Pápež František vyzýva imigrantov rešpektovať ‘miestne zákony a zvyky’

1,596
Lucia Salomonová
Kultúra života

Pápež František sa znovu vyjadril k migračnej kríze v Európe. Vyzýva imigrantov, aby rešpektovali miestne zákony a zvyky, napriek tomu, že chráni ich vlastné kultúrne zvláštnosti.

V nedeľu po obedňajšej modlitbe Anjel Pána pápež zhromaždenému davu na Námestí sv. Petra povedal, že tento deň si pripomíname oslavu Svetového dňa migrantov a utečencov. Tento rok sa spomienka zameriava na „neplnoletých, bezbranných a nemých.“

Títo naši malí bratia a sestry, hlavne tí, ktorí sú sami, sú vystavení mnohým nebezpečenstvám. Hovorím vám, je ich veľa! Je nevyhnutné prijať každé možné opatrenie, aby sme dokázali zabezpečiť ochranu a obranu neplnoletým migrantom, tak isto ako aj ich integráciu.

Pokiaľ ide o imigrantov rôzneho etnického pôvodu, František im želá mierové spolužitie v ich nových domovoch, ale takisto ich povzbudzuje na rešpektovanie „miestnych zákonov a zvykov“ zatiaľ čo si udržiavajú hodnoty ich domácich kultúr.

Na iných príležitostiach pápež František trvá na tom, že právny poriadok by mal byť uplatňovaný pri záležitosti s migrantmi s úctou.

Pápež zopakoval dôležitú pasáž z Katechizmu Katolíckej cirkvi, ktorá neschvaľuje otvorené hranice keď ide o imigráciu, ale učí že migrácia sa musí uskutočniť v rámci právneho poriadku.

Katechizmus uvádza, že zákonodarci môžu uplatňovať toto právo pre imigrantov „subjektom rôznych právnych podmienok“ hlavne s ohľadom na povinnosti imigrantov voči prijatej krajine.

Imigranti sú povinní s vďačnosťou rešpektovať materiálne a duchovné dedičstvo krajiny, ktorá ich prijala,“ pokračuje text, "dodržiavať zákony a pomáhať pri plnení občianskych povinností.“

„Stretnutie rôznych kultúr je vždy zdrojom vzájomného obohacovania sa!" František v nedeľu povedal, pred poďakovaním Úradu pre migrantov v rímskej diecéze a všetkým, ktorí pracujú s migrantmi, „aby ich prijali a sprevádzali v ich ťažkostiach.“ Pápež ich ďalej povzbudil, aby pokračovali vo svojich úsiliach a mali na pamäti príklad svätej Francesky Xavier Cabrini, patrónky migrantov, ktorej 100. výročie sa oslavuje tento rok.

„Táto statočná sestra venovala svoj život prinášaniu Kristovej lásky všetkým, ktorí boli ďaleko od svojho domova a rodiny,“ povedal. „Možno jej svedectvo nám pomôže prijať zodpovednosť za našich zahraničných bratov a sestier, v ktorých je prítomný Ježiš, často trpiaci, odmietnutý a ponížený.“

„Koľkokrát vo Svätom písme Pán žiada privítať migrantov a cudzincov, pripomínajúc nám, že my takisto sme cudzinci!“ povedal.

Pápež František je hlasným zástancom otvorenosti voči migrantom a utečencom, no zároveň varuje pred prijímaním viac migrantov, ako sú národy schopné integrovať do svojej spoločnosti.