Po 8 sezónach a niekoľkých ocenení Emmy prechádza pro-life TV show na vysielanie online

546
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Odovzdávanie cien v Hollywoode je v plnom prúde, no v hlavách filmových tvorcov a producentov už víria nové myšlienky a nápady: „Ako by som s tým dôležitým posolstvom, čo mám na srdci, zasiahol masy? Dokážu médiá naozaj ovplyvniť kultúru?“

Pred desiatimi rokmi si aj Brad Mattes kládol rovnaké otázky ... a potom s tým aj niečo urobil. Bez akéhokoľvek zázemia v TV produkcii začal jeho tím vysielať polhodinovú show, v ktorej sa rozprávali pravdivé príbehy, vyzdvihujúce a oslavujúce jedinečnú hodnotu každého života. Po ôsmich sezónach a 165-tich epizódach získal program Facing Life Head-On trikrát víťaznú regionálnu cenu Emmy, čo je najvyššia pocta pre televízny program.

V súčasnosti má Mattes novú víziu, rozhoduje sa, že zmení formát, ukončí svoju úspešnú TV show a s pro-life príbehmi bude pokračovať online, aby sa k nim dostalo viac ľudí. So svojou manželkou Ellen vychováva Mattes štyri deti, a zároveň pôsobí ako prezident Life Issues Institute v Cincinnati, Ohio, ktorý je jedným z popredných amerických pro-life vzdelávacích a výchovných zoskupení.

Tento týždeň sa Brad Mattes pripojil k tisíckam kresťanských komunikačných pracovníkov na ich výročnom zasadaní NRB (Národné náboženské vysielanie) v Nashville, Tennessee, kde prijal ocenenie Radio Impact za rok 2016, ktoré spolu so svojím tímom získal za pro-life vysielanie na rozhlasových vlnách.

Bound4LIFE: Blahoželáme vám k získaniu tejto ceny od Národného náboženského vysielania, ktorá určite svedčí o vašej pozoruhodnej tímovej práci.

Brad Mattes: Ďakujem. Pre mňa je to po mnohých stránkach splnenie sna, pretože toto ocenenie sa usilujú získať tie najlepše z najlepších kresťanských vysielaní. Znamená to pre mňa veľmi veľa, pretože ide o ocenenie ľudí z brandže, ktorých si ctím a ktorých obdivujem. Všetci, čo sú zainteresovaní na produkcii Life Issues to pokladajú za česť a ukazujú na Boha v nebi, že jemu jedinému za to patrí sláva a chvála.

Bound 4LIFE: Teraz vysielate online show, predtým ste vysielali cez TV, a úplne na začiatku prostredníctvom rozhlasu. Ako sa to odvtedy zmenilo?

Brad Mattes: Life Issues začal s Dr. Jackom Wilkem ako päťminútový rozhlasový program. V roku 1985 sa ešte všetko natáčalo na cievkový magnetofón. Potom sme prešli na kazety a keď sme sa dostali k CD, mysleli sme si, že sme, ako sa hovorí, chytili tigra za chvost! Dnes prehrávame rovnaké množstvo informácií v 60 sekundovom programe a distribuujeme ho cez satelit a FTP (prenos súborov medzi zosieťovanými počítačmi; pozn. prekl.). Súčasná technológia nám umožňuje komunikovať rýchlo a jednoducho. Ľudia počúvajú program a berú si ho k srdcu.

Ak sa chystá niečo veľké, napríklad rozhodnutie Najvyššieho súdu, som za chvíľu v nahrávacom štúdiu a o pár hodín sa všetko dostane k 4 miliónom poslucháčov, čo je taký triezvy odhad týždennej návštevnosti nášho rozhlasového vysielania. V roku 2003 sme vysielali na 330 frekvenciách. Po zmene formátu a distribučného partnera sme na viac ako 1.100 frekvenciách. A to už stojí za to.

Rozhlasové vysielanie sa podceňuje, a pritom pre poslucháča predstavuje úžasnú osobnú skúsenosť. Ľudia sú nadšení a hovoria mi, ako na nich niektoré rozhlasové programy vplývajú, pričom ich obsah sa už zmestí do 48 sekúnd, vrátane úvodnej a záverečnej znelky.

Bound4LIFE: Každodenné rozhlasové vysielanie si vyžaduje oddanosť; televízna produkcia je úplne iný level. Prečo ste sa rozhodli vysielať Facing Life Head-On ako polhodinovú TV show?

