V Nemšovej vyhoveli ľuďom a zakázali hazard

1,269
Kultúra života

V Nemšovej vyhoveli 
petícii a zakázali hazard. Firmy zvažujú žalovať mesto, verejný poriadok podľa nich nerušia.

NEMŠOVÁ. Poslanci Mestského zastupiteľstva v Nemšovej schválili nariadenie, ktorým zakázali prevádzku hazardných hier na území mesta.

Vyhoveli tak petícii, ktorú podpísalo viac ako 34 percent obyvateľov mesta.

Prednostka mestského úradu Iveta Jurisová hovorí, že schválenie takéhoto nariadenia v zastupiteľstve očakávali.

„Už v minulosti sme o zákaze hazardu rokovali, vtedy sa neschválilo, ale skupina ľudí avizovala, že petíciu zorganizuje znovu. Boli sme na to pripravení,“ povedala Jurisová.

Mesto tak príde ročne o takmer 40-tisíc eur, ktoré prevádzkovatelia herní platili do rozpočtu.

„Peňazí nikdy nie je dosť, je to výpadok a musíme ho nahradiť inými príjmami alebo znížením výdavkov v budúcich rokoch,“ povedala.

Výpadok príjmov bude postupný

Herne však z mesta nezmiznú hneď. Musia im skončiť licencie, ktoré mesto v minulosti vydalo.

„Časť končí na konci tohto roka, časť 31. 6. 2016 a časť až na konci roka 2016. Výpadok bude postupný, v plnej miere ho pocítime až v roku 2017,“ dodala Jurisová.

Polícia rušenie neeviduje

Obyvatelia v petícii uvádzajú, že v meste prichádza v súvislosti s hazardnými hrami k rušeniu verejného poriadku. Policajti to však neevidujú.

„Polícia neeviduje žiadne takéto podnety,“ povedal krajský hovorca polície Pavol Kudlička.

Podľa Jurisovej za to môže nie príliš šťastná formulácia zákona.

„Ak sa opýtate policajtov, či vedú záznamy o rušení verejného poriadku pri hazarde, povedia, že nevedú. Policajti ale nezisťujú, či niekto rozbil lampu alebo zbil manželku po prehre v herni. Občania ale tvrdia, že k tomu prichádza,“ dodala prednostka Nemšovej.

Mesto môže utrpieť

Poslanec mestského zastupiteľstva Stanislav Husár za prijatie nariadenia nehlasoval. Mesto podľa neho môže utrpieť súdnymi spormi s prevádzkovateľmi herní finančnú pohromu.

„Naliehal som na manažment mesta, aby najprv vyriešil právnu otázku. Tak ako sa firmy vyhrážajú, budú sa aj brániť, je to ich biznis. Chcel som, aby sme sa k tomuto cieľu dostali postupnými krokmi, tak aby to bolo právne nenapadnuteľné,“ povedal Husár.

Morálny problém hazardu je podľa neho dávno vyriešený. „Tie trosky ľudí, ktoré sme tu stretávali v minulosti, boli veľký problém. Možno ale toto nariadenie naštartuje aj iné obce, a najmä v parlamente to snáď doriešia centrálne na územie celého štátu,“ dodal.

Firmy si chcú vymáhať straty

Firmy, ktoré v meste prevádzkujú herne, podali proti nariadeniu pripomienky a upozornili mesto, že prichádza k porušovaniu práva na podnikanie a budú si prostredníctvom súdu vymáhať uniknutý zisk a žiadať zrušenie nariadenia. V meste je viac ako 40 automatov.

Podľa ich stanoviska nariadenie mesta o zákaze hazardu nie je v súlade so zákonom.

„Mesto Nemšová sa odvoláva na negatívny dosah na život obyvateľov a s tým spojené porušovanie verejného poriadku. Od občanov, polície alebo petičného výboru ale nedostali relevantné informácie, že dochádza k narúšaniu verejného poriadku,“ uvádzajú v pripomienke s tým, že po schválení nariadenia si budú nútení súdnou cestou vymáhať vzniknuté straty.

„Mesto sa dostane do bezvýchodiskovej situácie, keďže len odvody do verejnej správy z týchto zariadení v Nemšovej sú vo výške 225-tisíc eur ročne.“

Poslanci sú viazaní vôľou ľudu

Špecialista na komunálne právo Vladimír Pirošík si myslí, že je verejný poriadok právne neurčitý pojem.

„Neexistuje zákon, kde by bolo napísané, čo je narúšaním verejného poriadku. Preto je aj zákon o hazarde „gumový“, keďže hovorí, že na prijatie mestského nariadenia je potrebná petícia s viac ako tridsiatimi percentami obyvateľov, ktorí sa podpíšu, že hazard narúša verejný poriadok.“

Ak bola petícia podľa zákona a nepochybilo sa v procese, firmy podľa neho nemajú šancu uspieť na súde.

„Závažnosť do zásahu práva na podnikanie je daná množstvom ľudí, ktorí si to neželajú. Akonáhle sa zhromaždí dostatočný počet oprávnených voličov, poslanci sú viazaní vôľou ľudu,“ dodal Pirošík.

Prichádzajú „kvízomaty“

Podľa zástupcu Asociácií prevádzkovateľov herní Juraja Danielisa herne v minulosti ponúkali mestu spoluprácu pri riešení problémov.

„Žiaľ, samospráva záujem o komunikáciu neprejavila a namiesto diskusie zvolila prohibíciu. V Nemšovej v posledných dvoch rokoch neriešili žiadny incident súvisiaci s hraním hazardných hier. To nás utvrdzuje v názore, že problém s herňami je vymyslený a slúži skôr na zviditeľňovanie miestnych politikov a aktivistov,“ povedal Danielis. Podľa jeho informácií už niektorých prevádzkovateľov v Nemšovej oslovili distribútori takzvaných kvízomatov, ktoré sa mimoriadnej „obľube“ po zákaze legálnych herní tešia napríklad v susednom Česku.

„Ide o prístroje, ktoré síce vykazujú znaky hracieho automatu, no nie sú zo zákona postihnuteľné. Štát ani samospráva z nich však nemajú žiadne financie. Od týchto praktík sa asociácie dištancujú a upozorňujú, že riešenie vznikajúceho čierneho trhu je zodpovednosťou poslancov, ktorí v meste iniciovali zákaz legálnych herní,“ dodal Danielis.

Oslovení ľudia v Nemšovej väčšinou so zákazom hazardných hier na území mesta súhlasia. „Je dobre, že to zakázali, v Nemšovej je veľmi veľa herní. Rodiny sa žalujú, že muži tam hrávajú. Trápi ma to,“ hovorí Ľudmila z Nemšovej. Podľa Miroslava je ale otázne, ako to zaťaží mestský rozpočet. „Druhá vec je, že keby tie decká mali čo robiť, kam ísť, možno by nehľadali herne. V Nemšovej nič nie je, pre mladých sa nič nerobí, investuje sa do takých vecí, ktoré nemajú veľký význam, ako napríklad múzeum,“ dodal.