Arcibiskup Marini podporil civilné zväzky homosexuálov

2,195
Kultúra smrti

Arcibiskup Piero Marini, majster pápežských liturgických slávení počas pontifikátu Jána Pavla II., sa vyjadril v prospech občianskoprávnej úpravy zväzkov homosexuálnych osôb. Vylúčil však ich rovnocennosť s manželstvom. 

 
 
V rozhovore, ktorý blízky spolupracovník Jána Pavla II. poskytol kostarickému denník La Nación (španielsky originál rozhovoru tu, anglický preklad tu), vyjadril svoje pochopenie k túžbe dvoch dospelých osôb rovnakého pohlavia upraviť svoj vzťah v legislatívnej podobe. Zároveň však odmietol, aby boli takéto zväzky stotožňované s manželstvom.
 
Na konci rozhovoru arcibiskup Marini odpovedal na otázku, čo znamená sekulárny charakter štátu. "Sekulárny štát je dobrý, ale keď sa zmení na sekularistický štát, teda na štát nepriateľský Katolíckej cirkvi, potom je to už čosi zlé. Cirkev a štát by nemali byť vzájomnými nepriateľmi," povedal 71-ročný arcibiskup, ktorý momentálne pôsobí ako predseda Pápežského výboru pre medzinárodné eucharistické kongresy. "V týchto diskusiách je nevyhnutné, napríklad, rozpoznať zväzky osôb rovnakého pohlavia, pretože je mnoho párov, ktoré trpia, keďže ich občianske práva nie sú rozpoznané. Čo by ale nemalo byť rozpoznané, to je ich zrovnoprávňovanie s manželstvom," dodal arcibiskup Marini. Začiatkom apríla ho na osobnej audiencii prijal aj pápež František. Vzhľadom na charakter stretnutia nebol obsah rozhovoru zverejnený.
 
Arcibiskup Marini nie je vo svojich názoroch úplne osamotený. "Občianske partnerstvá vlastne poskytujú štruktúru, v ktorej osoby rovnakého pohlavia, ktoré chcú žiť celoživotný zväzok a celoživotné partnerstvo, dokážu nájsť svoje miesto, ochranu a právne zaistenie," povedal koncom roku 2011 arcibiskup Westminsteru Vincent. G. Nichols, ktorý je zároveň predsedom Konferencie biskupov Anglicka a Walesu. 
 
Vo februári tohto roku sa v podobnom duchu vyjadril dokonca aj predseda Pápežskej rady pre rodinu Vincenzo Paglia (na obr. vpravo). Na tlačovej konferencii uviedol, že štáty by mali nájsť „riešenia v podobe súkromného práva“ v kontexte problému nezosobášených osôb, vrátane homosexuálov. Dodal, že cirkev by mala podporiť zrušenie takých právnych noriem, ktoré v mnohých krajinách homosexualitu kriminalizujú.
 
Po mediálnom rozruchu, ktorý jeho slová vyvolali, vyjadril „veľké prekvapenie“ nad tým, ako boli jeho názory dezinterpretované. Podľa arcibiskupa Pagliu išlo o nepochopenie jeho vyjadrení. Uviedol, že normy, ktoré chránia práva jednotlivcov, musia nájsť svoje miesto v existujúcom právnom systéme, čo je „úplne odlišné“ od schvaľovania homosexuálnych partnerstiev. Pápežská rada pre rodinu zároveň vydala vyhlásenie, podľa ktorého sa dohady ohľadom údajne pripravovaného dokumentu umožňujúceho prijímanie Eucharistie znovu zosobášeným párom, ktoré sa predtým rozviedli, nezakladajú na pravde.
 
Nedávne vyjadrenia popredných arcibiskupov prišli v čase zvýšeného napätia najmä vo Francúzsku. Miestni biskupi totiž dôrazne odmietajú legislatívu upravujúcu partnerstvá homosexuálov a možnosť adopcie detí takýmito pármi. 
 
Marián Sekerák, svetkrestanstva.sk