Untitled-copy-810x500.jpg

FOTOGRAFIE: Vyznávači latinskej omše putujú do Vatikánu na každoročnú medzinárodnú púť

13
Kultúra života

Na každoročnej medzinárodnej púti tradičnej omše sa dnes ulicami Ríma vydalo vyše tisíc ctiteľov tradičnej liturgie Katolíckej cirkvi, ktorá vyvrcholila slávnostným požehnaním Najsvätejšej sviatosti pri Oltárnej sviatosti na Petrovom stolci v Bazilike svätého Petra.

Púť Summorum Pontificum (alebo Ad Petri Sedem), ktorá sa koná už trinásty rok, priťahuje do Ríma účastníkov z celého sveta, aby “mali možnosť byť svedkami večnej mladosti tradičnej liturgie,”uvádza sa na webovej stránke skupiny.

Otvára sa slávnostnými nešporami v piatok večer v Bazilike sv. Márie mučeníkov – známejšej ako Panteón – viedol pútnikov v modlitbe švajčiarsky biskup Marian Eleganti, otvorený zástanca tradičnej liturgie Cirkvi a kritik prebiehajúcej synody o synodalite, ktorá sa zajtra končí svätou omšou pod vedením pápeža Františka vo Vatikáne.

Veselice v Panteóne. Kredit: Michael Haynes
Veselice v Panteóne. Kredit: Michael Haynes

Ráno sa účastníci zhromaždili pred Bazilikou svätých Celsa a Guiliana – ktorú spravuje tradičná kňazská skupina Inštitút Krista Kráľa Zvrchovaného kňaza – kde sa spoločne modlili ruženec v latinčine, univerzálnom jazyku Katolíckej cirkvi. Na záver ruženca boli vztýčené vlajky približne 95 krajín, ktoré reprezentujú svetové národy, v ktorých sa slávi tradičná latinská omša, aby sa začalo putovanie 1,7 km (niečo vyše 1 míle) smerom k Bazilike svätého Petra’.

Na čele “peregrinatio ad Petri Sedem” ­– alebo “púte k Petrovmu stolcu” – stál procesiový kríž a duchovenstvo, za ktorým nasledovali pútnici, ktorí po celý čas spievali radostné hymny oslavujúce Boha. Procesia najprv prešla okolo starobylej pevnosti Castel Sant’Angelo, ktorá v priebehu storočí hostila mnohých pápežov, a čoskoro sa pripojila k Via della Conciliazione, aby sa dostala do Baziliky svätého Petra’

Summorum 2024. Kredit: Michael Haynes
Summorum 2024. Kredit: Michael Haynes
Summorum 2024. Kredit: Michael Haynes

Pri príchode do Baziliky svätého Petra’sa pútnici zhromaždili okolo baldachýnu v strede baziliky, ktorý sa nachádza na hrobe rovnomenného apoštola.

Nemecký kardinál Gerhard Müller, emeritný prefekt Kongregácie pre náuku viery, viedol pútnikov pri slávnostnom vyznaní viery pred uctením si relikvií svätého Petra. Potom Müller prešiel k oltáru Petrovho stolca, aby viedol zhromaždených k požehnaniu Najsvätejšej sviatosti.

Summorum 2024. Kredit: Michael Haynes
Summorum 2024. Kredit: Michael Haynes
Summorum 2024. Kredit: Michael Haynes
Summorum 2024. Kredit: Michael Haynes

V minulých rokoch púť vrcholila svätou omšou v pápežskej bazilike, ale vlani bolo povolenie sláviť tradičnú latinskú omšu pozastavené vzhľadom na obmedzenia pápeža Františka’ na tradičnú liturgiu podľa jeho motu proprio Traditionis Custodes z roku 2021.

Po presune účastníkov k Oltárnej stolici a bezprostredne pred požehnaním predniesol Müller veriacim homíliu, v ktorej povzbudil zhromaždených k rozvíjaniu vzťahu k osobe Ježiša Krista a poznamenal, že kresťanstvo nie je len “abstraktná teória o vzniku vesmíru” alebo “ideológia lepšej spoločnosti.”

Naopak, zdôraznil kardinál, “kresťanská viera je osobný vzťah s Trojjediným Bohom v spoločenstve jeho Cirkvi”, takže kresťania sa musia vyhnúť tomu, aby sa v súvislosti s praktizovaním viery stali “ako strážcovia v múzeu minulého sveta”. Naopak, povedal Müller, “ako veriaci spojení s Ježišom osobným priateľstvom … sa pohybujeme v Božej prítomnosti, pred ktorou sa musíme zodpovedať za svoj život v myšlienkach, slovách a dobrých skutkoch.”

