Uznesenie o tradičných hodnotách zneužité

1,369
Kultúra života

ŽENEVA, (C-FAM) Rusi pravdepodobne zúria. Minulý rok ruská vláda iniciovala na zasadnutí Rady pre ľudské práva v Ženeve proces, ktorý mal viesť k uzneseniu propagovať tradičné hodnoty. Nezistili nič nové, čo by už pravdepodobne nevedeli predtým. Takéto diskusie sú na pôde OSN nebezpečné najmä pre tých, ktorí chcú podporovať tradičné hodnoty. Konštalácia nepriateľských síl k tradičným hodnotám je veľká a agresívna.

Rusi dúfali, že ich uznesenie azda nájde pozitívne prepojenie tradičných hodnôt s ľudskými právami. Minulý rok vo februári ponúkla komisia predbežnú štúdiu, ktorú prorodinne orientovaní zástupcovia akceptovali. Opozícia však vznikla veľmi rýchlo. Homosexuálne skupiny boli pri oponovaní návrhu obzvlášť ostré. Odporcovia obvinili komisiu, že návrh v skutočnosti nerieši to, čo oni považujú za konflikt medzi tradičnými hodnotami a ľudskými právami.

Predbežná štúdia kladie dôraz na všeobecné tradičné hodnoty všetkých ľudí v duchu Všeobecnej deklarácie ľudských práv. Vyzdvihuje spojenie medzi tradičnými hodnotami a ľudskými právami. Taktiež prezentuje názor, že normatívna sila ľudských práv má svoje korene v morálnej sile tradičných hodnôt. Zahŕňa jasné odkazy na právo na život, úlohu rodiny v spoločnosti a dôležitú úlohu náboženstva.

Spojené štáty a niektoré európske krajiny vśak namietajú, že práva žien, homosexuálov a ľudí po zmene pohlavia, sú často podkopávané tradičnými hodnotami a náboženstvom. Štúdia by sa vraj mala vyjadriť aj k tomuto problému. Medzinárodná asociácia lesbičiek a gayov sa taktiež pripojila k tejto kritike.

Nasledujúc tieto námietky, čínsky odborník z Poradného výboru Rady pre ľudské práva, Chung Chinsung, štúdiu prepísal. Vynechal tak pozitívne odkazy o práve na život, rodine a náboženstve. O novej štúdii debatovali prednedávnom v Ženeve. Zainteresované krajiny, odborníci a mimovládne organizácie, ktoré podali sťažnosti, boli so zmenami spokojné.

V skutočnosti nový návrh ani nerozpoznáva existenciu univerzálnych tradičných hodnôt a vylučuje pátranie po univerzalite ako falošnú stopu. Namiesto toho poukazuje na to, že tradičné hodnoty sú rôznorodé a neustále sa vyvíjajú. Niektoré sa zhodujú s ľudskými právami, niektoré nie.

Tento nový prístup stavia ľudské práva proti tradičným hodnotám a ľudské práva označuje za nadradené. V štúdii návrhu Poradný výbor deklaruje, ktoré tradičné hodnoty sú v rozpore s ľudskými právami a ktoré nie.

Podľa novému návrhu vraj tradičné hodnoty podkopávajú práva žien a menšín. Niektoré tradície a náboženstvá údajne šíria „stereotypy o ženskosti, sexuálnej orientácii a úlohe a postavení žien v spoločnosti“. Návrh obsahuje zoznam niekoľkých „najlepších postupov“, aby tak poukázal, ako môžu tradičné hodnoty v niektorých prípadoch posilniť ľudské práva. Žiadny z týchto príkladov nepochádza zo západu. Nový návrh v skutočnosti ukazuje, že „tradičné a kultúrne hodnoty v západných krajinách propagujú škodlivé príklady, ako napríklad domáce násilie“.

Novú štúdiu mali v pláne uviesť na septembrovom zasadnutí Rady.  Očividne si však vyžaduje viac úprav. Výbor preto požiadal Radu pre ľudské práva o viac času.