VŠETCI predstavitelia Britských strán ÚTOČIA na Svätého Otca v televíznej debate!!

1,499
Kultúra smrti

Pred nedávnom v televíznej debate traja predstavitelia hlavných britských politických strán obvinili pápeža Benedikta XVI. z toho, že nie je schopný dostatočne uznať škandály sexuálneho zneužívania v Katolíckej cirkvi a zaoberať sa nimi.

S ďalšími britskými voľbami na obzore a s prípravou na oficiálnu pápežskú návštevu bola televízna debata predstaviteľov politických strán v Británii špecialitkou, pretože karhali Pápeža Benedikta za to, že je zástancom katolíckeho učenia o homosexualite, antikoncepcii a potratoch. Kôli tomu bol vraj nečinný pri sexuálnom zneužívaní maloletých kňazmi.

Traja vedúci predstavitelia odpovedali na otázku člena publika Michaela Jeansa, ktorý sa opýtal: "Ak vyhráte voľby, budete dištancovať svoju stranu od pápežovej mnohoročnej ochrany katolíckych kňazov, ktorí boli nakoniec súdení a odsúdeni za zneužívanie detí , a od jeho vášnivého odporu ku všetkej antikoncepcii, výskumu embryonálnych kmeňových buniek, liečby pre bezdetné páry, homosexuálnej rovnocennosti a od odporu používania kondómov, keďže je vysoké riziko nakazenia sa HIV? "

Vo svojich odpovediach ani jeden z predstaviteľov tejto strany neapeloval na predpoklad pýtajúceho sa, že pápež Benedikt sa dopustil nesprávneho riešenia voči škandálu sexuálneho zneužívania. Namiesto toho každý odpovedal spôsobom, ktorý naznačoval, že ani pápež, ani Katolícka cirkev na to v žiadnom prípade nereagovali.

David Cameron, líder konzervatívnej strany, ktorá by mohla zostavovať budúcu vládu, povedal: „Myslím, že Katolícka cirkev musí urobiť veľmi dôkladnú prácu, aby odkryla a objasnila tie strašné veci, čo sa stali. Skutočne to potrebuje urobiť.“

Dodal, že nesúhlasí s Katolíckou cirkvou v otázke antikoncepcie či homosexuality. "Krajiny, kde je viera vítaná - áno, návšteva pápeža - áno, ale znamená to, že musíme súhlasiť so všetkým, čo hovorí? - Nie! "

Nick Clegg, vedúci postupujúcej Liberálno-demokratickej strany, ktorého manželka je katolíčka, povedal: "viem o ohromných pocitoch úzkosti", ktoré katolíci prežívajú.

"Myslím, že chcú vidieť, aby Katolícka cirkev prejavila väčšiu otvorenosť a pokánie. Nemôžete zakrývať hriech, a samozrejme, musíte ísť s dobou, "povedal.

Ja vítam Pápežovu návštevu," Clegg dodal: "no dúfam, že dovtedy, kým nás navštívi, bude v Cirkvi väčšie uznanie toho, že došlo k hroznému, hroznému utrpeniu, že tam boli zneužívajúce vzťahy, ktoré zanechali nesmierne jazvy na životoch jednotlivcov. Potrebujeme proces otvorenosti, a potom uzdravenie. Nemôžete vrátiť späť tragédie minulosti, ale môžete im predchádzať, aby sa ľudia nimi poznačení mohli posunúť ďalej. "

Predseda vlády a šéf Strany práce Gordon Brown povedal: "Cirkev sa musí zaoberať riešením týchto problémov a musí nás uistiť, že sa vykonalo otvorené a jasné priznanie sa k tomu, čo sa stalo. Aby sme tak pomohli ľuďom, ktorí sa dostali do ťažkostí týmto zneužívaním. "

Brown dodal: "Po druhé, musíme prelomiť bariéry náboženstiev, ktoré existujú v našom svete. Viery sa musia zjednotiť a uznať, že majú spoločné hodnoty a spoločné záujmy. "

Žiadny z lídrov nespomenul ospravedlnenia za škandály sexuálneho zneužívania už opakovane ponúkané Pápežom Benediktom, či už počas svojej návštevy v USA, alebo vo svojom liste írskemu ľudu, alebo najnovšie počas jeho nedávnej návštevy na Malte.

