Európski socialisti: Konzervatívci vrátili práva žien späť o 30 rokov

1,617
Kultúra smrti

Brusel/Štrasburg 22. októbra (TASR) – Skupina socialistov a demokratov v Európskom parlamente (S&D), druhá najsilnejšia politická frakcia v zákonodarnom zbore EÚ, po dnešnom neúspechu správy o sexuálnom a reprodukčnom zdraví a právach žien oznámila, že európski konzervatívci vrátili práva žien o tri dekády nazad.

Európsky parlament (EP) dnes neschválil správu španielskej poslankyne zo skupiny S&D Edity Estrelovej o sexuálnom a reprodukčnom zdraví.

"Hlboko ľutujem toto rozhodnutie. Pri niekoľkých príležitostiach tento parlament uznal právo pre každého, aby sa mohol informovať a prijímať zodpovedné rozhodnutia o svojom sexuálnom a reprodukčnom živote," uviedla španielska poslankyňa, ktorá správu pripravila a predložila na hlasovanie.

Edite Estrelová (Estrela) upozornila, že návrhu uznesenia, o ktorom dnes poslanci hlasovali, bol schválený Výborom EP pre práva žien a rodovú rovnosť(FEMM) so silnou väčšinou 17 hlasov pre, keď sedem členov sa zdržalo hlasovania a sedem bolo proti.

"Tým, že nerešpektujú výsledok hlasovania v parlamentnom výbore, konzervatívci chcú vrátiť práva žien späť o 30 rokov," uviedla poslankyňa. A dodala, že z hľadiska S&D je to neprijateľné a európski socialisti a demokrati budú aj naďalej pevne chrániť práva žien na potrat a na prístup ku kvalitným zdravotníckym službám.

Podpredsedníčka S&D, rumunská poslankyňa Corina Cretuová po vrátení správy jej kolegyne späť do výboru FEMM, pripomenula, že pochádza z krajiny, kde tisíce žien zomreli preto, že sa snažili ukončiť tehotenstvo v období, keď rumunské zákony to zakazovali.

"Myslím si, že akýkoľvek pokus o návrat do tej doby, je škandalózny," uviedla Cretuová v správe pre médiá. A dodala, že sloboda voľby je zásadná a každá žena by mala mať právo robiť svoje vlastné rozhodnutia ohľadne svojich sexuálnych a reprodukčných práv.

Slovenská europoslankyňa Anna Záborská, ktorá je členkou gesčného Výboru EP pre práva žien a rodovú rovnosť výsledok dnešného rokovania v EP uvítala a poďakovala sa všetkým slovenským občanom, ktorí apelovali na poslancov EP, aby hlasovali proti prijatiu správy o sexuálnom a reprodukčnom zdraví.