Slniečkársky Denník N nenávistne útočí na vlastníka Hlavných správ. Nepriznali ani to, že bojujú proti vozičkárovi...

2,597
Kultúra smrti

Kto riadi proruský web Hlavné správy? Muž, ktorý neodmieta ani eurofondy

Poznámka šéfredaktora LIFENEWS:

Denník N s 1,2 milónovou investíciu je po roku a pol stále v červených číslach. Znižovanie čítanosti mainstreamových médií je dlhodobý trend. Ak by novinári robili objektívne spravodajstvo, ľudia by nehľadali alternatívne spravodajské weby. Že veľké printové médium útočí na web, ktorý začal robiť jeden človek z vlastných prostriedkov, je znakom, že pán Sopko ide správnym smerom. Úroveň reportáže N-ka posúďte sami...

 

Róbert Sopko vedie vplyvné médium, s ktorým sa kamaráti Boris Kollár, Marian Kotleba i Čarnogurského Slovensko-ruská spoločnosť. Tvrdí, že píše o všetkom pravdu, ktorú klasické médiá zamlčiavajú, o sebe však nepíše nič.

Róbert Sopko je skromný muž. Verejnosti je takmer neznámy, susedia o ňom vedia len toľko, že riadi malú reklamnú agentúru Heuréka Evolution, ktorá sídli v jednom z košických panelákov.

V skutočnosti však Sopko dokázal niečo, čo sa dá označiť za mediálny zázrak. Aspoň pokiaľ platí jeho oficiálny príbeh.

Sopko je okrem iného aj šéfredaktorom internetového denníka Hlavné správy, o ktorom pred pár rokmi vedel len úzky okruh zasvätených. Dnes ho čítajú stovky tisíc ľudí a z jeho článkov čerpá informácie napríklad aj poslanec Boris Kollár.

„Hlavné správy patria medzi málo zdrojov, ktoré aj ja čítam, a na ktoré sa môžem spoľahnúť, lebo nie sú skreslené a zmanipulované,“ pochválil nedávno Sopkov web.

Sopko podľa svojich slov dokázal toto všetko vybudovať len s niekoľkými svojimi kamarátmi – bez investora a bez väčšej praxe v médiách.

Šoltésovej ulica v Košiciach je sídlom nielen reklamnej agentúry, ale aj neoficiálnou centrálou webu Hlavnespravy.sk. Foto - N

Šoltésovej ulica v Košiciach je sídlom nielen reklamnej agentúry, ale aj neoficiálnou centrálou webu Hlavnespravy.sk. Foto – N

Hlavná bola podľa Sopka túžba prinášať skutočné, pravdivé informácie, ktoré takzvaný mainstream údajne zamlčuje.

„Začiatky boli ťažké, učili sme sa robiť správy, pretože vtedy medzi nami nebol žiaden profesionálny novinár. Projekt zažil viacero kritických chvíľ, ale nakoniec sme ťažké časy ustáli,“ napísal vlani v príhovore svojim čitateľom.

Ľahko zameniteľný

Hlavné správy pôsobia veľmi profesionálne. Majú čistý dizajn, ich administrátori vedia, ako urobiť dobrý titulok alebo aká fotka dokáže upútať čitateľov.

Každý deň uverejnia od päťdesiat do sto článkov z rôznych možných oblastí – od politiky cez šport až po kultúru. Väčšinu z nich preberú zo štátnej tlačovej agentúry TASR, s ktorou majú podpísanú štandardnú zmluvu, časť si tvoria sami. Pod článkami býva podpísaných minimálne sedem pravidelných autorov.

Hlavné správy majú čistý dizajn, venujú sa podobným témam ako bežné média. Profilujú sa ako štandardný spravodajský web, ktorý sa líši len v tom, dokáže napísať aj to, čo iní údajne zamlčujú.

Hlavné správy sa profilujú ako štandardný spravodajský web, ktorý sa líši len v tom, že dokáže napísať aj to, čo iní údajne zamlčujú.

Na prvý pohľad sú ľahko zameniteľné za akýkoľvek iný spravodajský portál, rozdiel je len v obsahu. Hlavné správy patria medzi najvýznamnejšie slovenské weby, ktoré pomáhajú šíriť proruskú propagandu.

Západ je v ich článkoch pravidelne vykresľovaný ako miesto, kde sú kresťanské hodnoty vytláčané islamom alebo kde nad tradičnou rodinou víťazí smrtiaca kultúra homosexuálov.

Konflikt na Ukrajine vidia ako stret medzi vlasteneckými „opolčencami“ a agresívnou kyjevskou vládou, podporovanou západnými veľmocami.

A v prípade utečencov si všímajú nielen teroristické útoky, ale napríklad aj príbehy o tom, ako im vo Švédsku musia prenechávať domy miestni obyvatelia – i keď nie vždy dodajú všetky súvislosti.