Brad Mattes: Celé desaťročia sme sledovali, ako majoritné médiá prekrúcajú zmysel vysielaných životných osudov, upravujú naše slová, viac favorizujú druhú stranu, a nás sa pokúšajú vykresliť tak kruto, ako sa len dá.

Čo keby sme naše príbehy vysielali nefiltrované predpojatosťou médií? V roku 2006 som navrhol, aby sme, ak nazbierame dostatok prostriedkov, vysielali vlastný TV program. Bol som rozhodnutý robiť ho naozaj dobre, alebo ho nerobiť vôbec. Kvalita produkcie by musela odzrkadľovať pro-life problematiku vo veľkom; nechceli sme, aby si svet myslel, že toto hnutie má základňu v nejakej garáži. To platilo pre koniec 70-tych rokov, teraz sme už múdrejší a máme viac praktických znalostí aj v súvislosti s médiami.

Vďaka našim priaznivcom, ktorí boli pripravení podporovať nás tri sezóny, sme mali silnú štartovaciu pozíciu. Facing Life Head-On už doteraz získal, okrem iných, tri regionálne ceny Emmy, ktoré boli zavŕšením týchto dokumentárnych príbehov, ktoré presahovali aj produkciu mainstreamu (hlavného prúdu).  

Medzi tých, čo z tohto programu urobili to, čím je, patria Alveda Kingová, Melissa Ohdenová a olympijská atlétka Tasha Danvers Smith, s ktorou sme urobili aj interview – a mnoho ďalších neuveriteľných ľudí v 165-tich epizódach. Spomínané ocenenia teda naozaj patria celému pro-life hnutiu.

Ako hostiteľ som sa držal bokom a nechal som, aby sa posolstvom stali samotné príbehy. V tomto procese som sa aj ja veľa naučil od našich hostí a s mnohými z nich som sa spriatelil.

Počnúc druhou sezónou sa už Facing Life Head-On vysielal v 95% domácností USA a sledovali nás aj v Kanade. Nanešťastie, niektoré sieťové systémy, v ktorých sme vysielali, si nemohli dovoliť platiť Nielsenovu klasifikačnú službu, ktorej ceny sa pohybovali od 250 do 500 tisíc dolárov na rok.

Nikdy sa nám nepodarilo s konečnou platnosťou odhadnúť koľko ľudí sledovalo náš program. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo chceme pokračovať inak – aby sme aj sledovanosť mohli presnejšie merať.

Bound4LIFE: Niektorí ľudia kritizujú pro-life médiá za to, že hovoria verejne, že „kážu“ verejnosti. Čo na to hovoríte Vy a čo vaši poslucháči a diváci?

Brad Mattes: E-maily a snail maily, ktoré dostávame, dokazujú, že náš program má naozaj veľký vplyv. Mnohí nás kontaktujú a hovoria Zmenili ste môj názor na potrat a už nikdy nebudem o ňom uvažovať.  

Pani, menom Beverly, nám napísala, že po odsledovaní nášho programu zrušila naplánovaný potrat. Teraz je z nej kresťanka... Takže áno, my jednoducho musíme hovoriť verejne!

Beverly si myslela, že so svojím problémom sa bude musieť boriť celkom sama: je tehotná, nemá manžela, nikto jej nepomáha a nemá takmer žiadne peniaze. Potom ju inšpirovala pani, ktorú sme mali v programe ako hosťa, a ktorá rozprávala ako sa jej podarilo nechať si aj dieťa, aj slušne vyžiť. To Beverly otvorilo oči a napokon odmietla ísť na potrat.

Na program reagovali aj ľudia, ktorí boli za potrat, nemali žiadne náboženské zázemie a pozerali sa naň z vedeckého a rozumového hľadiska. Posolstvo svedectiev presvedčilo aj ich, že lepšie je rozhodnúť sa pre život, a nie pre smrť.

Veľa ľudí len tak surfuje po kanáloch. Aj od nich sme sa dozvedeli, že bez toho, aby Facing Life Head-On niekedy predtým videli, pri surfovaní naň „náhodou“ narazili. My však vieme, že nič nie je náhoda, najmä vtedy, keď ľudí niečo ovplyvní v ich životne dôležitých rozhodnutiach. Aj my sa usilujeme mať na tom podiel.

Ak náš program zachráni čo i len jedno dieťatko, stálo to za to. Sme šťastní, že Boh zachraňuje aj cez takýto program a určite robí aj oveľa viac, no my si to neuvedomujeme.