Summorum 2024. Kredit: Michael Haynes
Summorum 2024. Kredit: Michael Haynes

O popularite a význame púte’svedčia jej účastníci, ktorí sa pohybujú v rôznych vekových kategóriách a geografických hraniciach.

Jeden mladý pútnik z Francúzska pre LifeSiteNews povedal, že prísť do Ríma na púť Summorum Pontificum je “neuveriteľná príležitosť.”

“Je veľmi dôležité zjednotiť kresťanov z celého sveta tu v Ríme, aby mohli vyjadriť svoju vernosť Ježišovi Kristovi,” povedala a dodala, že široké národnostné zastúpenie púte “ukazuje jednotu všetkých kresťanov bez ohľadu na krajinu ich pôvodu” a politické presvedčenie. “Nakoniec,” uviedla, “všetci sme zjednotení v Ježišovi Kristovi, našom Pánovi.”

Uznávajúc, že mnohí vyznávači tradičnej omše a liturgie sa ocitajú “v izolácii,” keďže “celkovo nás nie je na svete až tak veľa,” kňaz zo Švédska pre LifeSiteNews vysvetlil, že “dôležitosť stretávania sa katolíkov, ktorí sú pripútaní k tradičnej omši, nemožno preceňovať.”

Summorum 2024. Kredit: Michael Haynes
Summorum 2024. Kredit: Michael Haynes

Vidieť toľko pútnikov, ktorí sa zišli “v srdci Ríma, aby ukázali svoju príslušnosť k Magistériu, k svätému Petrovi, to je jednoducho úžasné,” povedal klerik. “S Pannou Máriou a s ružencom vieme, že to bude požehnané.”

Stály diakon, ktorý na púť do Ríma pricestoval zo svojej farnosti v anglickom Oxforde, pre LifeSite povedal, že je “veľmi dôležité, aby každý katolík pravidelne alebo aspoň príležitostne prichádzal do Ríma, pretože sa tak vracia k jadru viery.” Tvrdil, že táto púť je obzvlášť dôležitá “pre tých z nás, ktorí sme na periférii, najmä v nekatolíckych krajinách” a že podujatie v Ríme je preto “ako dobitie batérií.”

Diakon vysvetlil, že tradičná svätá omša má osobitný význam nielen v jeho každodennom živote, ale aj pre jeho povolanie:

“Začal som slúžiť starý obrad asi pred 20 rokmi a to skutočne podnietilo objavenie môjho povolania k trvalému diakonátu. Vždy to bolo pre mňa nesmierne dôležité,”povedal.

Ruben Pereto Rivas, riaditeľ Medzinárodného centra pre liturgické štúdie, v rozhovore pre LifeSiteNews upozornil na dôležitosť zhromaždenia v Bazilike svätého Petra, kde apoštol “vydal svedectvo o božstve nášho Pána a na mieste, kde je Petrova stolica.”

Rivas dodal, že pre tých, ktorí prichádzajú do Ríma na tradičnú medzinárodnú púť, “je to veľmi, veľmi dobrá príležitosť ukázať a prežiť našu vieru v Katolícku cirkev prostredníctvom Ježiša Krista a Ducha Svätého.”

Rivas, ktorý sa púte zúčastňuje už od roku 2016 každý rok, povedal, že dôvodom, prečo sa sem rok čo rok vracia “je to, že som si istý, že táto púť je veľmi dobrou príležitosťou svedčiť o našej viere: viere v nášho Pána Ježiša Krista a viere v Katolícku cirkev tu, v srdci Katolíckej cirkvi.”

Tradičná púť sa skončí zajtra, na sviatok Krista Kráľa, slávnostnou svätou omšou o 11.00 hod. v rímskom kostole Kňazského bratstva svätého Petra’Santissima Trinita dei Pellegrini, ktorú bude celebrovať biskup Eleganti.

Ďalšiu ďakovnú svätú omšu bude o 16.00 hod. v kostole Sant’Anna in Laterano obetovať Mons. Marco Agostini, člen vatikánskeho Štátneho sekretariátu.

Summorum 2024. Kredit: Michael Haynes
Summorum 2024. Kredit: Michael Haynes