Tajný dohľad Veľkého brata: Microsoft žaluje vládu USA

834
Kultúra smrti

Microsoft žaloval  americkú vládu, pretože zneužíva svoje kontrolné právomoci. Americký softvérový gigant musel orgánom USA odovzdať množstvo užívateľských dát, dotknuté osoby však nesmeli byť informované. V spore spoločnosti Apple a FBI sa však zakladateľ spoločnosti Microsoft postavil na stranu FBI.

Microsoft oznámi svojim zákazníkom, kedy budú úrady USA pristupovať k ich dátam. Za posledných 18 mesiacov bolo prijatých 5624 príkazov, vysvetľuje americká softvérová spoločnosť v žalobe podanej v Seattli vo štvrtok proti vláde. V 2576 prípadoch bolo skupine zakázané informovať príslušných zákazníkov o procese. To je protiústavné v niekoľkých ohľadoch. Microsoft obvinil vládu, že vďaka technologickým zmenám smerom k ukladaniu dát na internete – využili “svoju moc na vykonávanie tajného vyšetrovania”. “Človek sa nemusí vzdať svojich práv vtedy, ak sa rozhodne previesť svoje súkromné ​​informácie z disku na internetovú službu cloud.”

Hovorca ministerstva spravodlivosti vo Washingtone to odmietol komentovať.

Administratíva prezidenta Baracka Obamu má právo na základe zákona o elektronických komunikáciách (ECPA) dostať sa k dátam používateľov bez toho, aby spoločnosť musela informovať príslušné osoby. Kritici tvrdia, že zákon je tri desaťročia starý a pochádza z obdobia pred komerčným využitím internetu. Pred dvoma rokmi Microsoft a ďalšie americké spoločnosti bojovali proti tomuto zákonu. Po odhalení Edwarda Snowdena sú americké spoločnosti pod tlakom, aby viac chránili osobné údaje.

Spoločnosť Microsoft však v poslednom podobnom spore medzi jej konkurentom Apple a orgánmi Spojených štátov stála na strane FBI: Apple oficiálne podala odvolanie proti uzneseniu súdu. Twitter, Facebook a Google vyjadrili podporu pre Apple. Odpor voči orgánom má tiež význam pre imidž spoločností, analyzovali Guardian nedávno.