shutterstock_2014383860-810x500.jpg

Austrálska kresťanská škola prinútila študenta odstrániť "urážlivý" náhrdelník s krížikom: správa

14
Kultúra smrti

Jednej študentke údajne prikázali odstrániť náhrdelník s krížikom na kresťanskej škole v Austrálii.

Začiatkom tohto mesiaca jedna zo študentiek 12. ročníka na Methodist Ladies College (MLC) v Melbourne uviedla pre denník Herald Sun, že jedna zo študentiek bola prinútená odložiť si náhrdelník s krížikom, pretože tvrdila, že by to mohlo uraziť ostatných študentov.

“Moja kamarátka mala na sebe krížik a v našej triede bolo ďalšie dievča, ktoré povedalo, že krížik sa jej zdá veľmi urážlivý, a tak jej učiteľka povedala, aby si ho dala dole,” povedala študentka pod podmienkou zachovania anonymity.

“Rodičia mojej kamarátky, ktorí sú veľmi nábožensky založení, sa snažili získať odpoveď od školy a bolo im povedané, že ‘to’nevyzerá dobre pre školu,'” prezradila.

“Toto má byť náboženská škola, ale oni počúvajú skôr názor menšiny ako hlavných veriacich študentov,” vyhlásila študentka.

Hovorca školy obhajoval ich rozhodnutie a tvrdil, že škola je “hlboko odhodlaná podporovať kultúru inklúzie, rešpektu a rozmanitosti.”

“Naše kresťanské dedičstvo slúži ako základ pre prijatie jednotlivcov všetkých vierovyznaní, kultúr a prostredí, pričom podporuje prostredie, v ktorom je každý študent podporovaný vo vyjadrovaní svojej identity a presvedčenia,” uviedol hovorca.

“Pokiaľ ide o náboženské šperky, ako sú napríklad náhrdelníky s krížikmi, College’uniformná politika podporuje jednotnú prezentáciu medzi študentmi a zároveň rešpektuje individuálne presvedčenie,” pokračoval hovorca.

Prestížna škola má prísne pravidlá pre uniformy, ktoré zakazujú make-up, šperky a nezviazané dlhé vlasy, a študenti údajne dostali pokyn nosiť dlhšie retiazky, aby krížik nebol viditeľný, čím bola porušená ich sloboda vyjadriť svoje kresťanské presvedčenie. 

Kým súkromná škola zakázala nosiť krížik, v roku 2022 melbournská súkromná škola sa dostala pod paľbu kritiky zo strany rodičov za to, že dovolila osemročnému žiakovi s pohlavným nezáujmom nosiť mačací chvost a chodiť po štyroch.

V poslednom čase sa kríže a iné kresťanské symboly čoraz viac cenzurujú vo verejnom prostredí. V roku 2019 vláda Quebecu prijalazákon, ktorý zakazuje štátnym zamestnancom zobrazovať náboženské symboly na svojej osobe počas práce.

Ako LifeSiteNews už skôr informoval, v máji 2023 premiér Justin Trudeau oznámil plány na zmenu dizajnu kanadskej koruny, ktorá sa nachádza na kráľovskom erbe, a to odstránením všetkých náboženských symbolov.

Odstraňovanie náboženských symbolov z verejných miest nie je nová prax. V komunistickom Rusku Jozef Stalin okrem zatvárania kostolov násilne odstránil všetky kríže a náboženské umenie zo škôl a vládnych úradov.