Moderátor diskusie Adam Boulton prešiel ďalej a opýtal sa lídrov na záležitosti Cirkvi a "vedy a pohlavia" .

Cameron povedal Michaelovi Jeansovi:" súhlasil by som s vami vo veciach proti pápežovi, pokiaľ ide napríklad o to, urobiť potrebné pokroky v. .. er ... vo vede." Cameron dodal, že nesúhlasí s pápežom ohľadom potratu, ale povedal, že tento nesúhlas by nemal brániť pápežovej návšteve.

"Musíme sa snažiť a budovať otvorenú, tolerantnú krajinu, kde rešpektujeme ľudí pre ich rozdielne vierovyznania, približujeme sa vierovyznaniami k sebe navzájom a sme pripravení na otvorený, úprimný dialóg o týchto veciach."


Clegg vyhlásil, že o týchto záležitostiach existuje medzistranícka dohoda: "V minulosti som sa verejne vyjadril, že nesúhlasím s formálnym učením Katolíckej cirkvi o homosexualite."

Brown poznamenal aj svoj súhlas s jeho politickými oponentmi a dodal, "myslím, že vieme, že v Afrike, vieme v celom svete, že je dôležité dať ženám prístup a voľbu, aby si mohli urobiť vlastné rozhodnutia, a ľutujem skutočnosť, že Katolícka cirkev to takto nerobí. "

V diskusii lídrov rýchlo nasledovalo odhalenie, že úradníci zahraničného výboru rozoslali memorandum, ktoré navrhuje, aby pápež Benedikt bol pozvaný na oficiálne otvorenie zariadenia pre potraty a predsedal na "gay sobášnom" obrade počas jeho návštevy vo Veľkej Británii. Tento dokument bol narýchlo stiahnutý a oficiálne ospravedlnenia boli ponúknuté Vatikánskym úradníkom a katolíkom. Avšak kritici povedali, že to svedčí o hlbokom nepriateľstve voči kresťanstvu a náboženskej viere medzi politickou triedou v Británii.

John Smeaton, riaditeľ Spoločnosti pre ochranu nenarodených detí povedal, že pripomienky z nedávnej diskusie sú ukazovateľmi morálnej skazenosti, ktorá je rozšírená na najvyššiu úroveň britskej spoločnosti. Citujúc Encykliku pápeža Pavla VI. z roku 1968 a odsudzujúc tak moderné metódy umelej antikoncepcie, Smeaton napísal: "Británia je svedkom naplnenia prorockého posolstva Humanae Vitae ... [Pavol VI] varovania ohľadom 'orgánov verejnej správy, ktoré málo dbajú na príkazy morálneho zákona '. "

Diváčka a Daily Mail publicistka Melanie Philips, ktorá je židovka, píšuc na memorandum zahraničného výboru povedala, že takéto postoje, ktoré sa nachádzajú v tomto memorande, sú jednoducho súčasťou novej "ortodoxie" medzi vládnucou elitou.

"To ukazuje, ako nerozvážnosť a povrchnosť koexistujú s brutálnou aroganciou. Medzi tými, ktorí tvrdia, že sú najliberálnejšími, vzdelanými a osvietenými, ich mysle sú v skutočnosti uzavreté a vyobrazujú zlomyseľnú neliberálnosť a hrubú absenciu rešpektovat iných pohľady na vec. Myslia sa tým najmä predstavitelia hlavného prúdu európskeho náboženského vyznania. "

Smeaton dodal, že "je zrejmé, že pápež Benedikt je očierňovaný odporcami posvätnosti ľudského života a dôstojnosti ľudskej osoby."

S prihliadnutím na pripomienky vodcov každej strany Spoločnosť pre ochranu nenarodených detí žiada britských voličov zanechať svoju tradičnú stranícku vernosť. "Jednomyseľnosť troch straníckych lídrov to vytvára o to vážnejšie, že voliči založia svoju voľbu na tom, ako im miestni kandidáti sľubujú, že budú voliť v prípade zvolenia do parlamentu," povedal Smeaton.

"Bez ohľadu na to, ktorá strana vytvorí budúcu vládu, sa bude ochrana ľudského života v parlamente opierať o jednotlivých poslancov hlasujúcich pro-life a odolávanie tlaku straníckych vedúcich."