"Média útočia na CIRKEV kôli jej postoju k potratom a homosexualite" - tvrdí kardinál Herra, Lajolo a Sodano

1,263
Kultúra života

Rím – Traja vysoko postavení kardináli odsúdili „nenávistnú kampaň“ vedenú proti Katolíckej cirkvi a proti pápežovi Benediktovi XVI. kvôli škandálom sexuálnych zneužití. Tvrdia, že príčinou je pápežovo obhajovanie nenarodených detí a manželstva (medzi mužom a ženou).

V utorkovom rozhovore s rádiom Vatikán sa španielsky kardinál Julian Herra, prezident Pontifikačnej rady pre legislatívne texty - Emeritus vyjadril, že „pápež zastáva život a rodinu založenú na manželstve medzi mužom a ženou vo svete, v ktorom by mocní lobbisti chceli zaviesť úplne inú agendu“.

Kardinál Giovanni Lajolo – prezident guvernatória vatikánskeho štátu povedal, že pápež Benedikt „urobil všetko, čo bolo v jeho silách“ proti kňazskému sexuálnemu obťažovaniu. Kardinál Lajolo ostro kritizoval kampaň „nenávisti proti Katolíckej cirkvi.“

Bývalý tajomník štátu a dekan kardinálneho kolégia Angelo Sodano povedal pre vatikánske noviny L’Osservatore Romano: „Je to kultúrny protiklad. Pápež zastáva morálne pravdy, ktoré nie sú akceptované, a tak nedostatky a chyby kňazov sú použité ako zbrane proti Cirkvi.“

Sodano poukazuje na pápežovo ospravedlnenie kvôli škandálom a vraví, že „to nebola Kristova chyba, keď Judáš zradil. A nie je to chyba biskupa, ak jeden zjeho kňazov je poškvrnený vážnym previnením. A preto ani pápež za to nemôže byť zodpovedný.

„Za neoprávnenými útokmi na pápeža je vízia rodiny a života. Útoky sú vrozpore s evanjeliom,“ vraví Sodano, „A teraz médiá tasia obvinenia pedofílie proti Cirkvi.“

Vyslúžený vatikánsky expert a pápežov životopisec John Allen napísal pre noviny New York Times o prínose Benedikta od tých rokov, keď bol riaditeľom Kongregácie náuky viery (CDF) až po jeho boj proti zneužívaniu neplnoletých predátorskými homosexuálnymi kňazmi.

Allen napísal, že po roku 2001, keď zodpovednosť za sexuálne zneužitia klerikmi boli dané pod jeho zodpovednosť vCDF, Ratzingerove reformy procesov ho urobili „kľúčovou osobou v riešení“ tejto krízy. Pred týmito reformami nemal nikto vo vatikánskom úrade na starosti takéto prípady, keďže boli zvyčajne riešené v jednotlivých diecézach. Keď vtedajší kardinál Ratzinger skúmal dokumentáciu prípadov z celého sveta, „prešiel istou zmenou. Od toho času si on a jeho personál zaumienili tento problém riešiť.“.

Ďalší popredný expert záležitostí Vatikánu a súčasného pápežstva, taliansky žurnalista Sandro Magister katalogizoval útoky ľavicových médií na pápeža Benedikta. Vraví, že útoky sú konštantou tohto pontifikátu.“ Magister vo svojom článku tiež uvádza, že nenávisť vedúcich médií voči pápežovi môžu byť vysvetlené hlavne jeho úspechom v boji proti „pokrokovému“ hnutiu, ktorý dominoval Katolíckej cirkvi už od 60-tych rokov.

Magister napísal, že pre médiá, ktoré napadli Benedikta kvôli pobúreniu nad prednáškou v Regensburgu v roku 2006, „zaútočiť na Benedikta XVI. znamenalo udrieť práve toho muža, ktorý pracoval a stále pracuje v tej istej oblasti s najväčším predvídaním, rozhodnutím a úspechom.“ Ten istý jav sa objavuje aj v prípade škandálov sexuálnych zneužití, kde obvinenia médií boli namierené proti mužovi, ktorý sa v cirkevnej hierarchii najviac zaslúžil o liečenie tohto škandálu.

„Je paradoxné, že Benedikt je veľký osvietenec v dobe, v ktorej má pravda tak málo obdivovateľov, a kde kraľuje neistota, až do takej miery, že chce umlčať pravdu,“ dodal Magister.