Organizátori antifašistického pochodu vyzvali na rozpustenie ĽSNS. Vyzývateľom je Peter Weisenbacher, ktorý šíri nenávisť voči kresťanom

1,341
Kultúra smrti

V pozadí výzvy stojí kontroverzný Inštitút pre ľudské práva ako aj osoba Petra Weisenbachera, ktorý sa preslávil nenávistnými prejavmi na adresu kresťanov

Organizátori antifašistického pochodu, ktorý sa v pondelok (7.3.) uskutočnil v Bratislave, dnes doručili list generálnemu prokurátorovi SR Jaromírovi Čižnárovi. Žiadajú ho, aby využil svoju právomoc a podal podnet na rozpustenie strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko na Najvyšší súd SR. Oznámili to dvaja z organizátorov – Alena Krempaská a Peter Weisenbacher.

Peter Weisenbacher sa vo svojom verejnom účinkovaní, v ktorom presadzoval nové ľudské práva, preslávil predovšetkým svojimi nenávistnými prejavmi voči kresťanom a vyhlásením: “Chceli ste mať vojnu, budete ju mať, sľubujem, že to budete ešte dlho ľutovať!” Uviedol tak na adresu kresťanov po tom, čo medzi nich Aliancia za rodinu distribuovala vianočné pozdravy s motívom rodiny.

Na pochode s názvom Antifašistická mobilizácia – Nikdy neprejdete! sa v pondelok večer zúčastnilo niekoľko desiatok ľudí, ktorí reagovali na volebný úspech ĽSNS, ktorá v novozvolenej Národnej rade SR obsadí 14 poslaneckých kresiel. Podľa organizátorov účastníkov bolo viac ako 5000 a údajne mnohí vyjadrili podporu protestu na sociálnych sieťach.

Organizátori združení v neformálnej, zatiaľ bezmennej iniciatíve sa domnievajú, že zoskupenie ĽSNS je de facto identické so stranou, ktorú súd rozpustil pre rozpor s Ústavou SR v roku 2006.

“Napriek tomu, že kotlebovci sa v sobotu (5.3.) dostali do parlamentu formálne demokraticky, nie je to demokratická strana, oklamali voličov. ĽSNS je morálnym nasledovníkom a obdivovateľom zločineckého vojnového slovakštátu, ktorý zavraždil 60.000 ľudí pre svoju zvrátenú ideológiu,” uviedol organizátor pondelkového pochodu Matej Ivančik z Inštitútu ľudských práv.

Podľa jeho slov z toho dôvodu žiadajú kompetentné orgány, aby konali. “Je škoda, že nezasiahli už dávno, keď na to aktivisti opakovane upozorňovali. Veríme však, že zlyhanie ostatných ochranných mechanizmov demokratického a právneho charakteru nášho štátu ich zobudí,” doplnil Ivančik.

Krempaská informovala, že právnici spolupracujúci s nimi na dobrovoľníckej báze zhromažďujú konkrétne výroky a príklady protiústavnej činnosti strany Mariana Kotlebu a jej predstaviteľov. “Po sobote sa nám dokonca ozvali so záujmom pomôcť i ďalší, no v prvom rade si myslím, že by mali konať slovenské orgány zodpovedné za ochranu ústavnosti Slovenskej republiky,” vysvetlila Krempaská.