Biskup Schneider odsudzuje vatikánsku konferenciu snažiacu sa urobiť z detí "agentov zmeny" v súvislosti s klimatikými zmenami

775
Matej Trančo
Kultúra smrti

Biskup Athanasius Schneider, prelát známy pre svoju otvorenú obranu katolíckej viery, vznáša obavy ohľadne nedávnej vatikánskej konferencii, ktorá sa sústreďovala na to ako pomôcť v tom aby sa deti stali "agentmi zmeny" v boji proti "človekom spôsobeným klimatickým zmenám."

S názvom "Deti a udržateľný rozvoj: Výzva pre vzdelávanie" sa táto konferencia uskutočnila vlani v novembri pod záštitou Pápežskej akadémie vied (PAV), ktorej kancelárom je arcibiskup Marcelo Sánchez Sorondo.

Medzi najkontroverznejších rečníkov patril poradca OSN Jeffrey Sachs, ktorý volal po tom aby bola pôrodnosť v Afrike drasticky zredukovaná prostredníctvom vládnych programov zameraných na zvýšené používanie antikoncepcie a tento muž taktiež neskôr obraňoval potrat ako spôsob zníženia plodnosti. Vatikán so Sachsom spolupracoval taktiež aj v apríli minulého roka žiadajúc ho o moderovanie konferencie o klimatických zmenách.

Biskup Schneider, ktorý je pomocným biskupom v kazašskej Astane, povedal, že veriaci katolíci by mali byť šokovaní tým, že sa "nepriatelia katolíckej viery" podieľajú na takejto konferencii.

"Človek si tu v šoku uvedomí, do akej miery je vyhláseným nepriateľom viery daný priestor pre ich činnosti na takejto udalosti vo Vatikáne. Mali by sme proti tomu protestovať. S pomocou týchto rečníkov, ktorých publikácie jasne oponujú viere, sú samotná viera a jej prirodzený mravný zákon zosmiešňované rafinovaným spôsobom."

"Boh nedovoľuje aby si z neho človek uťahoval. V určitom okamihu zasiahne a vtedy budeme musieť mať súcit s tými osobami, ktoré sú za takúto konferenciu zodpovedné, pretože jedného dňa sa za ňu budú zodpovedať pred Božou súdnou stolicou."

"Ľudia, ktorí na tejto konferencii tak lacno predávajú svoju vieru - hoci aj kňazi či biskupi - by nikdy nemali zabudnúť na toto varovanie zo Sv. Písma: 'Je hrozné upadnúť do rúk žijúceho Boha' (Hebrejom 10:31). Musíme to priať týmto takzvaným katolíkom, kňazom a biskupom hovoriac: 'Konvertujte od svojich sŕdc k Pánovi kým ešte máte čas!'" povedal.

Čestnou prezidentkou tejto udalosti bola Courtney Sale Ross, zakladateľka školy Ross School v East Hampton v štáte New York a vdova po Steve Rossovi, majiteľovi hollywoodskych štúdií Warner Brothers Studios a taktiež zakladateľovi promiskuitného hudobného kanálu MTV. Na konferencii predviedlo svoje prezentácie mnoho žiakov Ross School a to hlavne v súvislosti s klimatickými zmenami.

Jeden z týchto študentov povedal, že by sa svetoví lídri mali zamerať na študentov súkromných škôl pre žiakov vyššej vrstvy a "použiť ich ako agentov zmeny" pretože majú "lepší" život a vzdelávanie.

"Mali by ich požiadať, aby použili to, čo mali vo svojich životoch za účelom zlepšenia životov iných," povedal študent.

Záverečné vyhlásenie konferencie poukazuje na význam premeny mladých ľudí na "agentov zmeny" v súvislosti s bojom proti klimatickým zmenám.

"Deti a mládež nie sú len príjemcami znalostí: musia byť inšpirovaní aby konali vo svojich miestnych kontextoch a navrhovali udržateľné iniciatívy na svojich školách a vo svojich komunitách," píše sa v dokumente. 

Otáčajúc tradičný poriadok, kde sú dospelí formatívnymi učiteľmi mládeže hore nohami, sa v dokumente ďalej píše: "Mládež môže podporovať zmenu prostredníctvom konštruktívnej interakcie nielen s ostatnou mládežou ale aj pozitívnym vplyvom na dospelých. Sociálne médiá a sociálne siete môžu byť prínosom. Vzdelávanie a posilnenie dievčat je nevyhnutné v tom aby slúžili ako agentky zmeny."

V závere dokumentu je spojenie údajne založené medzi otázkami životného prostredia a morálnymi či sociálnymi otázkami. Pedagógovia sú vyzývaní aby študentom prízvukovali "spojenia a mentálne návyky, ktoré sú otvorené a flexibilné, podporujúc nové myšlienkové modely, ktoré erodujú tendenciu k pevným presvedčeniam."

Keď sa LifeSiteNews podarilo dostať k riaditeľovi Tlačového strediska svätej stolice, otcovi Federicovi Lombardimu, a opýtali sa ho na postoj pápeža Františka k použitiu detí ako "agentov zmeny", nebola im daná žiadna odpoveď. Arcibiskup Sànchez Sorondo taktiež neodpovedal na požiadavku LifeSiteNews o komentár k téme.

 

Necenzurujeme nepohodlné správy o dianí v Cirkvi, aj ked sme jej ako katolíci podriadení. Prinášame "správy ktoré hýbu svetom". Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKÉ SLOVENSKO - pozn. šéfredaktora