Poľsko navštívili tisíce homosexuálov

3,342
Kultúra smrti

POĽSKO, Varšava, júl 2010 (LifeSiteNews.com) - Ani silný odpor drvivej väčšiny obyvateľov podporujúcich tradičnú rodinu nezastavil pochod homosexuálov v uliciach hlavného mesta Poľska. Na výročnej EuroPride Parade pochodovali tisíce zástancov týchto zväzkov. 

Z celého sveta, vrátane Európy a Ameriky, prišlo podľa odhadov približne 8 až 10 tisíc pochodujúcich. Napriek tomu bolo podujatie oveľa menšie ako v predošlé roky, keď sa pochodu zúčastnili desaťtisíce ba aj viac. Niektoré médiá odhadovali počet účastníkov madridského EuroPride z roku 2007 na vyše milión.

Za nízku účasť môže aj fakt, že kauzy ako homosexuálne „manželstvá“ a adopcia detí homosexuálnym párom sú stále pre väčšinu občanov tradične katolíckej krajiny neprijateľné. Objavujú sa však aj náznaky nárastu homosexuálnych lobistov a zosilňovanie napätia v Poľsku.

Bývalý hovorca senátu a líder strany Sociálno-Demokratické Poľsko (SDPL) Marek Borowski nedávno pre britské PinkNews povedal, že ak bude zvolený za primátora Varšavy, otvorí mesto aj pre „pochod hrdosti.“

Podľa Borowského urobilo EuroPride pokroky a „vyvolalo diskusiu.“ Poznamenal, že hoci sa senát rozhodol neposlať na pride oficiálnu reprezentáciu, významné je už len to, že sa o tom vôbec diskutovalo.

Podujatie sa súčasne stalo miestom, na ktorom proti homosexuálom protestovali davy ľudí, tiahnuce sa pozdĺž trate. Pod petíciu za zrušenie akcie sa podpísalo dovedna 50 tisíc ľudí.

Takýto ohlas však nie je bez precedensov. Nebohý poľský prezident Lech Kaczynski, ktorý v apríli zomrel pri tragickej nehode lietadla, ešte ako primátor mesta v rokoch 2004 a 2005 zakázal pochod hrdosti vo Varšave. Mesto ale muselo nakoniec akciu kvôli tlaku zo strany Európskeho súdu pre ľudské práva povoliť.

Patrick B. Craine