Bound4LIFE: Ako zapájate do programu svoju vieru?

Brad Mattes: Čo sa týka viery, cieľom tohto programu je postupovať jemne a opatrne.

Náboženské presvedčenie ľudí necenzurujeme. Ak počas rozprávania príbehu vyjde najavo, že dotyčný človek je veriaci, dokážeme do rozhovoru pri rôznych príležitostiach nevtieravo vniesť posolstvo Evanjelia. Myslím si, že pre neveriacich je toto najlepší spôsob, ako začať veriť.

V zákulisí vždy všetko „zahalíme“ do modlitby – aj chvíle pred brainstormingom tém na nadchádzajúcu show. Keď sa už rozhodneme, prosíme Boha, aby nám poslal do cesty tých správnych ľudí a aby všetko v programe dobre dopadlo.

Niekedy sa stane, že v programe pôsobia aj iné duchovné sily; sily, ktoré sa snažia tento naozaj mocný program zničiť. Predpokladáme, že ak sa v konkrétnej epizóde vyskytne nezvyčajný problém, existuje niekto, pre koho z neho vzíde nezvyčajné posolstvo, a preto nepriateľ nechce, aby sa program vysielal. Pre nás je to podnet k ešte naliehavejšej modlitbe a tvrdšej práci.  

Bound4LIFE: Čo môžeme očakávať v novej online sérii Facing Life Now?

Brad Mattes: Spoločnosť sa vyvíja čoraz rýchlejšie. Veľa vecí na internete súperí o našu pozornosť. Ak by nás nikto nesledoval, znamenalo by to, že sa nevenujeme závažným a podstatným veciam a len mrháme časom.

Ako som už spomínal, nevedeli sme určiť, koľko ľudí pozerá našu polhodinovú TV show. A ešte raz opakujem všetkým prispievateľom do týchto programov, že jednoducho nedokážem odpovedať na otázky o našom presnom dosahu.

Náš tím začal s neoficiálnym kvantitatívnym prieskumom. Naše programy sú všetky na YouTube; tam môžeme povedať, koľko ľudí nás sleduje, ako dlho a odkiaľ – či sú na Twitteri, Facebooku, YouTube, našej domovskej stránke alebo na inej webovej stránke.

Je správne, keď dokážeme monitorovať výsledky. Všetky tieto informácie prispeli k nášmu rozhodnutiu prejsť na online show, kde v každej epizóde rozpráva niekto svoj príbeh, ktorý trvá dve až päť minút.

Facing Life Now sa bude natáčať HD kamerami, v rovnako vysokej kvalite a úprave, ako boli ľudia zvyknutí u našich programov. Zhustili sme to do niekoľkých minút. V decembri, pri skúšobnom vysielaní sme zistili, že krátke videá zaujali 100.000 ľudí – a to v čase, keď boli ľudia rozptýlení zháňaním vianočných darčekov.

Plánujeme vyprodukovať 18 nových videí ročne, pričom budú vychádzať každé tri týždne; chceme aj nejako motivovať ľudí, aby videá zdieľali s druhými. Všetko to smeruje k online publiku, vo formáte, ktorý im vyhovuje, s pohodlným sledovaním.

To, čo sme robili pri rozhlasovom vysielaní, plánujeme zaviesť aj do Facing Life Now. Chceme byť pri každej správe a novinke, hneď ako sa udeje. Preto aj máme v názve slovo „now“ (ihneď).  Ak sa v State Capitol deje niečo závažné,  okamžite vyšleme spravodajský tím napríklad aj do Texasu.

Predtým nám trvalo aj týždeň, než sme zvládli následný produkčný postup. Teraz však máme formát, na ktorom máme do 24 hodín všetko online a ľudia môžu aktuálne sledovať skutočný príbeh.

Navštívte FacingLife.tv a dozviete sa viac o Facing Life Now. Druhá časť interview už čoskoro!

Po 10 rokoch práce v The Heritage Foundation and Focus on the Family, Josh M. Shepherd priebežne slúži v oblasti komunikácie na Bound4LIFE International, čo je modlitbové hnutie za ukončenie potratov a za celosvetovú duchovnú obnovu. Titul v Business Marketingu získal na University of Colorado. Spolu so svojou ženou Terri žijú vo Washingtone, DC. Opakovaná tlač s povolením  Bound4Life.

 

Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO. čo si myslíte o téme? Napíšte nám do FB komentov.