Weby tohto typu sa zaktivizovali zhruba pred dvomi rokmi, keď začala gradovať vojna na východnej Ukrajine. Na českom a slovenskom internete ich v súčasnosti pôsobí niekoľko desiatok a za hrozbu ich považuje aj slovenské ministerstvo vnútra.

„Vytvárajú sa informačné kanály a s nimi spojené subjekty, ktoré šíria proruský naratív a spochybňujú hodnotové zakotvenie Slovenska v euroatlantickom priestore,“ uviedlo ministerstvo vo svojom nedávnom stanovisku.

Vierohodnejší než ostatní

Šéfredaktor Sopko sa voči zaraďovaniu svojho denníka do takejto kategórie ohradzuje. Hlavné správy z jeho pohľadu len dávajú priestor tým hlasom, ktoré tradičné médiá ignorujú.

„Mnohí nám vyčítajú proruský postoj a obviňujú nás zo šírenia ruskej propagandy. Títo kritici si však neuvedomujú, že ruský postoj ku kríze na Ukrajine neuvádza ani jedno slovenské médium, že sme vlastne jediní, kto týmto názorom dáva priestor,“ napísal vlani Sopko.

Pravdou je, že Hlavné správy sa v niektorých veciach odlišujú od bežných proruských webov, z ktorých najznámejší je český Aeronet, za ktorým stoja dodnes neznáme osoby.

Aeronet si ako kontaktnú adresu uvádza holandskú schránkovú firmu, jeho články nie sú podpísané a šéfredaktor vystupuje pod prezývkou „vedúci kolotoča“. Ako nedávno zistil týždenník Respekt, prístupové práva k účtom Aeronetu drží nenápadný robotník z Havířova, ktorý pracuje v miestnej oceliarni.

Hlavné správy pôsobia dôveryhodnejšie. Ako adresu si uvádzajú Sopkovu agentúru Heuréka Evolution, ktorá sa inak venuje výrobe reklamných pútačov, letákov a firemných polepov na autá. S niektorými zo Sopkových dopisovateľov sa je možné aj spojiť.

Denník N sa napríklad rozprával s bývalým vysokoškolským učiteľom Branislavom Krasnovským, ktorý pre Sopkov web píše primárne články o vojne na Ukrajine. V rozhovore vysvetlil, že šíri proruský pohľad na svet, pretože Rusom jednoducho verí viac.

To, čo Hlavné správy radí medzi proruské weby, sú predovšetkým zmanipulované správy, ktoré web dlhodobo produkuje. Len dva príklady z posledného času. V polovici júla prebrali z českých médií správu o tom, že cudzinci v Plzni zabili správcu ubytovne.

Zamlčali však informáciu, ktorá bola v tom čase už známa, že útočník podľa polície pochádzal z Lotyšska. Namiesto toho článok podfarbili fotkou, na ktorej policajti odvádzajú arabsky vyzerajúceho muža.

Brutálny útok cudzincov na ubytovni v Plzni. Správca v nemocnici zomrel Hlavné správy

Správce ubytovny zemřel po útoku dvou mužů jeden už je za mřížemi iDNES.cz

Hlavné správy prevzali článok o zabití správcu ubytovne cudzincami. Zamlčali národnosť podozrivého, miesto toho článok ilustrovali fotkou, na ktorej izraelskí policajti odvádzajú Palestínčana.

V rovnakom čase publikovali aj veľmi zdieľaný článok s titulkom: „Putin vytláča dolár zlatým rubľom“. Tvrdili v ňom, že Rusko ako odvetu za západné sankcie prestane robiť obchody v dolároch, čím zasadí tvrdý úder Američanom.

„Upíri z Wall Street veľmi dobre rozumejú, že odstránenie ruských bánk zo zóny dosahu im nič dobré neprinesie,“ napísali Hlavné správy.

V skutočnosti išlo o takmer doslovný prepis správy, ktorá sa už na jar 2014 šírila viacerými proruskými webmi, vrátane spomínaného Aeronetu, a ktorá sa nikdy nepotvrdila. Hlavné správy po pár dňoch článok odstránili (dodatočne sa znovu na ich stránkach objavil).

hs zlaty rubel – kópia

AC24.cz Putin splachuje americký dolar Ruský platební systém zlatých rublů nevázaný dolarem – kópia

Hlavné správy v polovici júla zrecyklovali a následne zmazali článok o tom, že Rusko údajne vytvára nový platobný systém, ktorý už pred dvomi rokmi šíril napríklad Aeronet.cz.

Sopkov web oficiálne priznáva, že niektoré články si ani nevytvára sám, ale... pokračovanie na platenom obsahu Denníka N: https://dennikn.sk/521950/kto-riadi-prorusky-web-hlavne-spravy-muz-ktory-neodmieta-ani-eurofondy/?ref=top