Borec na dva roky pozastavil Istanbulský dohovor

2,123
Kultúra života

Minister spravodlivosti ešte nechce dohovor pre týrané ženy. Prijatie medzinárodného dokumentu sa možno odloží o dva roky.

BRATISLAVA. Slovensko chce posunúť prijatie Istanbulského dohovoru, ktorý má chrániť ženy a deti pred týraním a násilím.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec (za Smer) ustúpil občianskemu združeniu Fórum pre verejné otázky, ktoré má voči dokumentu výhrady. Združenie podporili aj desiatky ďalších inštitúcií.

Borec vyzval premiéra Roberta Fica, aby ratifikáciu odložil, premiér mu zatiaľ neodpovedal. Dohovor má slúžiť nielen ako prevencia pred týraním žien a detí, ale aj pomáhať obetiam násilia.

„Naša najväčšia výhrada je, že chcú zasiahnuť do výchovy ďalšej generácie,“ vysvetľuje Mária Guregová, predsedníčka Fóra pre verejné otázky.

„Chcú zaviesť sociálne pohlavie, ktoré je na rozdiel od biologického podľa toho, ako sa človek vnútorne cíti. Môže to mať ďalekosiahle negatívne dôsledky na ďalšie generácie,“ tvrdí. Vraví, že v dokumente nejde iba o riešenia problému násilia.

Dokument hovorí na 37 stranách najmä o tom, ako majú štáty chrániť týrané ženy.

V jednej definícii definuje aj pohlavie rod ako „sociálne vytvorené úlohy, správanie, aktivity a vlastnosti, ktoré považuje spoločnosť za vhodné pre ženy a mužov“.

Možno až o dva roky

„Slovensko podpísalo dohovor v Istanbule v roku 2011 ako jedna z prvých krajín, nerozumiem prečo je nevyhnutné ho odsúvať,“ hovorí Dušana Karlovská z organizácie Fenestra, ktorá pomáha týraným ženám už štrnásť rokov. Je aj členkou výboru rodovej rovnosti na ministerstve práce.

S odkladom nesúhlasí, štát podľa nej musí chrániť ženy pred týraním aj tak.

„Je to veľmi dôležitý dokument, boli by sme radi, keby ho vláda čo najrýchlejšie ratifikovala.“

Medzinárodné zmluvy musia prejsť parlamentom, podpisuje ich aj prezident.

Pôvodný termín ratifikácie do konca tohto roku bol podľa riaditeľky odboru rodovej rovnosti Oľgy Pietruchovej aj tak nereálny. Čaká, že sa podpíše už budúci rok.

Ministerstvo spravodlivosti tvrdí, že by sa o ňom malo znovu rozhodnúť do konca roku 2016.

„Nevylučuje to však ani skoršiu ratifikáciu,“ povedala hovorkyňa ministerstva Alexandra Donevová.

Pietruchová považuje výhrady združenia za ideologicky motivované a nesprávne interpretované, podľa Karlovskej sa viažu iba na terminológiu.

„Deklarujú, že nesúhlasia s násilím, na druhej strane robia kroky, aby zabránili ratifikovať dohovor, ktorý ho má pomôcť odstrániť,“ vraví Karlovská.

Guregová z Fóra pre verejné otázky trvá na tom, aby sa dohovor neratifikoval.

Ministerstvo hovorí, že dohovor odkladá preto, lebo vyvolal diskusiu s viacerými otázkami. Chce, aby sa o ňom ešte dalo diskutovať a chcú tak získať podporu na jeho ratifikáciu.

„Ďalším dôvodom odkladu je aj prebiehajúca diskusia o príprave Celoštátnej stratégie na ochranu a podporu ľudských práv,“ vraví Donevová.

Čižnár nekomentuje

Pietruchová tvrdí, že dohovor odborníci na problematiku násilia na ženách hodnotia kladne.

„Je veľmi konkrétny a má jasné opatrenia vo vzťahu k prevencii násilia páchaného na ženách, k priamej pomoci a k ďalším potrebným systémovým krokom, aby ženy a deti boli chránené pred násilím,“ hovorí Karlovská.

Boj proti násiliu na ženách si ako svoju prioritu stanovil aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár po svojom vymenovaní.

Hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová vraví, že stanovisko ministerstva k odkladu nedostali, preto je predčasné sa vyjadrovať k jeho rozhodnutiu.

Výskum z roku 2008 hovorí, že na Slovensku je vo vzťahu týraná viac ako každá piata žena. Inštitút pre výskum práce a rodiny to zisťoval na ženách vo veku 18 až 65 rokov.

Karlovská hovorí, že násilie nemusí byť len fyzické, ale môže byť aj psychické, ekonomické, sexuálne či sociálne a väčšinou aj ich kombinácia.

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/7046055/borec-odklada-ochranu-zien-pre-spor-o-pohlavie.html#ixzz2oEzE3Ad6