodiny a praktizovania náboženstva, sme oprávnení vôbec nevoliť,” pokračuje.

“Áno, súčasná situácia v národnej politike je morálne nechutná, ale sme ľudia nádeje a nikdy sa nemôžeme vyhovárať na to, aby sme nepokračovali v každodennej práci a neusilovali sa o premenu nášho osobného života a o premenu našej národnej kultúry.”

Na záver kardinál pripomína svojim americkým čitateľom, že majú “ako občania povinnosť voliť.”

Kardinál Burke’nestranne šíri zdesenie nad protiživotnou politikou republikánskej aj demokratickej strany, čo je v kontraste s energickým vyhlásením arcibiskupa Carla Maria Viganaó’na podporu Donalda Trumpa, ktoré bolo tiež zverejnené dnes.

RELEVANTNÉ: Arcibiskup Viganò podporuje Trumpa, katolíkom hovorí, že zdržať sa ‘znamená spojiť sa s nepriateľom’

Morálne otázky týkajúce sa hlasovania

od kardinála Raymonda Burkeho

S blížiacim sa dňom volieb mnohí nastolili vážne morálne otázky týkajúce sa spôsobu hlasovania. Je smutné, že v našom veľkom národe čelíme situácii, v ktorej obe hlavné politické strany presadzujú určitý program, ktorý je v príkrom rozpore s najzákladnejšími princípmi morálneho zákona, program proti nedotknuteľnej dôstojnosti nevinného a bezbranného ľudského života, program proti celistvosti manželstva a jeho ovocia, rodiny, a program proti slobodnému vyznávaniu náboženských cností. Ako katolíci by sme mali mať jasno v tom, že morálny zákon je pre nás určite záväzný, ale rovnako je záväzný aj pre všetkých mužov a ženy, pretože ho do ľudského srdca vpísal Boh. Pre katolíkov, ako aj pre všetkých mužov a ženy dobrej vôle, je otázka: Ako môžeme byť pri plnení svojej občianskej povinnosti voliť poslušní Božiemu zákonu napísanému na našich srdciach v súčasnej situácii žalostného morálneho, a teda aj kultúrneho úpadku a rozkladu.

Pri pokuse odpovedať na otázku, ako voliť s dobrým svedomím, sa odvolávam na pastiersky list “O našej občianskej zodpovednosti za spoločné dobro,” ktorý som ako arcibiskup Saint Louis uverejnil 1. októbra 2004. PDF verzia Pastierskeho listu je dostupná na tomto odkaze:

O našej občianskej zodpovednosti za spoločné dobro

Pričom odporúčam preštudovať si Pastiersky list, ponúkam nasledujúce indície k otázke, ako voliť s morálnou integritou.

Dúfam, že uvedené indície vám pomôžu pri plnení vašej občianskej povinnosti voliť kandidátov, ktorí budú najviac podporovať spoločné dobro. Buďte si istí mojimi modlitbami za vás a vaše domovy.

Raymond Leo kardinál BURKE