Americký súd núti spoločnosť Apple, aby vo svojich telefónoch vytvorila “zadné dvierka” na zistenie údajov o používateľoch

982
Kultúra smrti

Apple zákazníci riskujú, že ich údaje budú odovzdané FBI alebo iným americkým orgánom v oblasti presadzovania práva. Spoločnosť je nervózna a obáva sa, že bude prinútená vládou, aby jej postúpila informácie o používateľoch.

FBI sa nepodarilo prelomiť heslo iPhone vraha zo San Bernardina. To vyvolalo eskaláciu súčasnej debaty o šifrovaní a boji proti terorizmu, vďaka čomu sa spoločnosť dostala pod masívny tlak. CEO Apple Tim Cook oznámil nesúhlas. Je to “bezprecedentný krok, ktorý ohrozuje bezpečnosť našich zákazníkov,” napísal v otvorenom liste.

Apple by mal podľa orgánov poskytnúť vhodnú technickú pomoc “na prelomenie hesla pre odomknutie iPhone”, povedal kalifornský sudca Sheri Pym v utorok. Okrem iného ide aj o zrušenie funkcie, ktorá vymaže všetky dáta zo zariadenia, ak je desaťkrát zadané nesprávne heslo. Okrem toho by spoločnosť Apple mala umožniť FBI zadať hesla nie cez obrazovku, ale prostredníctvom elektronického rozhrania.

Apple však zdôrazňuje, že skupina nie je technicky schopná zvrátiť šifrovanie zariadení a dát a povoliť tak prístup k množstvu informácií o užívateľoch. Patria medzi ne textové správy iMessage (čo je alternatíva k SMS) aspoň tak dlho, kým nie sú zálohované na online úložisko služby iCloud. Rovnako ako ostatné technologické spoločnosti, aj Apple sa vehementne bráni proti nárokom na “zadné dvierka” pre vládne agentúry. Argumentom je, že tieto nedostatky by mohli byť využívané nielen vyšetrovateľmi, ale aj zločincami.

Cook v stredu zdôraznil, že spoločnosť Apple je ochotná spolupracovať s FBI. “Avšak americká vláda nás teraz požiadala o niečo, čo jednoducho nedokážeme splniť – a navyše to môže byť nebezpečné. Požiadala nás, aby sme vytvorili zadné vrátka pre iPhone. V nesprávnych rukách by takýto softvér mohol, čo v súčasnosti nie je možné, odomknúť akýkoľvek iPhone a následne ho zneužiť,” varoval Cook.

Telefón od spoločnosti Apple použil aj Syed Rizwan Farook so svojou ženou, ktorí zastrelili 14 ľudí v kalifornskom San Bernardine na začiatku decembra. Pár, ktorý mal podporovať teroristickú organizáciu Islamský štát (IS), zomrel v potýčke s políciou. Telefón je jedinou stopou, ktorú však úrady nedokážu použiť.

FBI navrhuje, aby Apple vyvinulo softvér, ktorý by mohol spustiť telefón so zodpovedajúcim identifikačným číslom. Avšak takto to nefunguje, kontroval Cook. “Ak by bola táto metóda vytvorené raz, mohla by byť použitá znovu a znovu na ľubovoľnom počte zariadení.”

Apple dokáže odomknúť staršie iPhony, v novších verziách operačného systému iOS však takáto možnosť už nie je. To okrem iného znemožňuje použitie iPhone po krádeži.

Ide konkrétne o model iPhone 5c. Odborníci zdôraznili, že je technicky jednoduchší na prelomenie hesla, ako modernejšie prístroje so snímačom odtlačkov prstov. Aj keď Apple spolupracuje, môže to trvať aj niekoľko rokov, kým sa úradom podarí odhadnúť heslo na základe náhodných pokusov.